Jyllands-Posten

Virksomhed­er undrer sig over timing og vil have del i feriepenge­ne

Der er lagt op til udbetaling af ca. 45 mia. kr. i marts, hvis danskerne vaelger at få udbetalt den resterende del af deres indefrosne feriepenge. Men tvangslukk­ede virksomhed­er frygter at stå uden for forbrugsfe­sten.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN JENS ERIK RASMUSSEN JESPER OLESEN sife@finans.dk jenserik.rasmussen@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Da danskerne i efteråret fik udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge, satte det skub i forbruget, og med mulighed for i foråret at få resten af de indefrosne feriepenge udbetalt er der lagt op til endnu en forbrugsfe­st.

Der skønnes at restere ca. 45 mia. kr. i feriemidle­r, som danskerne kan se frem til at få udbetalt, men en del af erhvervsli­vet frygter at gå glip af penge, som ellers var tiltaenkt traengte virksomhed­er.

Det gaelder blandt andet rejsebranc­hen. Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejseburea­u Forening, DRF, mener, at det er »ualmindeli­g dårlig timing«, at et milliardbe­løb i indefrosne feriepenge bliver udbetalt i marts, når det ikke er muligt at rejse.

Samtidig er der usikkerhed om, hvornår graenserne igen bliver åbnet, så rejselystn­e danskere ved ikke, hvad de kan forvente.

»Der er ingen tvivl om, at det ville komme den hårdt traengte rejsebranc­he til gode, hvis folk fik feriepenge på kontoen på et tidspunkt, hvor der var vished for, at man igen kunne rejse. Vi ved, at der er en ophobet rejselyst,« siger Lars Thykier.

Idéen med at udbetale de indefrosne feriepenge under coronakris­en er at give forbruget et boost. I december blev der indgået en bred politisk aftale om, at lønmodtage­rne kan få udbetalt de sidste to ugers indefrosne feriepenge, og partierne var enige om, at udbetaling­en skal finde sted fra marts, som er »det tidligst mulige tidspunkt«, de indefrosne feriemidle­r kan udbetales.

Er der en plan?

Ifølge politisk chefkonsul­ent i Horesta Kristian Nørgaard bør feriepenge­ne imidlertid først blive udbetalt, når hele erhvervsli­vet er åbnet.

»Hvis de ud fra et samfundsma­essigt perspektiv skal gøre mest mulig gavn, skal de udbetales, når oplevelses­industrien er genåbnet,« siger han.

Både Kristian Nørgaard og Lars Thykier efterlyser en langsigtet plan for genåbninge­n, som blandt andre Storbritan­nien

for nylig har offentligg­jort. Det vil, mener Thykier, medvirke til et boost i salget af rejser.

»Vi kan blot håbe på, at mange vaelger at gemme nogle af pengene til at købe rejser for, når der igen kommer gang i ferietrafi­kken,« siger han.

Lars Thykier tilføjer, at branchen heller ikke fik glaede af de feriepenge, som blev udbetalt i efteråret, fordi restriktio­nerne på det tidspunkt forhindred­e rejseaktiv­itet. Det gaelder også restaurati­onsog hotelbranc­hen.

I andre dele af erhvervsli­vet ønsker man også en anden timing i udbetaling­en af feriepenge­ne, end der umiddelbar­t er lagt op til. Det gaelder blandt andet detailhand­len. For selv om nogle butikker fra naeste uge kan åbne igen efter coronanedl­ukning, er indkøbscen­tre fortsat tvangslukk­et.

Jacob Birkbøll er økonomidir­ektør i indkøbscen­teret Rødovre Centrum, og han forventer ligesom Lars Thykier, at forbrugern­e vil laegge pengene der, hvor regeringen har valgt at åbne, altså i butikkerne på handelsgad­er.

»Det har aldrig vaeret meningen, at de penge skal gå til en bestemt gruppe i handlen, så jeg forventer, at de feriepenge først kommer ud, når alle må genåbne, og restriktio­nerne er vaek. Så kan alle butikker, restaurant­er og andre få gavn af dem, frem for at en gruppe favorisere­s,« siger han.

Også Andreas Holm, adm. direktør i Sportmaste­r med 84 butikker, ser problemer i udebetalin­gen af indefrosne feriepenge, når dele af samfundet fortsat er lukket.

»Udbetaling af feriepenge­ne vil ikke alene øge presset, men også skaevvridn­ingen i markedet. Vi er ikke blandt dem, der bliver hårdest ramt, da vi må åbne 50 pct. af vores butikker, men udbetaling­en af feriepenge­ne bør skubbes, til alt er åbent igen – også frisører, centre og andre, der nu er lukket,« siger han.

Da danskerne i efteråret fik udbetalt en del af deres indefrosne feriepenge, satte det skub i forbruget, ifølge Spar Nord saerligt inden for elektronik, møbler og gør det selv-artikler.

I alt blev der udbetalt 52 mia. kr. før skat til lønmodtage­rne, som valgte at få udbetalt deres feriepenge.

Det har aldrig vaeret meningen, at de penge skal gå til en bestemt gruppe i handlen. JACOB BIRKBØLL, ØKONOMIDIR­EKTØR, RØDOVRE CENTRUM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark