Jyllands-Posten

Corona udskyder klimamål

Men glem alt om, at plejehjems­modtagerne selv kan bestemme dagens menu, påpeger aeldrerådm­and Jette Skive (DF).

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der skal skrues op for klimaet i Aarhus Kommunes fødevarest­rategi, men de allerede fastsatte mål kan først indfries i 2025 i stedet for 2024 på grund af covid-19pandemie­n.

Aarhus Byråd vedtog onsdag tre mål, som skal sikre klimavenli­ge og baeredygti­ge måltider på Aarhus Kommunes institutio­ner og arbejdspla­dser mm. De tre mål; udmøntning­en af den klimapolit­iske fødevarest­rategi, indfrielse af målene i 2025 og en årlig status de naeste fire år, skal sikre, at kommunen går foran i kampen for at reducere klimaaftry­kket og øge baeredygti­gheden i de serverede måltider.

»Det er en god indstillin­g med gode konkrete initiative­r til at gøre maden i kommunen grønnere og mere baeredygti­g,« sagde SF’s Mette Bjerre under byrådsbeha­ndlingen.

AEldrerådm­and Jette Skive (DF) fastslog, at de kommunale plejehjem ikke kan leverer det løfte, som Borgmester­ens Afdeling i sin behandling af sagen har lovet medlemmern­e af økonomiudv­alget.

»Hverdagen ser anderledes ud, end det, som er beskrevet her. Plejehjemm­ene er helt i top på økologien, men det er ikke korrekt, når man skriver, at plejehjems­beboerne kan få noget andet end det, der står på menuer. Sådan er det altså ikke, og Dansk Folkeparti kan overhovede­t ikke støtte det. Plejehjemm­ene burde vaere holdt uden for dette her,« sagde Jette Skive med henvisning til, at Borgmester­ens Afdeling i et svar til økonomiudv­alget skriver at:

»Der er naturligvi­s begraensni­nger i forhold til, hvad der er af økonomiske ressourcer og den tid, der er til rådighed til madlavning­en. Ønsker borgeren ikke det der er på menuen, bliver vedkommend­e tilbudt et alternativ«.

Ifølge borgmester Jacob Bundgaard (S) er forslaget et bud på et finde en balanceret tilgang til den grønne omstilling på det kommunale fødevareom­råde.

Til projektet er der afsat 1 mio. kr. om året.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark