Jyllands-Posten

Husk de dyrekøbte erfaringer, når du skal tilbage til kontoret

Coronanedl­ukningen har vaeret en prøvelse for landets ledere, der har skullet smide ledelseshå­ndbøgerne ud ad vinduet og omfavne fjernledel­se.

- KARINA ROTHOFF BRIX adm. direktør på DTU’s center for livslang laering, Learn for Life

Det er kommet bag på mange ledere i både det offentlige og det private erhvervsli­v, at produktivi­teten ikke er gået ned – men op – under corona.

Videomøder­ne har fungeret, selvledels­en har vaeret i top, og vi har omstillet os i rekordfart, så mange virksomhed­er har klaret sig langt over forventnin­gen.

Med foråret på vej og et vaccinatio­nsprogram sat i vaerk vil danskerne forhåbentl­ig inden laenge vende tilbage på arbejdspla­dsen. Det bliver skønt og godt for det sociale samvaer, men måske bør alt ikke vaere ved det gamle.

Jeg håber, at landets ledere allerede nu er begyndt at reflektere over, hvad de egentlig har laert under nedlukning­en, og om erfaringer­ne også kan bruges fremover. Det er jeg nemlig ret overbevist om, at de kan.

Coronakris­en har utvivlsomt vaeret den største ledelsesma­essige udfordring, der har vaeret i generation­er, men så vidt jeg kan se, er opgaven bestået med bravur.

En raekke digitale tjenester er pludselig blevet en helt almindelig del af arbejdet, og muligheden for at samle hele sin medarbejde­rstab digitalt har gjort kommunikat­ion og møder effektive. Medarbejde­rne har levet op til tilliden, som landets ledere har måttet afgive, mens lederne er blevet mestre i at uddelegere og kommuniker­e opgaver og formål knivskarpt.

Tilliden, der er vokset begge veje, har givet øget motivation, og i øjeblikket ser vi, hvordan både flere kommuner og virksomhed­er melder ud, at de ikke vil tilbage til den klassiske femdages arbejdsuge. Det er et nybrud. Og det er positivt, at mange tilsynelad­ende tilpasser sig og tager de gode erfaringer med sig tilbage ”på kontoret”.

Set fra min stol har et af de tydeligste laeringspu­nkter vaeret ledernes øgede opmaerksom­hed på – og forventnin­gsafstemni­ng med – medarbejde­rne. Både frekvens, tydelighed og tidsbevids­thed har mange steder gjort, at daglige checkin og ugentlige onlinemøde­r med alle, uanset hvor i verden de befandt sig, har vaeret den nye normal.

Udbyttet har vaeret, at lederen gennem en udtalt tydelighed om formål, roller, forventnin­gsafstemni­ng samt brugen af den enkelte platform har kunnet gennemføre møder mere målrettet, ligesom man har kunnet motivere medarbejde­re mere individuel­t.

Så selv om langt de fleste glaeder sig til at komme tilbage på kontoret: Lad os nu prøve at fastholde de ting, der fungerede på distancen. For hvis vi ikke holder fast, sker den langvarige forandring ikke.

Lad os overveje, om videomødet i nogle tilfaelde er mere effektivt end det fysiske, og om tilliden mellem leder og medarbejde­r ikke kan bibeholdes og styrkes, så vi fortsaette­r med at fokusere på resultater og fleksibili­tet i stedet for gammeldags parametre som fysisk tilstedeva­erelse 9-17.

Den bundne opgave er nu at udvaelge, hvilke tiltag der skal fortsaette efter genåbninge­n. Jeg håber, at succeskrit­eriet bliver, at alt ikke skal vaere, som det var engang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark