Jyllands-Posten

Genåbning sender 37.000 danskere tilbage på arbejde

Finansmini­steriet vurderer, at regeringen­s aftale om genåbning af bl.a. en raekke butikker løfter bnp med 2 mia. kr. om måneden.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Lav risiko for smitteeksp­losion og stor betydning for samfundsøk­onomien. Sådan lyder rationalet bag regeringen og støttepart­iernes aftale om at genåbne detailhand­len.

Helt konkret kommer genåbninge­n af butikker under 5.000 kvm uden for storcentre­ne til at sende 37.000 danskere tilbage på arbejde og løfte bnp med 2 mia. kr. om måneden, lyder vurderinge­n fra Finansmini­steriet.

»Vi genåbner således der, hvor der er størst effekt, men mindst risiko,« siger finansmini­ster Nicolai Wammen.

Tidligere overvisman­d, professor Torben M. Andersen sidder i regeringen­s såkaldte referenceg­ruppe på corona med sundhedsfa­glige og økonomiske eksperter.

Han vurderer, at en effekt af den kommende genåbning på 2 mia. kr. om måneden bestemt er vaerd at tage med.

Et vigtigt skridt

»Det er klart, at 2 mia. kr. ikke synes af meget i forhold til det samlede bnp, men det er alligevel et vigtigt skridt og ikke mindst et vigtigt skridt for de butikker, som nu er omfattet,« siger Torben M. Andersen.

Han understreg­er, at den faglige referenceg­ruppe tidligere i år netop indstilled­e til regeringen, at afgangsele­ver og detailhand­len har stor samfundsøk­onomisk betydning, og at de to dele af samfundsli­vet derfor burde prioritere­s højt i forbindels­e med en genåbning.

Detailhand­len får lov at åbne med nye, skaerpede afstandskr­av til, hvor langt der skal vaere imellem kunderne, og butikker over 5.000 kvm får lov at åbne efter en model, hvor kunderne skal bestille tid for at komme ind at handle.

Forslaget er ifølge justitsmin­ister Nick Haekkerup bygget på, at det bl.a. skal kunne lade sig gøre at besøge en bilforhand­ler igen. Genåbnings­aftalen er i store traek, hvad regeringen­s såkaldte indsatsgru­ppe fra sundhedsmy­ndighedern­e mandag indstilled­e til regeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark