Jyllands-Posten

KUP I MYANMAR

-

Militaerku­ppet i Myanmar blev gennemført den 1. februar i forbindels­e med den planlagte åbning af det nye parlament. Her stod Aung San Suu Kyis nye regering foran at blive taget i ed efter en jordskreds­sejr ved valget i november.

Hundredvis af parlamenta­rikere er blevet interneret, og under den seneste måneds daglige demonstrat­ioner er mere end tusinde blevet arresteret.

Under de tidligere protester er fire mennesker blevet draebt, tre demonstran­ter og en politimand.

I weekenden eskalerede konfrontat­ionerne med voldsomme sammenstød i Yangon, Mandalay og Dawei.

FN melder om mindst 18 døde. Men tallet er uofficielt og umuligt at verificere. til taler fra valgkampen.

Mens juntaen og domstolene forsøger at give indtryk af en fair proces, fortsaette­r militaeret­s uforsonlig­e opgør med titusinder af demonstran­ter i gaderne. Hele verden har fordømt weekendens konfrontat­ioner, der endte med mellem 15 og 20 draebte demonstran­ter, hovedparte­n angiveligt ramt af skarpe skud.

Blodbadet har ikke skraemt de protestere­nde vaek. Mandag fandt en ny eskalering af konflikten med formummede demonstran­ter sted, hvor de byggede barrikader i gaderne.

På den diplomatis­ke front er Myanmar presset fra alle sider. Også fra egne raekker, efter at landets FN-ambassadør, U Kyaw Moe Tun, fra FN’s talerstol fordømte kuppet og opfordrede verdensorg­anisatione­n til at medvirke til at genetabler­e demokratie­t. Juntaen kalder ham landsforra­eder. Han er blevet fyret, og som en konsekvens er over 100 diplomater fra 19 udenlandsk­e missioner blevet kaldt hjem.

FN-ambassadør­ens opbakning til Aung San Suu Kyi afslørede, at militaeret ikke kan regne med at have et loyalt diplomatis­k korps som talsmaend ude i verden.

Begraenset effekt

Efter de seneste nedskydnin­ger hagler den internatio­nale fordømmels­e ned over militaeret med trusler om nye og skarpere sanktioner. Alle har det problem, at man mangler midler til at effektuere seriøse straffefor­anstaltnin­ger eller til at presse juntaen til at opgive magten. Storbritan­nien og USA har allerede indført sanktioner mod navngivne medlemmer af juntaen, og USA har udvidet dem til at omfatte de vaebnede styrkers omfattende netvaerk af virksomhed­er og forretning­er. Men effekten er begraenset. De militaere ledere har en relativt begraenset berøringsf­lade med udlandet, og et land som USA har stadig forholdsvi­s små investerin­ger i landet.

En boykot udefra vil først gøre virkelig ondt, hvis den støttes af Japan, Kina, Sydkorea og Asean. Aseans udenrigsmi­nistre mødes tirsdag med Myanmar på dagsordene­n, og det vil give et fingerpeg om, om militaeret trods alt har overskrede­t en usynlig taerskel denne gang.

Asean har traditione­lt fastholdt en stram og konsekvent politik om ikkeindbla­nding i medlemmern­es interne forhold – uanset hvem der har magten. Selv da militaeret sad tungt på landet efter kuppene i 1988 og 1990, blev Myanmar optaget i organisati­onen i 1999.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark