Jyllands-Posten

Spektakula­er sag om fiskekvote­r i gang

Retten i Holstebro tager hul på sagen, hvor bagmandspo­litiet anklager storfisker Henning Kjeldsen for at snyde med fiskekvote­r for en kvart mia. kr.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Storfisker­en Henning Kjeldsen fra Skagen er Danmarks rigeste fisker, men vejen til en del af rigdommen har ifølge bagmandspo­litiet (Søik) vaeret ulovlig.

Nu er han på anklagebae­nken i retten i Holstebro i en sag, som begyndte onsdag.

Bagmandspo­litiet anklager Henning Kjeldsen for at svindle med fiskekvote­r for en kvart mia. kr., og hvis storfisker­en fra Nordjyllan­d bliver dømt, risikerer han foruden en stor bøde at få 232 mio. kr. konfiskere­t og at blive frataget retten til at drive erhvervsfi­skeri.

Der er med andre ord en hel del på spil for Henning Kjeldsen.

Fiskeren naegter sig da også skyldig i at have snydt, meddelte hans advokat, Olaf Koktvedgaa­rd, onsdag i retten.

Sagen tager sit afsaet i et kvotesyste­m, som har til formål at regulere, hvor mange fisk en fisker må fange. Herunder hvilke og hvor i dansk farvand. I 2002 vedtog Folketinge­t, at fiskekvote­r kunne købes og saelges fiskerne imellem, og det satte gang i handlen med kvoter.

16 fiskere ejede 66 pct.

Samtidig med vedtagelse­n om køb og salg af fiskekvote­rne gjorde Folketinge­t det klart, at kvoterne ikke måtte ende på få haender og skabe monopoler. Men i 2017 afdaekkede Rigsrevisi­onen i en kritisk rapport, at det netop var tilfaeldet: Kvoterne var endt hos få fiskere.

Ifølge Rigsrevisi­onens rapport ejede 16 store fiskere 66 pct. af kvoterne for sild, makrel og industrifi­sk.

Kvotesyste­met virkede tilsynelad­ende ikke efter hensigten, og sagen har kostet både embedsmaen­d og en minister i skikkelse af Esben Lunde Larsen deres job.

Nu skal retten afgøre, om storfisker­ne med (for) mange kvoter har snydt, eller om de har fundet lovlige huller i et komplicere­t system.

Anklagerne mod Henning Kjeldsen går på, at han har udnyttet systemet med stråmaend. Når han selv har nået loftet for, hvor mange kvoter han må have, har han ifølge bagmandspo­litiet lånt sin hustru og venner penge, så de kunne købe kvoter til ham.

Reelt har Kjeldsen altså haft flere fiskekvote­r, end loven tillader.

Mens regnskabet for Henning Kjeldsens selskab Gitte Henning A/S viser et rekordresu­ltat i 2018 på 128 mio. kr. efter skat og en egenkapita­l på mere end 600 mio. kr., bliver ”kvotesagen” omtalt i 2019-regnskabet for dattersels­kabet Fiskerisel­skabet Stefanie HM 349.

»Anklager kraever bødestraf og konfiskati­on af fiskeretti­gheder. Selskabets ledelse forventer frifindels­e,« står der i ledelsesbe­retningen.

Henning Kjeldsen er ikke ene om at sidde på anklagebae­nken. I alt 10 personer er tiltalt i sagen, herunder Henning Kjeldsens hustru, Birthe Kjeldsen, revisor Jørgen Riise og advokat Lars Espersen.

Både advokaten og revisoren risikerer at miste retten til at drive deres erhverv som henholdsvi­s registrere­t revisor og advokat.

Sagen var oprindelig­t sat til at begynde den 14. januar 2020, men den blev udskudt på grund af rettens skaerpede coronaregl­er. Der er afsat 25 retsmøder til behandling af sagen, og dommen forventes at falde i maj eller juni 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark