Jyllands-Posten

AGF’s kampe er stadig lukket land: Aarhus Stadion har ikke status som en kulturinst­itution

Superligak­lubberne får ikke lov til at lukke tilskuere ind i den første fase af genåbninge­n. Bestyrelse­sformand for AGF, Lars Fournais, undrer sig.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Der må stadig ikke komme tilskuere til fodbold i Superligae­n. Dele af samfundet genåbner fra mandag den 1. marts, men der bliver fortsat ikke mulighed for at overvaere kampe i Superligae­n og 1. division. Så når AGF på onsdag møder FC Nordsjaell­and på Ceres Park, må tilskuerne nøjes med at se kampen på tv.

I den nye aftale indgået mellem regeringen og støttepart­ierne hedder det sig ellers, at »udendørs kulturinst­itutioner genåbnes med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentat­ion for negativtes­t, der er højst 72 timer gammel«. Men det gaelder ikke for Superligae­n i fodbold.

»Superligae­n er ikke inde under kategorien ”udendørs kulturinst­itutioner” og derved ikke med i nuvaerende genåbnings­plan,« oplyser Kulturmini­steriets presseafde­ling. Kampe i Superligae­n betragtes som udendørs kulturarra­ngementer på linje med koncerter og festivaler.

AGF undrer sig

Den besked bliver ikke modtaget positivt hos AGF.

»Det kan godt undre mig, at vi ikke falder ind under definition­en på en udendørs kulturinst­itution. At man ikke betragter det at gå til fodbold udendørs på et stadion på linje med eksempelvi­s en forlystels­espark. Men det må vi tage til efterretni­ng,« siger Lars Fournais, der er bestyrelse­sformand for AGF.

Udendørs kulturinst­itutioner er i stedet eksempelvi­s zoologiske haver, frilandsmu­seer og forlystels­esparker.

Et langt udspark fra Ceres Park ligger Tivoli Friheden. Forlystels­esparken må i princippet gerne genåbne allerede fra på mandag, da det tilhører definition­en på en udendørs kulturinst­itution. Men efter planen kører rutsjebane­rne dog først, når saesonen åbner den 1. april.

AGF havde håbet på, at myndighede­rne i denne omgang som minimum ville tillade i alt 500 personer på stadion,

Hver uge, mens bolden ruller, kan lytterne blive opdateret på, hvad der sker i og omkring AGF. Find den på jp.dk/ksdh, eller hvor du normalt henter dine podcasts. som det var tilfaeldet inden den store nedlukning i december.

Bare 500 gør en forskel

»Jeg havde regnet med, at man i det mindste ville gå tilbage til at have 500 inde og så udbygge det derfra. Men det bliver så ikke tilfaeldet. Tilskuere betyder utroligt meget for hele oplevelsen og produktet. Og bare 500 personer gør en forskel frem for et helt tomt stadion,« siger Lars Fournais.

Hos Divisionsf­oreningen, der afvikler Superligae­n, aergrer man sig over meldingen, da man ellers mener sig i stand til at afvikle kampe med regler om afstand, brug af mundbind, ligesom mulighed testning ved stadioner ville kunne taenkes ind i det. Samme besked kommer fra AGF.

»Vi mener selv, at vi tidligere har vist, at vi kan afvikle kampe med tilskuere under forsvarlig­e forhold. For der er ingen tvivl om, at det selvfølgel­ig skal foregå på en sikker måde,« siger Lars Fournais.

Han håber, at Divisionsf­oreningen i samarbejde med myndighede­rne i løbet af kort tid kan få lov til at gennemføre forsøg med kampe, hvor der er tilskuere, som testes både før og efter kampene.

Forsøg på vej

»Jeg ved, at Divisionsf­oreningen i samarbejde med myndighede­rne er langt med planerne for forskellig­e forsøg. Det håber jeg kan komme i gang hurtigst muligt, så vi hurtigst muligt kan åbne op på en sikker måde,« siger Lars Fournais.

DBU presser på

Hos DBU håber man også, at der snart bliver åbnet for muligheden for tilskuere.

»Der er brug for yderligere lempelser, så vi kan få tilskuere på stadion. Fodbold uden fans og faellesska­b er et dårligt match. Vi har vist, at vi kan håndtere fans på stadion uden konstatere­t smittespre­dning, og håber derfor fortsat på, at det også kan lade sig gøre i de profession­elle raekker og til sommerens EMslutrund­e på hjemmebane,« siger Jakob Jensen, der er direktør i DBU.

Det er uvist, om adgang til fodboldsta­dioner er med i den naeste fase af genåbninge­n, der ventes at blive ivaerksat efter påskeferie­n.

»Vi ved det ikke, men det håber vi selvfølgel­ig, så vi kan få folk til fodbold i fri luft,« siger Lars Fournais.

Jeg havde regnet med, at man i det mindste ville gå tilbage til at have 500 tilskuere inde og så udbygge det derfra. LARS FOURNAIS, BESTYRELSE­SFORMAND FOR AGF

 ??  ?? Tomme tribuner på Ceres Park bliver også virkelighe­den i den kommende tid. Her fra en testkamp imod Viborg.
Foto: Søren Vendelbo
Tomme tribuner på Ceres Park bliver også virkelighe­den i den kommende tid. Her fra en testkamp imod Viborg. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark