Jyllands-Posten

Ny koreansk elbil har potentiale til at saette Volkswagen til vaegs

Ioniq 5 er navnet på Hyundais nye, avancerede elbil, der på flere punkter er Volkswagen overlegen.

- CHRISTIAN SCHACHT

Lynhurtig opladning, lang raekkevidd­e, rummeligt interiør, futuristis­k instrument­ering og ikke mindst et design, der adskiller den nye elbil markant fra konkurrent­erne. Nøgleorden­e kunne vaere taget fra en ny Tesla, men er i virkelighe­den essensen af en helt ny elbil fra Hyundai, og den nye Ioniq 5 er blot første model i en lang raekke af nye elbiler fra den koreanske koncern.

For halvandet år siden viste Hyundai konceptbil­en kaldet 45, og det grundlaegg­ende design er videreført i produktion­smodellen.

Udseendet på Ioniq 5 er inspireret af en showbil, som Hyundai producered­e i halvfjerds­erne. Baseret på den ydmyge Pony hatchback var Pony Coupé Concept en slående skarpkante­t skabelse kreeret af den berømte Giorgetto Giugiaro hos Italdesign.

Isaer fronten har lighed med den gamle konceptbil, men ellers er der tale om en blanding af moderne elementer som integrered­e dørhåndtag, der popper ud, når man naermer sig bilen, og små, smalle LED-forlygter, som giver modellen et årvågent, men også moderne praeg. Teknikken er dog mere interessan­t.

Markant strømstyrk­e

Ioniq 5 er den første seriefrems­tillede elbil i denne klasse, som kan klare en systemspae­nding på 800 volt i stedet for de saedvanlig­e 400 volt til elbiler.

Det er en saerlig fordel, når man er undervejs, for det muliggør ganske enkelt hurtigere opladning.

På lidt over fem minutter kan batteriet genoplades til 100 kilometers raekkevidd­e via en lynlader fra bl.a. Ionity-netvaerket, der er fordelt rundtomkri­ng i Danmark og Europa. Samme kraftige system skal man over i en Porsche Taycan og den nye Audi e-tron GT for at få adgang til.

Ioniq 5, der blev praesenter­et tirsdag under en onlinevisn­ing på Youtube, er første model i en helt ny generation elbiler, som skal gøre Hyundai til en af de førende spillere, og man har altså planer om at bruge Ioniq som maerke i stedet for Hyundai, der fremover skal repraesent­ere de mere klassiske modeller.

Hyundai Danmark satser på, at Ioniq 5 bliver en saellert herhjemme.

»Vi har helt klart en forventnin­g om, at IONIQ 5 vil vaere førende i klassen, hvis ikke den førende. Uden at løfte sløret for meget kan jeg godt afsløre, at det bliver til en danskerven­lig pris, som man kender fra Hyundai,« siger Annegrethe Skovby, der er pressechef hos importøren

Der er endnu ingen priser klar i Danmark, men skeler man til Tyskland, er det tydeligt, at der ikke er tale om noget slagtilbud.

Her ser det ud til, at bilen måske bliver lidt dyrere end VW ID.4, men det kan vaere svaert at oversaette til danske forhold. Vi gaetter på en startpris fra 300.000 kr. og helt op til 450.000 kr. for en topudstyre­t udgave.

De første danske priser vil formentlig blive offentligg­jort i april.

Bilen, der mest af alt kan betegnes som en crossover i mellemklas­sen, er en direkte konkurrent til bl.a. Volkswagen ID.4 og den kommende Tesla Model Y. Og i store traek har Ioniq, der lander i Danmark til sommer, samme ydre mål som ID.4, dog med en markant forskel.

Rummelig kabine

Afstanden mellem akslerne er ganske usaedvanli­gt på hele tre meter, hvilket kan indikere rigeligt med plads inde i selve bilen, mens bagagerumm­et har omtrent samme størrelse som førnaevnte folkevogn, og saedearran­gementet bagi kan skydes frem eller tilbage.

Samtidig er der et såkaldt frunk foran, hvor man f.eks. har plads til ladekabler. Der er også mulighed for at montere tagboks.

Hyundai siger selv, at pladsforho­ldene er på niveau med klassiske biler i D-segmentet, f.eks. en VW Passat.

I kabinen bemaerker man, at centerkons­ollen helt usaedvanli­gt kan bevaeges 14 cm frem eller tilbage.

Bilen kan også leveres med store 20 tommer hjul, og der bliver mulighed for at traekke hele 1.600 kg efter bilen, hvis man vaelger topmodelle­n med traek på alle fire og stort batteri. Her kan

ID.4 klare mere beskedne 1.000 kg.

Det digitale cockpit byder på en 12 tommer infotainme­ntskaerm og en skaerm foran føreren på samme størrelse. Gearvaelge­ren sidder højt, bag rattet, lidt i samme stil som hos VW.

I praksis lover Hyundai en ladeeffekt på op til 220 kW for det store batteri, hvilket Tesla dog også kan klare uden 800 volt. Til gengaeld når

Den hurtigste variant kan nå 100 km/t. efter 5,2 sek.

Det kraftige strømnetva­erk muliggør også, at man kan bruge bilen som en kaempestor powerbank og lade f.eks. elcykler eller elektrisk vaerktøj op med 240 volt fra bilen. Dermed skulle det sågar vaere muligt at lade en anden elbil op med strøm fra den nye Ioniq 5. Når man får strøm fra en almindelig ladestande­r, kan bilens egen oplader klare 11 kW.

Ioniq 5 kører på en ny, decideret elektrisk platform,

 ??  ??
 ??  ?? Interiøret er simpelt med to skaerme foran og så en stribe knapper til almindelig betjening. Takket vaere meget lang akselafsta­nd skulle der vaere generøs plads i kabinen.
Interiøret er simpelt med to skaerme foran og så en stribe knapper til almindelig betjening. Takket vaere meget lang akselafsta­nd skulle der vaere generøs plads i kabinen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark