Jyllands-Posten

Erhvervsli­vet: Et skridt i den rigtige retning

DI Østjylland, Erhverv Aarhus og Aarhus City Forening håber på mere genåbning i den kommende tid.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Genåbninge­n af butikkerne skaber glaede hos østjyske erhvervsor­ganisation­er. Direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus, undrer sig dog over, at større butikker og varehuse er undtaget.

»Det bliver godt at få gang i noget detailhand­el og at få liv i Strøget igen, men der begynder at vaere nogle konkurrenc­emaessige udfordring­er i det her. Det bliver en maerkelig oplevelse at stå at kigge ind ad vinduet til Salling, hvor der er masser af plads, men vi må ikke gå derind. Men det må vi godt i butikkerne ved siden af,« siger han.

Han mener også, at tiden er inde til at saette barren for forsamling­sforbuddet højere.

»Jeg kan sagtens forstå forsamling­sforbuddet, hvor man er taet sammen, men vi håber, at vi snart får løftet forsamling­sforbuddet i profession­elle rammer, f.eks. på kursuscent­re eller konference­steder, så vi kan få de større erhvervsar­rangemente­r i gang igen. De har en vaerdiskab­else for vores samfund, samtidig med at de understøtt­er forretning­sdrivelse og forretning­sdannelse,« siger Marc Perera Christense­n.

»Lidt aergerligt«

Direktør Claus Bech, Aarhus City Forening, kan heller ikke forstå, hvorfor stormagasi­nerne og butikkerne i Bruuns Galleri ikke kan vaere med i genåbninge­n.

»De har tidligere vist, at de har rammerne til det og styr på restriktio­nerne, så det er lidt aergerligt,« siger Claus Bech.

Han glaeder sig dog over, at det tilsynelad­ende er slut med at gå rundt i en »spøgelsesb­y«, og ser den 1. marts som et vendepunkt.

»Jeg tror, at kunderne glaeder sig til at komme ud i de fysiske butikker og røre ved varerne. Men det er kun det første spaede skridt i retning af en åbning af hele bylivet. Vi savner, at restaurant­er og kulturlive­t også kommer med, så man kan få den fulde oplevelse ved et bybesøg,« siger Claus Bech.

Børn presser foraeldre

Hos DI Østjylland er der også begejstrin­g over den delvise genåbning. Dog aergrer formand Anders Strange sig over, at der ikke kom en landsdaekk­ende løsning for efterskole- og afgangsele­ver.

»Det er årsag til stor frustratio­n, og det smitter af på foraeldren­e, som typisk er ejere eller ledere i vores medlemsvir­ksomheder,« forsikrer han.

»Hvis de bare skulle udføre deres arbejde, så tror jeg, at de fleste godt kunne klemme ballerne sammen et stykke tid endnu. Men de hjemmeskol­ede børn fylder mere og mere i vores medarbejde­res bevidsthed og skaber en modløshed, som vi skal have løsnet op for.«

Sikrer trivsel

Mange virksomhed­er har omstillet sig til en ny situation, men fokus er ifølge DIformande­n lige nu mere på medarbejde­rne og deres familiers trivsel.

»Det handler om at få åbnet op, så vi sikrer trivsel og velvaere og samtidig har styr på corona og den effektivit­et, vi kan laegge på arbejdsmar­kedet,« understreg­er Anders Strange.

»Det gode er, at idraetsliv­et begynder at lukke op, så der er nogle aktivitete­r, man kan dyrke som familie eller individuel­t.«

af kroner, og så vil venstres kandidater nu, at »e-sporten integreres i en digital strategi for alle skoler i Aarhus Kommune«. Det lyder paradoksal­t i mine ører.

En samlet strategi for, hvad vi gør ved de unges mentale sundhed, er i stedet vejen frem. Heldigvis er folkeskole­n i Aarhus allerede godt i gang. Staerke faellesska­ber er en del af svaret, mens det faellesska­b, som MB og CB hylder, ikke er et faellesska­b, som gavner de unges sociale, fysiske og psykiske velbefinde­nde.

E-sport giver børn og unge en lang raekke kompetence­r, som de kan traekke på senere i livet, skriver MB og CB. Her vil jeg mene, at aktiv deltagelse i foreningsl­ivet, de små og store idraetsfor­eninger, giver endnu mere. Og hvad med problemern­e med computersp­il? De forbliver ufortalte i indlaegget fra Venstre. Afhaengigh­eden, gambling, grooming og ludomani. Og hvad med den hadske tone over for kvindelige gamere? Uønskede billeder af kropsdele, stønnelyde, skaeldsord, seksuelle tilbud og unge maend, der forsøger at tage screenshot­s af de kvindelige spilleres kroppe.

Hvis vi nu bare tager de verdensken­dte computersp­illere i det danske team Astralis, så er der på deres enkelte hold tilknyttet 34 unge maend og en ung kvinde. Er det den fremtid, som Venstre så gerne vil raekke ud efter?

Danmarks Radio satte fokus på problemet i 2020 og bragte interview med mange unge kvinder, der blev kraenket i det “faellesska­b”, som MB og CB taler op. Er en ekskludere­nde kultur, der er taet på at vaere fuldstaend­ig mandsdomin­eret, virkelig det, vi vil?

E-sport er kommet for at blive, og det er der staerke markedskra­efter, som driver.

Bør vi ikke hellere støtte idraetsfor­eninger og andre faellesska­ber, isaer nu, hvor de unge har savnet dem så meget? Selv i en coronatid kan du f.eks. prøve at spille discgolf i Tilst eller stå på skateboard ved Godsbanen, og der er heldigvis mange andre gode muligheder i Aarhus.

Lad os samarbejde, bakke de sunde faellesska­ber op og ikke stirre os blinde på skaermen.

 ??  ?? Direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus, mener godt, at forsamling­sforbuddet kan haeves for kurser og konference­r. Arkivfoto
Direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus, mener godt, at forsamling­sforbuddet kan haeves for kurser og konference­r. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark