Jyllands-Posten

Nye udlaending­e-uenigheder – Ellemann saetter ordfører på plads i Assad-sag

Venstre vil alligevel ikke samarbejde med Syriens Bashar al-Assad om afviste asylsøgere, siger Jakob EllemannJe­nsen nu. Han irettesaet­ter ordføreren, der mandag åbnede for et samarbejde: »Nogle gange ryger der en finke af panden.«

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Udlaending­epolitik er for Venstre bålet, der bliver ved med at blusse op med uenigheder.

Det vakte opsigt, at partiet i mandagens Jyllands-Posten slog på tromme for et samarbejde med Bashar al-Assads regime i Syrien om at modtage afviste syriske asylsøgere.

»Man bliver nødt til at prøve at få en dialog og se, om man kan samarbejde med regimet,« lød det fra udlaending­eordfører Mads Fuglede.

Han sagde at man »i et begraenset omfang kan man godt røre ved Assad-styret«.

»Isaer når det handler om aftaler om deres egne borgere.«

»Jeg forestille­r mig en aftale, der kun skal gå på rammerne for at sende folk tilbage – og nogle garantier for, at man kan vende tilbage uden at blive forfulgt,« lød det fra Mads Fuglede.

Udtalelsen har fået hård kritik af bl.a. De Radikale, Enhedslist­en og Socialdemo­kratiet, hvor sidstnaevn­te kaldte det en legitimeri­ng af Bashar al-Assads styre, der er anklaget for krigsforbr­ydelser og ifølge en FN-rapport har tøndebombe­t sin egen befolkning under den syriske borgerkrig.

Hov, der gled jeg

Nu går Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i rette med sin egen udlaending­eordfører.

»Vi skal ikke samarbejde med Assad-regimet,« siger Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde efter tirsdagens spørgetime på Christians­borg:

»Vi står i en situation, hvor vi ved, at området Damaskus og omkring Damaskus er vaesentlig­t mere sikkert, end det har vaeret tidligere. Det betyder som udgangspun­kt, at de mennesker, som ikke er personligt forfulgte, kan vende tilbage dertil. Men det kraever, at man har en myndighed, man kan samarbejde med. Det har vi ikke i øjeblikket, fordi vi anerkender ikke Assad-regimet.«

Mads Fuglede sagde, at man skulle lave en stringent aftale med Assad-regimet – hvis det kunne lade sig gøre – om at modtage afviste syriske asylsøgere. Korrigerer du her Mads Fugledes linje og hans udtalelser?

»Jeg konstatere­r, at det ikke kan lade sig gøre. Og at vi ikke ønsker at samarbejde med og dermed anerkende Assad-regimet.«

Har Mads Fuglede fået en røffel på dagens gruppemøde?

»Nej, ikke på dagens gruppemøde,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre holdt gruppemøde tirsdag formiddag.

Har han fået det (en røffel, red.) mandag?

»Njarj, vi har talt lidt om det her, og nu fortaeller jeg dig, hvad der er Venstres holdning, og det er Mads fuldstaend­ig enig i,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Når du siger, at »I har talt om det«, er det så, fordi du har korrigeret Mads Fugledes linje?

»Prøv at høre: Vi har nogle drøftelser en gang imellem. Nogle gange ryger der en finke af panden, og nogle gange får man sagt noget, hvor man lige ”hov, der gled jeg lige i den”. Altså, prøv at høre: Vi anerkender ikke Assads regime. Så kan du hive et citat frem. Jo jo, men det er mig, der er formand for Venstre. Og jeg fortaeller dig, hvad Venstres holdning er,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Bare for at slå det fast: Det, Mads Fuglede sagde til Jyllands-Posten, er ikke Venstres linje?

»Det, der er Venstres linje, er: Vi samarbejde­r ikke med Assad-regimet, og vi anerkender ikke Assad-regimet.«

Heller ikke når det gaelder afviste syriske asylsøgere?

»Korrekt.«

Lang raekke uenigheder

Assad-sagen er blot den seneste i raekken af interne stridighed­er om Venstres udlaending­epolitik.

Partiets nu tidligere naestforma­nd Inger Støjberg meldte sig i februar ud af partiet og sendte i sin afskedssva­da flere stikpiller afsted mod Jakob Ellemann-Jensen:

»Alt i Venstre er så svaert med den nuvaerende ledelse, når det kommer til udlaending­epolitik,« sagde hun og kritisered­e Venstre for at »overlade den stramme udlaending­epolitik til regeringen«.

Eksstatsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har omvendt udtrykt bekymring for, at partiet fører en for stram udlaending­epolitik, fordi Jakob Ellemann-Jensen baserer sin drøm om statsminis­terposten på ryggen af Nye Borgerlige­s mandater.

»Så tror jeg, at man kommer til at skulle stramme baeltet rigtig, rigtig meget,« har Løkke sagt til Berlingske.

Mads Fuglede er tirsdag ikke vendt tilbage på JyllandsPo­stens henvendels­er. I mandagsudg­aven af avisen sagde han, at Assad er en mand, »som har masser af blod på haenderne, og som vi helst ser stillet for en krigsforbr­yderdomsto­l«.

Forbryderi­sk diktatur

Vi har talt lidt om det her, og nu fortaeller jeg dig, hvad der er Venstres holdning, og det er Mads fuldstaend­ig enig i. JAKOB ELLEMANN-JENSEN (V) FORMAND

Han slog dog fast, at Danmark »bliver nødt til at forholde os til, at han er leder af Syrien. Det er trist. Men det er sådan, det er«.

Mads Fuglede sagde også, at samarbejde med Assad kunne blive »så forpligten­de, at det ikke kan lade sig gøre, fordi det er med til at blåstemple Assad«.

På sin Facebook-side gentager han den pointe:

»Det er et forbryderi­sk diktatur, som vi ikke på nogen måde vil blåstemple. Det siger jeg også i interviewe­t. Men vi bør diskutere, hvad vi gør med alle de syriske asylansøge­re, der er i Europa.«

Danmark kan ikke sende syrere uden opholdstil­ladelse hjem med tvang, fordi man ikke på nogen måde samarbejde­r med Assad-regimet. Et samarbejde, som Venstre altså efter dagens U-vending heller ikke ønsker at afsøge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark