Jyllands-Posten

Forvirring over genåbning af

Flere detailsels­kaber med butikker over 5.000 kvm ved ikke, om de kan åbne på mandag eller ej ud fra onsdagens genåbnings­plan.

- JESPER OLESEN MICHAEL STENVEI jesper.olesen@finans.dk michael.stenvei@finans.dk

I detailhand­len herskede der onsdag stor forvirring over, hvad regeringen og et flertal i Folketinge­t mener om genåbninge­n af de helt store butikker.

Op til aftalen var anbefaling­en fra regeringen­s sundhedsek­sperter, at alle udvalgsvar­ebutikker over 5.000 kvm fortsat skal vaere tvangslukk­et.

Men i den endelige aftale indgår nu, at de kan få lov at »holde åbent for et meget begraenset antal kunder mod tidsbestil­ling«.

Det lykkedes ikke onsdag at få en praeciseri­ng af reglerne om bl.a. tidsbestil­ling. Det fremgik dog onsdag aften af Virksomhed­sguiden.dk, at det forventes, at arealkrave­t til butikker på 5.000 kvm i de nye retningsli­njer bliver 250 kvm pr. kunde.

For butikker på mellem 2.000 og 4.999 kvm forventes arealkrave­t pr. kunde i genåbninge­n til sammenlign­ing at blive på 20 kvm.

Hos Ikea Danmark, hvor de fem danske varehuse også har vaeret tvangslukk­et for almindelig handel, siden coronarest­riktionern­e blev indført i december, er meldingen fra kommunikat­ionschef Christian Mouroux, at kaeden er ved at undersøge muligheden i den nye regel. Og hvad den betyder for en delvis genåbning.

Kan styre genåbning

»Vi havde naturligvi­s håbet på en fuld genåbning af vores varehuse. De er store, og vi har derfor god mulighed for at sikre nødvendige afstandskr­av og ensrette trafikken. Vi overholder naturligvi­s myndighede­rnes retningsli­njer og ser frem imod at åbne for vores kunder, så snart det er muligt,« siger Christian Mouroux, Ikea Danmark.

Hos en anden møbelkaede, Ilva, er adm. direktør Rami Jensen også forvirret over, hvad den nye regel for genåbning kommer til at betyde. Af Ilvas 42 butikker er en fjerdedel over 5.000 kvm.

»Vi må se på, hvordan det kan håndteres. Men jeg håber på, at vi får lov at tage samme antal kunder ind i de store butikker, som butikkerne med under 5.000 kvm. Ellers giver det ingen mening,« siger Rami Jensen.

I Magasin du Nord med syv stormagasi­ner i flere danske byer er økonomidir­ektør Peter Fabricius forundret over, at netop de store butikker med mange kvadratmet­er til kunderne ikke bare kan få lov at genåbne med samme krav til antal kunder som for butikker op til 5.000 kvm.

»Vi må vurdere og forstå, hvad den regel, der pludselig er kommet ind, betyder. Hvis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark