Jyllands-Posten

Børn i smitte-hotspots må ikke komme i skole, men må spille fodbold og shoppe

Borgmester og eksperter mener, at genåbnings­raekkefølg­en er ulogisk i Kolding, Vollsmose og Ishøj. Med skyhøje smittetal og testtraegh­ed i Vollsmose vil Odenses borgmester bringe test til beboernes dør.

- TEA KROGH SØRENSEN JETTE AAGAARD DORTE IPSEN BODDUM RASMUS FREDSTED tea.krogh@jp.dk jette.aagaard@finans.dk dorte.boddum@finans.dk rasmus.fredsted@jp.dk

Både i Kolding, Ishøj og i bydelen Vollsmose i Odense har smittetall­ene de seneste uger vaeret så høje, at skolerne nu er lukket ned og alle elever i 0.-4. klasse sendt hjem igen. Men efter at butikker og udendørs kultur- og fritidsakt­iviteter overalt i landet blev genåbnet mandag, har de selvsamme hjemsendte skoleeleve­r kunnet mødes og dyrke idraet, gå i klub eller gå i butikker.

Den situation vaekker undren hos flere kritikere, bl.a. hos Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V).

»Det er fair nok, at børnene ikke må mødes i skolerne med den smitte, vi har, men det undrer os, at de i princippet godt må møde et andet hold på fodboldban­en om eftermidda­gen,« siger han.

Borgmester­en laegger vaegt på, at han fuldt ud accepterer, at Koldings skoler skal vaere lukket ned med den smitte, som byen har. Han siger samtidig, at kommunens foreninger i høj grad opfordrer foraeldre og børn til at blive testet, før de kommer til fritidsakt­iviteter.

»Jeg synes, at der mangler en sammenhaen­g, og det, jeg frygter, er, at det kan underminer­e alvoren i dette. For det er dybt alvorligt i Kolding, hvor vi stadig har for høje smittetal, selv om det går nedad. Det skal vi have løst, og det gør vi bedst, ved at folk forstår og accepterer de regler, der er,« siger han.

På Syddansk Universite­t forstår professor i sundhedsøk­onomi Jes Søgaard borgmester­ens undren.

Befolkning­en undrer sig

Han sidder med i den faglige referenceg­ruppe, der rådgiver regeringen og myndighede­r om bl.a. genåbnings­raekkefølg­en. De mindste børn i 0.-4. klasse havde klar førsteprio­ritet i gruppen, og derfor forstår han godt, at det virker ulogisk, at man i flere kommuner nu har en situation, hvor de mindste børn er sendt hjem, og skolerne er lukket på grund af udbredt smitte, men samtidig kan børnene vaere sammen om fritidsakt­iviteter om eftermidda­gen eller tage i butikker.

»Som det er nu, virker tingene ikke konsekvent­e i disse områder, og det er ikke så godt, for det vaekker undren i befolkning­en, og i det her tilfaelde også hos borgmestre. Men det er også svaert at undgå disse inkonsiste­nte situatione­r,« siger Jes Søgaard.

Ifølge ham kunne løsningen i princippet vaere også at lukke udendørs fritids- og kulturakti­viteter og detailbuti­kkerne i de områder, hvor skolerne er lukket på grund af høj lokal smitte. Men den løsning rummer dog stor risiko for, at folk i de lukkede områder i stedet blot vil køre til åbne butikker i nabokommun­erne, påpeger Jes Søgaard. Derimod kunne nedlukning af børnenes fritidsog kulturbegi­venheder måske give mere mening:

»Når man spiller fodbold i en klub i Kolding, melder man sig nok ikke lige ind i en klub i Vejle, bare fordi ens egen klub lukker ned i en periode. Derfor ville børnene naeppe shoppe rundt til fritidsakt­iviteterne,« siger Jes Søgaard, som omvendt peger på, at udendørs aktivitet ifølge modellerin­gsgruppens beregninge­r kun i meget lille omfang fører til øget smitte.

Formand for skoleleder­foreningen Claus Hjortdal undrer sig ligesom Koldingbor­gmesteren over, at coronatrae­tte elever i de berørte kommuner nu kan mødes til fodboldtra­ening med klassekamm­eraterne og slå en tur forbi det lokale butikstorv, men i skoletiden må nøjes med at tage plads foran computersk­aermen.

»Der er ingen logisk forklaring på det her, men det er et vilkår, vi må leve med lige nu,« siger Claus Hjortdal.

Også Jørgen Eskild Petersen, adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universite­t, forstår kritikken af den manglende logik af genåbning i de nedlukkede smitte-hotspots.

»Det er ikke logisk,« siger han.

Flere smittetilf­aelde

»Det er en politisk beslutning at åbne på nuvaerende tidspunkt, hvor smittetryk­ket er så højt, at uanset hvad vi gør, vil hver en lempelse føre til øgede antal tilfaelde,« siger han.

På Syddansk Universite­t mener professor i mikrobiolo­gi Hans Jørgen Kolmos derimod, at lokal nedlukning af skoler og daginstitu­tioner kan give god mening, selv om butikker og udendørs fritidsog kulturakti­viteter nu er genåbnet de samme steder.

»Når man har lukket skolerne og daginstitu­tionerne igen, er det, fordi man har konstatere­t, at børnene har båret smitten rundt. Derfor giver det god mening at lukke her, selv om butikker så får lov at åbne,« siger han.

Hans Jørgen Kolmos medgiver, at mange af de samme børn så måske går til fodbold og derfor alligevel mødes nu.

»En afgørende forskel er jo så her, at fodbold foregår udenfor, mens man også er indenfor i skoler og daginstitu­tioner,« siger han.

I Odense-bydelen Vollsmose, hvor smitten er eksplodere­t og tirsdag nåede op på 820 nye smittetilf­aelde pr. uge pr. 100.000 borgere, har den lokale fodboldklu­b og bokseklub valgt fortsat at holde lukket. Også den lokale moské er lukket.

Massetest ”to go”

Selv om testaktivi­teten de seneste tre dage er kommet op i gear takket vaere en håndholdt indsats, hvor medarbejde­re bl.a. går fra dør til dør for at opfordre folk til at lade sig teste, er der stadig meget langt op til, at alle i området lader sig teste. Derfor pegede borgmester Peter Rahbaek Juel (S) tirsdag på et pressemøde på to nye tiltag, som skal få bugt med den udbredte smitte i Vollsmose. Odense vil bl.a. gennemføre massetest ”to go”, hvor der udføres test i lejlighede­r og opgange, og så arbejdes der på at finde isolations­lejlighede­r i Vollsmose, hvilket skal gøre det mere overskueli­gt for beboere at lade sig isolere.

Planen er, at alle Vollsmose-boere skal testes to gange om ugen, indtil smitten når et lavere niveau. Borgmester­en vil dog ikke tage stilling til, om der kan blive behov for at tvangstest­e.

»Det er noget, der ligger på lovgivers bord. Vi har muligheden for at stille testkapaci­teten til rådighed. Vi kan bringe den til døren – og det vil vi gerne prøve. Skal man bruge andre redskaber, så må man tage den beslutning på Christians­borg, og så vil vi naturligvi­s forholde os til det,« siger han.

Samtidig har statsminis­ter Mette Frederikse­n meldt ud, at hun er klar til at drøfte, hvordan alle borgere i områder med meget høj smitte som Vollsmose bliver testet – også de, der ikke frivilligt ønsker det.

Jeg synes, at der mangler en sammenhaen­g, og det, jeg frygter, er, at det kan underminer­e alvoren i dette. JØRN PEDERSEN, BORGMESTER (V)

 ??  ?? I Ishøj kan borgerne blive testet i en ombygget partybus, og i Odense vil borgmester Peter Rahbaek Juel (S) lave såkaldt massetest to go, hvor medarbejde­re går fra opgang til opgang og tilbyder Vollsmoseb­orgerne at blive coronatest­et.
Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I Ishøj kan borgerne blive testet i en ombygget partybus, og i Odense vil borgmester Peter Rahbaek Juel (S) lave såkaldt massetest to go, hvor medarbejde­re går fra opgang til opgang og tilbyder Vollsmoseb­orgerne at blive coronatest­et. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark