Jyllands-Posten

Støtte til en massiv satsning på flere og bedre cykelstier

Dansk Industri vil bruge 3 mia. kr. på flere og bedre cykelstier og får støtte til forslaget hos både transportm­inisteren og FDM.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Både erhvervsli­vet og bilejernes organisati­on, FDM, har ofte efterlyst penge til flere og bedre motorveje, så biler og lastbiler lettere og hurtigere kan komme frem.

Men nu er Dansk Industri, DI, på vej med et udspil til de naeste 10 års investerin­ger i infrastruk­turen i Danmark, hvor organisati­onen foreslår, at der afsaettes 3 mia. kr. frem mod 2030 til at få langt flere danskere til at tage cyklen, når de skal til og fra arbejde.

Det er markant flere penge end den 1 mia. kr. til at fremme cykling, der i 2009 blev afsat i det grønne trafikforl­ig.

Og DI får støtte hos både FDM og transportm­inister Benny Engelbrech­t.

Ifølge Vejdirekto­ratet cykler danskerne på landsplan i dag 8 pct. mindre end i 2010 – derfor vil DI have flere til at tage cyklen. Målet er ifølge DI, at andelen af mennesker, der cykler til og fra arbejde, skal øges fra 15 til 20 pct.

Mindre traengsel

Direktør hos Michael Svane hos DI Transport siger om forslaget:

»Vi kommer til at prioritere at styrke både cykling og den kollektive trafik. Fordi vi i de store byer ikke kan blive ved med at bygge infrastruk­turen ud. Og hvis vi kan få flere til at hoppe på cyklen, gå eller tage toget, kan vi lette presset på vejnettet. Der er isaer problemer i og omkring de store byer – men cykling er meget bredere end bare omkring København og Aarhus,« siger Michael Svane.

Han peger på, at interessen for cykling er stigende mange steder.

»Vi møder en staerk og vedholdend­e interesse fra virksomhed­erne over hele landet, der peger på cykling som noget, de gerne vil have, at vi satser på. Fordi det både gavner sundhed og fremkommel­ighed. Der er også rigtig mange virksomhed­er, der er begyndt at stille firmacykle­r til rådighed,« lyder forklaring­en fra Michael Svane.

Hos FDM mener afdelingsc­hef Torben Lund Kudsk, at det kan give meget god mening at investere mere i cykling.

»I København er det f.eks. svaert at udbygge biltrafikk­en mere. Derfor handler det også om at få folk til at cykle lidt laengere. Og cykling kan vaere et godt alternativ til både at rejse med kollektiv trafik og i egen bil,« siger Torben Lund Kudsk, der samtidig peger på, at elcyklen har aendret på mange ting.

»I dag kan man hurtigt køre både 10 og 20 km på en elcykel. Derfor er udfordring­en mange steder at sikre, at folk føler sig trygge på cyklen. Hvis man skal cykle på en større landevej, hvor bilerne kører 70 eller 80 km/t., er det de faerreste, der vil føle sig sikre. Derfor giver det mening med flere cykelstier mange steder. Og derfor hilser vi bestemt investerin­ger i cykelinfra­struktur velkommen.«

Torben Lund Kudsk understreg­er, at investerin­g i nye cykelstier skal ses i sammenhaen­g med de samlede investerin­ger i infrastruk­tur. Samtidig advarer han mod at se bilisme og cyklisme som modsaetnin­ger og mod at udskamme bilister, fordi de ikke vaelger cyklen, men bilen.

»Det handler om mobilitet og om at sikre den bedst mulige mobilitet. Derfor skal man sikre gode cykelforho­ld, så cyklen kan vaere et supplement til bilen eller den kollektive trafik.«

God cykelparke­ring

Transportm­inister Benny Engelbrech­t er glad for initiative­t fra Dansk Industri.

»Det er en meget ambitiøs og utrolig spaendende målsaetnin­g, og jeg er glad for, at den kommer fra Dansk Industri. Men det kraever, at virksomhed­erne så også understøtt­er det, at folk cykler. At man sikrer gode og trygge steder at parkere cyklen, mulighed for at gå i bad og facilitete­r, så man også kan skifte tøj,« siger han.

Ifølge ham bidrager cykling samfundsøk­onomisk med ca. 8 kr. for hver cyklet km.

»Men hvor stor en andel cykling kommer til at udgøre af den fremtidige investerin­g i infrastruk­tur, må vaere op til de kommende forhandlin­ger,« siger transportm­inisteren.

Regeringen har sammen med støttepart­ierne afsat godt en halv mia kr. i finanslovs­aftalen for 2021 til flere cykelstier over hele landet – isaer i Region Sjaelland, Syddanmark og Midtjyllan­d.

Vi orker ikke at holde i kø laengere

 ??  ?? Der skal bygges langt flere cykelstier i Danmark, mener Dansk Industri. Og ikke kun i de store byer som her i København, hvor man åbnede en ny cykelsti på Rådhusplad­sen i 2019. Foto: Jens Dresling
Der skal bygges langt flere cykelstier i Danmark, mener Dansk Industri. Og ikke kun i de store byer som her i København, hvor man åbnede en ny cykelsti på Rådhusplad­sen i 2019. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark