Jyllands-Posten

Dramatisk strid truer drømmen om selvstaend­ighed til Skotland

Førstemini­ster Nicola Sturgeon er under voldsomt pres i en sag, der egentlig begyndte med beskyldnin­ger om kraenkelse­r begået af hendes forgaenger, men som kan have alvorlige konsekvens­er for hende selv. Meningsmål­ingerne begynder at blive kritiske.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

En opslidende og bitter strid i Skotlands øverste politiske cirkler kan ikke bare koste førstemini­ster Nicola Sturgeon jobbet, men også gøre drømmen om skotsk uafhaengig­hed til foreløbig kun at forblive en drøm.

Det er en strid mellem Nicola Sturgeon og hendes forgaenger, Alex Salmond, der er en giftig cocktail af beskyldnin­ger om et større antal seksuelle kraenkelse­r, om løgne over for parlamente­t og om et forsøg på at påvirke politiet og anklagemyn­digheden.

Balladen, der har stået på i månedsvis, er ved at kulminere kun to måneder før valget i Skotland den 6. maj, hvor Nicola Sturgeon ellers laenge har vaeret spået en storsejr. Og dermed en reel mulighed for, at skotterne igen skal stemme om uafhaengig­hed fra resten af Storbritan­nien.

I månedsvis har der vaeret flertal i den skotske befolkning for både Nicola Stugeons parti, SNP, og uafhaengig­hed. 22 meningsmål­inger i traek har vist et flertal for et frit Skotland. Men i weekenden kom så chokket, da Daily Mail kunne offentligg­øre en frisk undersøgel­se, der viste, at opbakninge­n til Sturgeon falder, og at 43 pct. nu vil stemme ja til uafhaengig­hed, 44 pct. vil stemme nej.

Årelangt drama

Dramaet straekker sig helt tilbage til august 2018. Da fik offentligh­eden for første gang at vide, at de skotske myndighede­r undersøgte to tilfaelde af beskyldnin­ger om seksuelle kraenkelse­r mod medarbejde­re begået af den tidligere SNP-leder Alex Salmond, mens han var førstemini­ster.

Et år forinden havde MeToo-bevaegelse­n gået sin gang verden over, og i Skotland var der åbnet for, at gamle sager mod bl.a. tidligere ministre kunne efterforsk­es.

Allerede ved den første undersøgel­se var der ugler i mosen. Alex Salmond naegtede alle beskyldnin­ger og fik ret i den skotske højesteret, da han anlagde et civilt søgsmål, hvor han kritisered­e håndtering­en af sagen. Højesteret erklaerede sig i januar 2019 enig i, at det ikke duede, at undersøgel­seslederen tidligere havde haft kontakter til klagerne.

Dermed måtte undersøgel­sen af den tidligere SNP-leder i princippet opgives, og den skotske stat måtte hoste op med 4,3 mio. kr. til Alex Salmond, som han havde brugt på advokatbis­tand. Men her standsede sagen langtfra.

To uger efter højesteret­skendelsen blev Alex Salmond kortvarigt anholdt og afhørt af politiet, der havde påbegyndt en efterforsk­ning, der endte med en tiltale for 14 tilfaelde af kraenkelse­r mod ni kvinder. En domstol i Edinburgh frifandt ham for alle anklager i 2020.

Da retssagen var overstået, blev to forskellig­e undersøgel­ser indledt i det skotske parlament, Holyrood. Undersøgel­serne fokuserer på det skotske embedsvaer­ks samt den politiske – og ikke mindst Nicola Sturgeons – håndtering af kraenkelse­ssagen.

Den ene er den såkaldte Hamilton-undersøgel­se, opkaldt efter udspørgere­n, advokat James Hamilton, der ser på, om Nicola Sturgeon har brudt den såkaldte ministeria­l code – hvordan man som minister skal opføre sig og agere – da beskyldnin­gerne mod Alex Salmond først blev fremført. Det store spørgsmål er, om Nicola Sturgeon har talt usandt, da hun i første omgang skulle afgive forklaring over for parlamente­t.

Her sagde hun, at hun første gang hørte om beskyldnin­gerne mod Alex Salmond den 2. april 2018, da Salmond opsøgte hende i Sturgeons hjem i Glasgow.

Siden er det kommet frem, at hun i hvert fald en lille uge forinden havde fået oplysninge­r om de mulige kraenkelse­r fra Salmonds egen rådgiver, Geoff Aberdein. Nicola Sturgeon har slået det hen med, at samtalen med rådgiveren var ufokuseret, at hun ikke kunne huske mødet, fordi hun havde meget andet om ørerne. Det har Alex Salmond betegnet som helt usandsynli­gt.

I weekenden kunne The Sunday Times så afsløre – med afsaet i Aberdeins forklaring til undersøgel­sesledelse­n – at Nicola Sturgeons naermeste medarbejde­re kendte til beskyldnin­gerne mod Salmond flere uger tidligere, end hun har givet udtryk for – og at det derfor er sandsynlig­t, at også Nicola Sturgeon tidligt kendte til beskyldnin­gerne mod sin tidligere naere ven, allierede og partiforma­nd.

Sturgeons mand i fedtefadet

Den anden undersøgel­se, der er i gang, handler om håndtering­en på embedsmand­sniveau. Også her er Nicola Sturgeon i en vis grad i fedtefadet, fordi hendes aegtefaell­e, SNP-direktøren Peter Murrell, er under mistanke for at presse politiet til at tage flere efterforsk­ningsskrid­t mod Alex Salmond.

Det skulle vaere sket i form af en raekke sms’er til politiet, men Peter Murrell har sagt, at beskederne er taget ud af en større kontekst. Andre centrale figurer i partiet menes også at have urent mel i posen.

I sidste uge skulle Alex Salmond så offentligt afgive sin version af sagen. Alex Salmond slog fast, at Nicola Sturgeon efter hans overbevisn­ing har brudt ministerre­glerne flere gange, og at der var et komplot mod ham for at få ham i faengsel. Han sagde, at der burde rulle hoveder på embedsmand­sniveau. Da han blev spurgt til konsekvens­er for Nicola Sturgeon, var der ikke ligefrem opbakning til hans tidligere så naere allierede.

»Det er op til andre at beslutte, hvad der skal ske,« sagde han.

Efter planen skal Nicola Sturgeon afhøres offentligt onsdag. Hun har hidtil naegtet at have misledt parlamente­t ved at skjule viden eller talt usandt om, hvad hun vidste hvornår – og hvad hun vidste om sin aegtefaell­es ageren.

»Alex Salmond er ude i vilde konspirati­onsteorier,« mener hun.

Men der lugtes blod blandt hendes politiske modstander­e – og også internt i partiet.

Hvis hun er nødt til at traekke sig på grund af sagen – eller hvis valgresult­atet ikke bliver så staerkt, som alle hidtil har forventet, så kan det have lange udsigter med drømmen om et Skotland uafhaengig­t af resten af Storbritan­nien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark