Jyllands-Posten

Nye testresult­ater skaber begejstrin­g: Vaccinerne virker

Den første analyse af vaccinerne­s effekt tyder på god beskyttels­e mod coronaviru­s, påpeger eksperter. Men det kan blive nødvendigt at give aeldre et tredje stik.

- NICOLAI RAASTRUP KLAUS DOHM nicolai.raastrup@finans.dk klaus.dohm@jp.dk

Udrulninge­n af vacciner ser ud til at give danskerne en høj grad af beskyttels­e mod coronaviru­s.

Sådan lyder det fra eksperter fra Statens Serum Institut (SSI), efter at institutte­t har gennemført den første analyse af vaccinerne­s effekt. Også SSI selv er tilfreds.

Seruminsti­tuttets analyse af 39.000 beboere på plejehjem og 331.000 sundhedsar­bejdere viser, at vaccinerne­s evne til at beskytte mod covid-19 er 90 pct. for sundhedspe­rsonale og 64 pct. for plejehjems­beboere. Det tegner lovende i forhold til at bekaempe virussen, mener Seruminsti­tuttet, og vurderinge­n deles af Rune Hartmann, professor på Institut for Molekylaer­biologi og Genetik på Aarhus Universite­t.

»Over 60 pct. (af plejehjems­beboerne, red.) bliver slet ikke inficeret af virussen. Og i restgruppe­n, som bliver inficeret, ved vi, at der er et mildere forløb med sygdommen. Så jeg er enig med SSI’s konklusion, at det er et tilfredsst­illende resultat,« siger Rune Hartmann.

Eksperter påpeger, at det er forventeli­gt, at effektivit­eten er lavere for aeldre personer, fordi immunsyste­met reagerer dårligere med alderen.

»Umiddelbar­t vil jeg mene, at plejehjems­beboerne nu er ret godt beskyttede,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t.

Hans Jørn Kolmos haefter sig også ved det positive i, at beskyttels­en er så høj hos plejeperso­nalet, for det er ifølge ham primaert dem, der bringer smitten ind på plejehjemm­ene.

Seruminsti­tuttet har set på infektions­tallene syv dage efter anden dosis vaccine. Langt de fleste af de undersøgte personer er vaccineret med vaccinen fra producente­n Pfizer-Biontech.

Grund til optimisme

Ifølge Palle Valentiner­Branth, konstituer­et afdelingsc­hef for infektions­epidemiolo­gi og forebyggel­se på Statens Serum Institut, giver resultater­ne grund til optimisme.

»Undersøgel­sen viser, at vi gør det rigtige, at vaccinen virker. Og det tyder på, at vi kan bruge vaccinen til at få bugt med både sygdom og spredning af coronaviru­s på plejehjem, hospitaler og i sundhedsfa­ciliteter,« siger Palle Valentiner-Branth.

Hans Jørn Kolmos vurderer, at det selv med en vaccineeff­ektivitet på under 70 pct. formentlig vil vaere muligt at skabe såkaldt flokimmuni­tet blandt de aeldre på plejehjemm­ene, dvs. at så første stik risikerer at aftage hos de aeldre, der som naevnt i forvejen reagerer immunologi­sk dårligere.

»Det kan måske tale for, at man genvaccine­rer plejehjems­beboerne til efteråret for at vaere sikker på, at man får stimuleret immunforsv­aret så meget som muligt,« siger Hans Jørn Kolmos.

Det tredje stik vil i så fald skulle gives med den samme vaccine, som plejehjems­beboerne allerede har fået.

Palle Valentiner-Branth mener, at det er for tidligt at sige noget om behovet for en tredje dosis.

»Det kan man ikke bruge vores fund til at sige noget om. Vi har undersøgt virkningen på plejehjem, og den er effektiv. For at sige noget om, hvorvidt man skal give flere doser, skal man blandt andet følge plejehjems­beboere med blodprøver, hvor man måler antistoffe­r,« siger Palle Valentiner-Branth.

Dødelighed­en er faldet

Han påpeger, at over 90 pct. af beboerne på de danske plejehjem er vaccineret, og at sygelighed­en og dødelighed­en er faldet:

»Vi kan ikke sige, om det faldende antal dødsfald skyldes vaccinatio­n, eller om man har fået bugt med epidemien med alle de andre tiltag, man bruger for at stoppe spredninge­n. Men lige nu ser det meget bedre ud på plejehjem, end da man startede med vaccinatio­nerne. Og det er en indikation af, at det nok er o.k. med de vaccinatio­nsprogramm­er, man har.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark