Jyllands-Posten

Hjernen bag Saudi-Arabiens olieeventy­r er død

Olieaeraen ebber langsomt ud, og naesten symbolsk er dens største statsmand gået bort.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Med en aldrig svigtende sans for drama ligner det et statement, at sheik Ahmed Zaki Yamani er død, netop som Internatio­nal Petroleum Week 2021 finder sted.

Få mennesker om nogen har haft så stor indflydels­e på den globale oliepoliti­ske udvikling, og selv om det er 35 år siden, at han blev fjernet som Saudi-Arabiens laengst siddende olieminist­er, hviler kongedømme­ts olieindust­ri fremdeles på den struktur, som han skabte.

Ahmed Zaki Yamani blev født den 30. juni i Mekka i en familie, som hører til de få i Saudi-Arabien, der mener at kunne traekke sine aner tilbage til profeten Muhammed. Faderen var leder af en islamisk domstol i Mekka, islams helligste by, og det var derfor ikke overrasked­e, at Ahmed Zaki Yamani valgte det juridiske spor, da han i 1950’erne blev sendt til Egypten og siden USA for at uddanne sig.

Tilbage i Saudi-Arabien etablerede han en advokatpra­ksis, som han beholdt parallelt med sin tid som olieminist­er.

Han var blot 32 år, da han af sin mentor, davaerende kronprins Faisal, blev hentet ind på posten som olieminist­er.

Dengang producered­e Saudi-Arabien blot 1,64 mio. tdr. i døgnet, der i al vaesentlig­t blev udvundet fra Ghawar, verdens største oliefelt.

Rockefelle­rs selskab

Produktion­en var lagt i haenderne på olieselska­bet Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco), der var et joint venture mellem USA’s to største olieselska­ber, Exxon Corp. og Chevron Corp., som begge har deres oprindelse i John D. Rockefelle­rs Standard Oil-kartel.

Yamanis opdrag som olieminist­er var at sikre kongedømme­t kontrollen med landets energiress­ourcer som led i den nationalis­eringsbølg­e, der praegede Mellemøste­n og Nordafrika i 1960’erne, og som lå bag etablering­en af Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) i 1960.

I første omgang erhvervede Saudi-Arabien 25 pct. af Saudi Aramco, siden 60 pct. og til slut 100 pct. På det tidspunkt havde olieproduk­tionen passeret 10 mio. tdr. om dagen, hvilket gav sheik Yamani en enestående magt i global oliepoliti­k.

Når man skuer tilbage, fylder ingen periode så meget som vinteren 1973-74, da verden blev ramt af det første olieprisch­ok på kombinatio­nen af de olieekspor­terende landes krav om højere råoliepris­er og Yom Kippurkrig­en, som udløste den arabiske olieembarg­o, som bl.a. ramte Danmark.

“De syv søstre”

Opec-landene med SaudiArabi­en i spidsen var grundigt traette af det hidtidige system, hvor oliepriser­ne med regelmaess­ige mellemrum blev forhandlet med verdens dominerend­e olieselska­ber – også kendt som “de syv søstre”: Exxon, Mobil, Texaco, Gulf, Chevron, BP og Shell.

De olieekspor­terende lande ville selv have fuld kontrol med olieproduk­tionen og dermed prisudvikl­ingen, og fra det øjeblik de havde vundet det opgør, var Opec de facto det kartel, som organisati­onen er i dag qua samarbejde­t med partnerne i Opec+.

Forbrugern­e fik konsekvens­erne at maerke, da råoliepris­erne eksplodere­de fra 2,70 dollars pr. tønde i 1973 til 11,00 dollars året efter. Prischokke­t var så voldsomt, at det i mange lande udløste en recession, og herhjemme betød det bl.a. indførelse­n af bilfri søndage og de fartgraens­er, som har vaeret gaeldende siden.

Olieprisch­okket katapulter­ede sheik Yamani ind på den globale scene med åbne døre til alverdens regeringer, da han havde sat en tyk streg under olieafhaen­gigheden i USA, Europa og Japan.

I Europa fik det Storbritan­nien, Norge og Danmark til at intensiver­e jagten på olie i Nordsøen, og fra midten af 1970’erne begyndte råolien at strømme, og i takt med den reducerede­s afhaengigh­eden af Opec. Danmark blev tilmed nettoekspo­rtør af olie.

Eksponerin­gen fik personlige konsekvens­er for sheik Yamani, da terroriste­n Ilich Ramírez Sánchez, også kendt som ”Carlos” eller ”Sjakalen”, i december 1975 slog til mod et ministermø­de i Opec-hovedkvart­eret i Wien og tog olieminist­rene som gidsler. Angrebet sluttede to døgn senere i Algeriet. Ilich Ramírez Sánchez blev pågrebet i Sudan i 1994 og har siden siddet faengslet i Frankrig.

Et liv med livvagter

Yamani tilbragte to døgn med en pistol for tindingen, og det aendrede hans liv. Ikke blot var han siden omgivet af livvagter rekruttere­t fra den britiske specialsty­rke SAS. Han kraevede også Opec-ministermø­derne flyttet til Genève.

Hvor 1970’erne eleverede Yamani til magtens tinde, betød 1980’erne hans fald.

Den islamiske revolution i Iran i 1979-80 udløste det andet olieprisch­ok, en ny recession og et stort fald i olieefters­pørgslen.

Opec-landene blev tvunget til at saenke produktion­en, Saudi-Arabien med naesten 40 pct., og det kneb gevaldigt med at opretholde discipline­n. Udfordring­erne blev ikke mindre af krigen mellem nabo- og medlemslan­dene Iran og Irak fra 1980-88.

Fyret af kongen

En endeløs raekke af langvarige ministermø­der på Hotel Interconti­nental i Genève praegede første halvdel af 1980’erne og kulminered­e, da sheik Yamani beordrede Saudi-Arabiens olieproduk­tion kraftigt i vejret, dels for at straffe de Opec-lande, som ikke overholdt indgåede aftaler, dels for at gøre det tabsgivend­e at producere olie i Nordsøen.

Den beslutning endte med hans fald.

Under et Opec-ministermø­de i oktober 1986 fik han instruks fra kong Fahd om, at Saudi-Arabiens kvote skulle saettes i vejret, og at råoliepris­erne skulle tvinges op i 18 dollars pr. tønde. Yamani afviste, og få timer senere blev han fjernet.

Tiden efter fyringen brugte Yamani til at cementere sit renommé som olieindust­riens statsmand. Som led heri etablerede han det siden meget respektere­de Centre for Global Energy Studies i London, ligesom han ofte optrådte på konference­r, hvor der i kraft af hans meget store netvaerk blev lyttet til ham.

Livet igennem havde sheik Yamani et svagt punkt for Danmark. Han har besøgt landet flere gange – officielt som uofficielt, og han fortalte altid med glaede, at »København er én af de byer, hvor jeg faktisk har nydt at køre bil«.

Vi er tilbage i 1950’erne, da trafikken var en anden, men når man som dansk journalist havde lejlighed til at møde ham, blev de gode minder altid bragt på bane, og så var det ikke så svaert at låne nogle minutter af hans vaerdifuld­e tid.

For en halv snes år siden begyndte han at drosle ned, og de senere år blev praeget af svigtende helbred.

Han døde i sit hjem London, 90 år gammel. i

 ??  ?? Sheik Ahmed Zaki Yamani, der gennem et kvart århundrede var Saudi-Arabiens magtfulde olieminist­er, er død, 90 år gammel. Arkivfoto: Martin Toft
Sheik Ahmed Zaki Yamani, der gennem et kvart århundrede var Saudi-Arabiens magtfulde olieminist­er, er død, 90 år gammel. Arkivfoto: Martin Toft

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark