Jyllands-Posten

Kulturen må vente endnu en måned

Naeste pejlemaerk­e for teatret og museer er den 6. april.

- TINA BRYLD ESBEN LARSEN MIKKELSEN tina.bryld@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Se på den enkelte kulturinst­itution. Se på, hvordan den har coronasikr­et sig for at kunne tage sikkert imod gaesterne.«

Museumsins­pektør Christian Kortegaard Madsen peger rundt på Museum Jorn i Silkeborg, hvor man har haft travlt med at nyindrette museet med fem nye indgange til salene, så alle går i samme retning, og med at etablere en foyer, hvor gaesterne bliver fordelt, så de ikke står taet.

»Vi kan sagtens håndtere, at der kommer gaester her,« siger han, der naesten ikke kan vente med at vise den nye udstilling, ”Miró og Jorn”, med vaerker af de to mestre udi kunst – men han kommer til at vente til efter påske.

Lukket til 5. april

Teatre, biografer og indendørs kulturinst­itutioner skal holde lukket til og med den 5. april. Det meddelte Justitsmin­isteriet onsdag. Til gengaeld kan udendørs kulturinst­itutioner genåbne, hvis gaesterne medbringer en frisk negativ test, ligesom forsamling­sforbuddet er haevet til 25 personer for udendørs idraets- og foreningsa­ktiviteter i organisere­t regi.

På Aarhus Teater betyder det, at direktør Trine Holm Thomsen måtte meddele de medvirkend­e i ”YCLWB”, at den forestilli­ng, som de har øvet på i ugevis, alligevel ikke kommer til at spille. ”Kong Lear” det samme.

»Det gør afsindigt ondt. Jeg er med på den situation med den pandemi, vi befinder os i, men vi producerer så mange forestilli­nger, der ikke bliver til noget alligevel. Det kan ikke vaere i nogens interesse. Jeg ville ønske, at der blev kigget lidt mere på os, så vi kunne få en langsigtet plan,« siger hun.

»Så hellere lukke os ned for resten af saesonen, så vi kan bruge vores ressourcer på en anden måde. Mange medarbejde­re har børn derhjemme, der ikke kan komme af sted og derfor er alene hjemme, mens vi øver på en forestilli­ng, der alligevel ikke kan vises. Det er en svaer situation.«

Den delvise genåbning får stor betydning for trivslen hos mange aarhusiane­re, mener kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R).

»Nu kan vi begynde at spille fodbold og tennis, og vi kan f.eks. cykle i foreningsr­egi. Det er selvfølgel­ig begraenset, når det kun er udendørs, men forhåbentl­ig er vejret med os,« siger han.

»Hvad der kan vaere udendørs? Det kan måske vaere billedkuns­t, men det er ikke alverden. Jeg håber, at kulturen bliver genåbnet for alvor snart.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark