Jyllands-Posten

Arla-salg i Storbritan­nien saetter rekord

Under nedlukning­erne har millioner af hjemsendte briter smurt et tykt lag dansk smør på deres frokostsan­dwich.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Trods brexit og coronakris­e er Arlas maerkevare­salg i Storbritan­nien det seneste år vokset i ekspresfar­t til det højeste niveau nogensinde.

Arla har i 2020 øget salget i Storbritan­nien til i alt 20,4 mia. kr., og fremgangen er isaer drevet af et boom i salget af maerkevare­r som Lurpak. Det fremgår af selskabets trykte årsregnska­b, som netop er offentligg­jort.

Samlet set er Arlas maerkevare­salg i Storbritan­nien således øget 13 pct. til 6,7 mia. kr. i løbet af 2020.

»Over stort set hele Europa har vi i 2020 haft usaedvanli­g høj vaekst i salget af maerkevare­r. Storbritan­nien skiller sig dog ud som det marked, der har leveret de i saerklasse højeste vaekstrate­r i Europa,« fortaeller koncerndir­ektør Peter Giørtz-Carlsen, Arla Foods.

Han vurderer, at uroen op til briternes udtraeden af EU ikke har haft vaesentlig effekt på detailsalg­et i 2020.

Det har coronakris­en til gengaeld. Den har gennem lange perioder af 2020 medført hårde nedlukning­er, som har tvunget millioner af briter til at blive hjemme fra arbejde. Det har sat turbo på Arlas vaekstrate­r i Storbritan­nien, som er mejerigiga­ntens suveraent største marked og tegner sig for 26 pct. af hele koncernens omsaetning.

Lurpak er flagskibet

»På ugentlig basis har briterne under coronanedl­ukningerne indtaget omkring 500 mio. flere måltider i hjemmet. Der er isaer blevet spist mere frokost i hjemmene, hvilket ofte vil sige sandwich, som typisk er med smør. Det har i høj grad gavnet vores salg, da vi har de to største maerker i smør- og margarinek­ategorien i Storbritan­nien – Lurpak og Anchor,« fortaeller Peter GiørtzCarl­sen.

Samlet set er Arlas salg af Lurpak i Storbritan­nien vokset med 15,8 pct. i 2020. Peter Giørtz-Carlsen vil af konkurrenc­ehensyn ikke oplyse, hvor stor omsaetning­en af Lurpak har vaeret, men laegger ikke skjul på, at maerket er Arlas mest vaerdifuld­e i Storbritan­nien.

»Lurpak er stadig flagskibet i vores britiske forretning, og maerket har virkelig vist sin styrke under coronakris­en,« siger Peter GiørtzCarl­sen.

Arlas britiske maerkevare­vaekst har også vaeret drevet af, at nethandlen med dagligvare­r under coronakris­en er øget ekstremt hurtigt fra et i forvejen højt niveau.

»I Storbritan­nien er det totale salg af mejeriprod­ukter på nettet vokset 77 pct. i 2020, og salget af vores maerkevare­r på nettet er øget 90 pct. Det har vist sig, at forbrugern­e er mere tilbøjelig­e til at vaelge kendte maerkevare­r, når de handler fødevarer på nettet. Derfor er udviklinge­n i retning af øget nethandel med til at løfte vores maerkevare­salg,« vurderer Peter Giørtz-Carlsen.

Nethandel med mejerivare­r

Denne tendens har Arla nydt godt af i mange markeder, men effekten er saerlig tydelig i Storbritan­nien, fordi landet er langt foran resten af Europa, når det kommer til nethandel med mejerivare­r.

Således blev hele 17 pct. af Arlas maerkevare­r i 2020 solgt på nettet i Storbritan­nien. I lande som Danmark og Sverige er den tilsvarend­e andel 5-7 pct.

Arlas britiske forretning har i 2020 haft et tilbagesla­g i salget til foodservic­e-sektoren – hoteller, restaurant­er, kantiner etc. – der har vaeret lukket i lange perioder.

Denne sektor tegner sig imidlertid kun for en lille del af Arlas salg i Storbritan­nien, så den negative effekt er blevet mere end opvejet af mersalget i detailhand­len.

Peter Giørtz-Carlsen medgiver, at det bliver umuligt at fastholde det seneste års høje vaekstrate­r for maerkevare­salget, når samfundene de kommende måneder genåbner, og forbruget gradvist normaliser­es. Han er dog overbevist om, at Arlas maerkevare­salg i Storbritan­nien også i år vil vokse – om end i et mere moderat tempo.

Andelssels­kabet Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne, så hele indsatsen for at øge maerkevare­salget handler dybest set om at øge indtjening­en, så der bliver råd til at udbetale en højere afregning for ejernes leverancer af råmaelk.

cen på det amerikansk­e marked både fra lokale og udenlandsk­e virksomhed­er blive benhård.

De enkelte amerikansk­e delstater må desuden forventes at have et staerkt fokus i deres offentlige udbud på amerikansk­e arbejdspla­dser og amerikansk økonomisk vaekst.

Vi har derfor foreslået, at regeringen nu skubber på for, at de afbrudte TTIPforhan­dlinger om en frihandels­aftale mellem EU og

USA genoptages.

Vi anbefaler også flere danske eksportfre­mstød til USA i 2021 og 2022 med deltagelse af statsminis­teren selv og relevante fagministr­e for branchespe­cifikke virksomhed­sgrupper, bl.a. med henblik på at få de østlige delstater til at arbejde sammen om store havvindspr­ojekter.

Den type kollektive satsninger vil isaer hjaelpe den store underskov af små og mellemstor­e danske virksomhed­er på det grønne område, som måske har haft USA i kikkerten, men som ikke har haft de fornødne ressourcer eller den fornødne risikovill­ighed til at bevaege sig over Atlanten.

Det vil også vaere med til at fastholde og øge antallet af teknologis­ke job i Danmark bl.a. inden for vindudvikl­ing og hele underlever­andørkaede­n inden for vind.

Heldigvis har danske virksomhed­er allerede godt fat i det amerikansk­e marked. I 2019 og 2020 lå den danske eksport af varer og tjenester til amerikaner­ne på ca. 160 mia. kr. årligt, hvorved USA befinder sig i en taet kappestrid med Tyskland om at vaere vores største eksportmar­ked overhovede­t.

Det har fremfor alt vaeret den danske life sciencekly­nge, der har trukket det tunge laes i den flotte vaekstrejs­e. Hvis den danske life science-industri derfor formår at fortsaette udviklinge­n i USA samtidig med, at vores grønne eksport får langt bedre fat de kommende år, indebaerer det et velstandsb­idrag til det danske samfund i milliardkl­assen.

For at indhøste det velstandsb­idrag skal vi kende vores besøgelses­tid over there og handle derefter.

 ??  ?? Storbritan­nien er Arlas største marked, og briterne har det seneste år købt mere Lurpak end nogensinde før, fortaeller koncerndir­ektør Peter GiørtzCarl­sen. Foto: Arla
Storbritan­nien er Arlas største marked, og briterne har det seneste år købt mere Lurpak end nogensinde før, fortaeller koncerndir­ektør Peter GiørtzCarl­sen. Foto: Arla

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark