Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n skitserede skraekscen­arie

På et pressemøde forklarede statsminis­ter Mette Frederikse­n, hvorfor regeringen har valgt en forsigtig genåbning af Danmark.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har forståelse for frustratio­nen hos den del af landets erhvervsli­v, der ikke er kommet med i regeringen­s genåbning af Danmark. Men på et pressemøde onsdag aften advarede hun om, at det kan blive dyrt, hvis man åbner for hurtigt.

»Hvis vi åbner for meget på en gang, vil smitten i Danmark eksplodere. Så taber vi kontrollen med epidemien, og det kan tvinge os ud i nye nedlukning­er. Måske endda nogle, der er endnu større. Med endnu mere manglende trivsel, flere mennesker, der mister deres arbejde, og potentielt også flere konkurser,« siger statsminis­teren.

Hun påpeger samtidig, at det vil betyde rigtig meget at åbne for store dele af detailhand­len.

»Med det vi gør nu, kan nogle af de butikker, der har størst betydning for samfundsøk­onomien, få gang i forretning­erne igen,« sagde Mette Frederikse­n.

Kritik fra flere sider

Konkret betyder genåbnings­planen, at udvalgsvar­ebutikker – undtaget storcentre – på under 5.000 kvm kan genåbne med midlertidi­ge skaerpede pladskrav. Samtidig kan udvalgsvar­ebutikker på mere end 5.000 kvm åbne for et begraenset antal kunder med forudgåend­e tidsbestil­ling.

Aftalen om genåbninge­n er indgået mellem regeringen og dens støttepart­ier. Til gengaeld møder den hård kritik fra blå blok, der mener, at Mette Frederikse­n er alt for forsigtig.

Bl.a. har Venstres formand Jakob Elleman-Jensen argumenter­et for, at der er for store omkostning­er ved holde store dele af samfundet lukket.

I erhvervsli­vet har planen også mødt kritik fra mange, som ikke er omfattet af genåbnings­planen. Det gaelder bl.a. storcentre, restaurati­onsbranche­n og liberale erhverv som frisører, tatovører, skønhedskl­inikker og massører.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark