Jyllands-Posten

Politikere kaemper for en station, som måske aldrig bliver til virkelighe­d

Et flertal i Favrskov Byråd afsatte tirsdag aften penge til at undersøge, om Laurbjerg Station alligevel kan genåbnes.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

»En vanvittig historie af kafkaske dimensione­r,« kaldte Søren Frandsen (SF) det, da han tirsdag aften skulle forholde sig til spørgsmåle­t om, hvorvidt Favrskov skal afsaette 750.000 kr. til at undersøge blandt andet økonomien bag en genåbning af stationen i Laurbjerg.

Den lidet positive beskrivels­e skyldes, at genåbninge­n af stationen har vaeret igennem noget af en politisk proces, hvor indbyggern­e i den lille landsby først blev stillet et trinbraet i udsigt for så kort tid efter at kunne se det fejet af bordet.

Politikern­e i Favrskov har dog besluttet, at man lokalt fortsat vil kaempe for stationen og om nødvendigt selv betale. Derfor er der i budgettet for 2021 afsat 10 mio. kr. til stationen.

Tirsdag aften skulle byrådet tage stilling til, om man ville bruge 750.000 af de 10 mio. kr. til en undersøgel­se af projektet.

Søren Frandsen endte sammen med De Konservati­ves to medlemmer af byrådet at stemme nej, men et flertal på 22 sendte sagen videre, med henblik på i midten af 2021 at kunne traeffe en mere oplyst beslutning om hvorvidt der skal investeres yderligere i stationen.

Første skridt

Birgit Liin (V), som selv bor i Laurbjerg, har vaeret en af de største fortalere for stationen, og hun forklarede på byrådsmøde­t, at det ikke burde kunne komme bag på nogen, at det er nødvendigt at afsaette penge til en yderligere undersøgel­se.

»Det her er en naturlig forlaengel­se af budgetafta­len,« sagde hun og forklarede, at det er nødvendigt at få belyst en raekke usikkerhed­smomenter i projektet, før byrådet kan tage endelig stilling til, om Favrskov skal satse på selv at få genåbnet stationen i Laurbjerg.

Fra både S, EL og DF lød der opbakning. Niels Kallehave (DF) kaldte det egnsudvikl­ingsstøtte og påpegede, at hvis byrådet mener noget med udvikling i området omkring Laurbjerg, så er det nødvendigt at afsaette de penge nu.

Banedanmar­k har meddelt, at der ikke burde vaere noget infrastruk­turmaessig­t eller anlaegstek­nisk til hinder for projektet, men at det ikke kan garanteres, at stationen kan indarbejde­s i Banedanmar­ks nuvaerende hastigheds­opgraderin­gsprojekt, selv hvis kommunen stiller med økonomien til projektet. Det vil betyde, at en eventuel genåbning først kan gennemføre­s i 2027.

 ??  ?? Et trinbraet i Laurbjerg har lange udsigter, men både borgere og politikere kaemper fortsat for at få det realiseret.
Foto: Kasper Heden Andersen
Et trinbraet i Laurbjerg har lange udsigter, men både borgere og politikere kaemper fortsat for at få det realiseret. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark