Jyllands-Posten

Staerk styring svaekker staten

-

Der har vaeret usaedvanli­gt mange udskiftnin­ger i de øverste lønklasser, efter at Mette Frederikse­n har gjort sit indtog i Statsminis­teriet. Nogle af dem skyldes tilfaeldig­heder, mens andre er tiltaenkte og udtryk for, at statsminis­teren på nøgleposte­r ønsker folk, som kan og vil vaere med til at styrke den meget centrale styring, som Mette Frederikse­n i den grad holder af.

Mette Frederikse­n har haft indflydels­e på udnaevnels­en af 14 ud af Danmarks i alt 20 departemen­tschefer. Enkelte er genbesaett­elser efter omlaegning­er af ministerie­r, men i det store og hele er det nu et forholdsvi­s ungt og uprøvet hold, som skal assistere regeringen, holde kursen og på den ene side hjaelpe med, at ministrene kan gennemføre deres politik, men på den anden og nok så vigtige også sikre, at det foregår på en måde, som er inden for lovens rammer.

Og det er netop denne kombinatio­n af staerk styring og manglende erfaring i fagministe­rierne, som må få de første alarmlampe­r til at blinke. Som professor emeritus Jørgen Grønnegaar­d Christense­n udtrykte det i denne avis:

»Når departemen­tscheferne hentes udefra og kun sidder ret kort, får de ikke det grundige kendskab til deres ressort, og deri kan der ligge en risiko for at begå fejl.«

I hvert fald én er kommet til offentligh­edens kendskab: manglen på hjemmel, da Mette Frederikse­n pålagde minkavlern­e at slå alle mink ihjel. Hvis Mette Frederikse­n var i god tro, må den sag virkelig få hende til at gentaenke hendes egen ledelsesst­il. Stram styring har en høj pris.

Grønnegaar­d Christense­n er også hovedforfa­tter til den rapport, som afdaekker regeringen­s håndtering af coronasitu­ationen i foråret. Laesningen af den lader ikke tvivl om, at det er Statsminis­teriet, som både traekker i trådene og sender bolde af sted. I rapporten kaldt bestilling­er. Der er stort set ikke graenser for, hvad Statsminis­teriet vil have detailkend­skab til.

En så stram styring svaekker naturligvi­s både årvågenhed og virkelyst i de enkelte ministerie­r. Alt for let bliver det at laene sig tilbage og taenke, at hvis Statsminis­teriet alligevel styrer og har styr på det, hvorfor så bruge timer og atter timer på at fordybe sig i bilag. Og alt for let bliver det bare at sidde med en arbejdssed­del og vente på, at det bliver ens tur i køen til at fremlaegge sin politik. Det er ikke saerligt stimuleren­de for nytaenknin­g, men til gengaeld meget socialdemo­kratisk. Frihed under ansvar er ikke en saetning, som findes i den røde ordbog.

Også Anders Fogh Rasmussen var kendt for at møde op i Statsminis­teriet med en klar ide om, hvilken retning det hele skulle bevaege sig i, og med et årvågent blik på ministrene­s gøren og laden. Men som hans naere rådgiver Claus

Hjort Frederikse­n har formuleret det, så er der forskel på at vaere håndfast og diktatoris­k.

Siden Mette Frederikse­n trådte til, er Statsminis­teriet blevet markant styrket. Der er ikke alene oprettet et politisk sekretaria­t, men også ansat flere embedsfolk, bevillinge­n til Statsminis­teriet er forhøjet for at »styrke Statsminis­teriets rolle i forhold til politikudv­ikling, prioriteri­ng af regeringen­s indsatser samt kommunikat­ion om regeringen­s politik«, som det fremgik af årsberetni­ngen. Pengene til øvelsen er fundet ved at skaere i andre ministerie­r.

Mette Frederikse­n er paent på vej med at indføre et politisk embedsvaer­k ad bagvejen. Det er uklaedelig­t og uhaederlig­t, og det er ikke en ønskelig udvikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark