Jyllands-Posten

Forsvaret og Frontex mørklaegge­r video af graesk migranthån­dtering

Dansk videooptag­else af »aggressiv« haendelse i Graekenlan­d bør ikke holdes hemmelig, mener en ekspert.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

En videooptag­else af en episode med den graeske kystvagt, der har tiltrukket sig internatio­nal kritik, må ifølge Forsvarsko­mmandoen ikke se dagens lys.

Videoen er optaget af en dansk helikopter, der i sommer var udsendt til EU’s graenseage­ntur, Frontex’, mission i Graekenlan­d. Besaetning­en så på, mens graekerne i graesk farvand udførte en ifølge Forsvaret selv »aggressiv manøvre« ved en gummibåd med 25 migranter om bord, som de derefter overdrog til den tyrkiske kystvagt.

Episoden ligner en såkaldt pushback, hvor migranter i strid med internatio­nale konvention­er bliver skubbet tilbage, hvor de kommer fra. Dermed naegtes de menneskere­ttigheden til at søge asyl.

Graekenlan­d og Frontex kritiseres internatio­nalt for at bruge den slags metoder på EU’s ydre graense, og flere sager efterforsk­es. Danmark bidrager til Frontex i Graekenlan­d med bl.a. overvågnin­gsfly og skibe.

Forsvaret har mørklagt videoen, fordi offentligg­ørelse »kan skade Danmarks samarbejde med Frontex og andre nationer«.

Men det er en forkert fortolknin­g af offentligh­edsloven, vurderer ekspert i offentligh­ed Oluf Jørgensen. Samarbejds­partnere kan ifølge ham i et vist omfang forvente dansk hemmeligho­ldelse, men ikke når det handler om »brud på internatio­nale konvention­er og kraenkelse­r menneskere­ttigheder«.

Frontex har bedt Forsvaret om ikke at udlevere videoen. Formanden for taenketank­en European Stability Initiative, Gerald Knaus, kalder Frontex’ lukkethed »systematis­k«.

»Alle ved, at der sker pushbacks, men officielt må det ikke ske. Derfor forsøger Frontex at begraense åbenheden mest muligt om den slags haendelser,« siger han.

Forsvaret og Forsvarsmi­nisteriet har desuden mørklagt en juridisk vurdering af sagen, som Folketinge­t heller ikke blev informeret om, da af udlaending­eminister Mattias Tesfaye i februar orientered­e om sagen.

»Det er staerkt ubehagelig­t og problemati­sk, at det er i pressen, vi skal laese om, hvad der sker på fronten, i stedet for at regeringen giver os det fulde billede,« siger udenrigsor­dfører Søren Søndergaar­d (EL).

Det har ikke vaeret muligt at få Udlaending­eministeri­ets kommentar.

Oplysninge­r om migranthån­dtering kan skade forholdet til andre lande

 ?? Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Arkivfotos: Ritzau Scanpix ??
Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Arkivfotos: Ritzau Scanpix
 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n.
Statsminis­ter Mette Frederikse­n.
 ??  ?? Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu.
Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark