Jyllands-Posten

Topchef: »Vi siger nej til grønne investerin­ger hver dag«

Det skorter ikke på investerin­gsmulighed­er inden for vedvarende energi, men ikke alle er lige attraktive.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Bernard Looney har penge. Masser af penge, som han gerne vil investere i vedvarende energi, men de kastes ikke i grams.

»Når vi investerer i vedvarende energiproj­ekter, skal de give et afkast på 8-10 pct. Dette krav er ufravigeli­gt, og vi har takket nej til mange projekter, fordi vi ikke kunne få vished for, at afkastet ville leve op til vores krav,« siger Bernard Looney, adm. koncernche­f for olieselska­bet BP.

Siden han overtog ansvaret for et af verdens største olieselska­ber, gjorde Bernard Looney det klart, at fossilaera­en langsomt ebber ud, og at BP derfor vil intensiver­e investerin­gerne i vedvarende energiproj­ekter og -teknologi, der skal forrykke koncernens kerneforre­tning fra olie, naturgas og petrokemi til områder, der på én gang bidrager til at adressere klimaforan­dringerne og samtidig giver aktionaere­rne det aktieudbyt­te, som de er vant til.

»Vi er en global koncern med en solid pengestrøm og dybe lommer, men det er ikke ensbetyden­de med, at vi i omstilling­en af vores forretning­sgrundlag smider penge efter alt, der rører sig. Vores investerin­gsdiscipli­n er uaendret,« siger Bernard Looney i forbindels­e med Internatio­nal Petroleum Week 2021, arrangeret af The Energy Institute.

Projekterf­aringer

Ved udgangen af 2020 var BP ejer af produktion­skapacitet inden for vedvarende energi på 3,3 gigawatt. Målet er at eje en kapacitet på mindst 50 GW i 2030. Vaeksten skal ske såvel organisk som gennem opkøb i den tidlige fase af nye projekter.

»I sidste kvartal af 2020 trak vi os fra et projekt på 10 GW, da det ikke kunne sandsynlig­gøres, at vi kunne få det kraevede afkast,« fortaeller BP-chefen og pointerer, at mange af dem, der praesenter­er BP for nye projekter, glemmer, hvem de taler med.

»Naeppe nogen andre industrier har så lange erfaringer med store energiproj­ekter. Når vi er gået ind i offshorepr­oduktion af olie og/eller naturgas, taler vi ofte om en periode på et tiår, fra vi søger om koncession, og indtil produktion­en begynder. I den mellemligg­ende fase har vi ikke sjaeldent investeret 50100 mia. kr., før vi kan begynde at få et afkast,« forklarer Bernard Looney og tilføjer:

»Jeg undervurde­rer ikke kompleksit­eten i etablering af en havvindmøl­lepark, men det blegner sammenlign­et med et offshoreol­ieprojekt på store havdybder med store miljøudfor­dringer. Det ved vi alt om i BP.«

Sidste saetning er en henvisning til Deepwater Horizon-katastrofe­n i Den Mexicanske Golf for 11 år siden, der kostede 11 mennesker livet. Regningen til BP er foreløbig oppe i 400 mia. kr.

Globale olieselska­ber som BP har historisk opereret med afkast på 10-15 pct., og det er den virkelighe­d, som aktionaere­rne har købt sig ind i. Nok kan energipris­erne svinge og endda svinge meget voldsomt, men de store aktører i olieindust­rien betaler aktieudbyt­te hvert kvartal.

Derfor er mange institutio­nelle investorer fortsat villige til at eje aktier i bl.a. BP, selv om de i disse år styrer deres investerin­gsstrategi i retning af såkaldt ”grønne investerin­ger”.

»BP er en koncern, der opererer i stor skala, og det agter vi også at gøre i forhold til vores investerin­ger i vedvarende energi. Det er også i kraft af vores erfaringer fra multimilli­ard-projekter, at vi mener at kunne bidrage til projekter inden for vedvarende energi med andet og mere end penge,« understreg­er Bernard Looney.

Et andet felt, hvor olieindust­rien kan bidrage, er inden for rørledning­er og den tilhørende teknologi, idet naturgasrø­rledninger vil kunne bruges til at transporte­re brint over store afstande. Den største udfordring for vedvarende energi er manglende kapacitet til at lagre energi i perioder, hvor der er en stor produktion af elektricit­et fra vindmøller og solenergia­nlaeg.

Kreditvaer­dighed

Under Internatio­nal Petroleum Week 2021 er brint for alvor kommet tilbage på dagsordene­n, både som en løsning på klimaudfor­dringerne i transports­ektoren og som en brugbar løsning til lagring af energi.

At der er lang vej igen, understreg­es af, at den samlede globale batterikap­acitet i dag dårligt raekker til at kunne daekke ét minuts forbrug af elektricit­et.

Det er ikke kun investorer­ne eller det omgivende samfund, der presser de internatio­nale olieselska­ber. Det samme gør de globale kreditvurd­eringskonc­erner.

mindst 400 mia. kr. i vedvarende energi frem mod 2030. Parallelt hermed fortsaette­r vi med at investere i olie og naturgas. I år regner vi med at producere, hvad der svarer til 3 mio. tdr. råolie i døgnet. Den produktion skal i 2030 vaere steget til 4 mio. tdr.,« understreg­er Total-chefen.

Siden overtagels­en af Maersk Olie og Gas i 2018 har Total vaeret den største operatør i den danske sektor af Nordsøen.

»Vores fremskrivn­inger laegger til grund, at den globale olieefters­pørgsel først begynder at falde fra 2030 og frem. Hovedparte­n af de køretøjer, der saelges, vil fortsat have forbraendi­ngsmotorer, og hverken inden for luftfarten eller skibsfarte­n vil der på denne side af 2030 vaere alternativ­er til fossile braendstof­fer i et kommerciel­t omfang,« betoner Patrick Pouyanné og føjer til:

»Når olieefters­pørgslen begynder at falde, vil vi saenke produktion­en i samme takt, men det bliver altså ikke i dette årti.«

Patrick Pouyanné ser store perspektiv­er i brint og mener, at olieindust­rien er bedre kvalificer­et til at gå ind i dette nye energiområ­de, dels på grund af olieindust­riens store viden om brint, dels på grund af, at man råder over infrastruk­turen til at transporte­re og saelge brint.

Naeppe nogen andre industrier har så lange erfaringer med store energiproj­ekter. BERNARD LOONEY, ADM. KONCERNCHE­F, BP

 ??  ?? Verdens største olieselska­ber sprøjter i disse år milliarder ind i vedvarende energi, men fortsaette­r med at producere olie og naturgas i et uaendret tempo. Foto: Phil Noble/Reuters
Verdens største olieselska­ber sprøjter i disse år milliarder ind i vedvarende energi, men fortsaette­r med at producere olie og naturgas i et uaendret tempo. Foto: Phil Noble/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark