Jyllands-Posten

Danmark vil samarbejde med Israel og Østrig om vaccinepro­duktion

Statsminis­ter Mette Frederikse­n vil forsøge at få en statslig vaccinepro­duktion, der kan give forsynings­sikkerhed adskillige år frem i tiden.

- JESPER HØBERG NIKOLAJ RYTGAARD SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent udland@jp.dk

Danmark er klar til at indgå et samarbejde om vaccinepro­duktion med Israel og Østrig.

Sådan lyder meldingen fra statsminis­ter Mette Frederikse­n, inden hun torsdag rejser til Israel for at mødes med den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, og Østrigs forbundska­nsler, Sebastian Kurz.

I Israel har Netanyahu ifølge mediet Israel Hayom forhandlet med med de to vaccinepro­ducenter Pfizer-Biontech og Moderna om at etablere en lokal vaccinepro­duktion i Israel, og mandag citerede Financial Times en anonym embedsmand for, at en lokal produktion i Østrig også er i spil.

Ifølge kilden skulle landet allerede have udset sig en lokation, og mediet skrev desuden, at de tre lande overvejer at poole deres vaccinelag­re.

På et pressemøde tirsdag sagde Mette Frederikse­n, at det ikke var et urealistis­k scenario, at Danmark kunne blive medejer af en udenlandsk vaccinefab­rik, men det kunne også blive i Danmark.

»Vi har vacciner, der virker. Vi har bare ikke nok. Det er et vilkår her og nu. Men vi kan ikke blive ved med at have den afhaengigh­ed, at vi ikke har vacciner nok. Derfor vil jeg gerne øge produktion­skapacitet. Det kan vaere i et direkte samarbejde enten i Danmark, Israel eller andre steder,« sagde hun.

Ifølge statsminis­teren ligger der endnu ingen faerdig skitse for samarbejde­t mellem de tre lande, men på mødet torsdag vil de tre statsleder­e tale konkret om, hvordan de kan øge produktion­en af vacciner.

»Jeg udelukker ikke nogen idéer, ej heller at bygge fabrikker,« sagde hun.

Israel er det land i verden, der er laengst fremme med at vaccinere befolkning­en. Ifølge tal fra Our World in Data, der følger udviklinge­n, har Israel givet den første dosis til over halvdelen af sine borgere.

Succesen er blevet udlagt som resultatet af et taet samarbejde mellem Israel og vaccine-joint venturet Pfizer-Biontech om at fungere som testland.

Forsøget indebaerer, at Pfizer-Biontech leverer vacciner i rigelige maengder, og til gengaeld deler de israelske myndighede­r sundhedsda­ta med Pfizer-Biontech.

Mens Israel er spurtet afsted og lovede befolkning­en flokimmuni­tet i løbet af marts 2021, stod saerligt EU-landene frustrered­e tilbage på grund af knaphed på vacciner.

I januar var der forlydende­r i israelsk presse om, at bl.a. Danmark havde sendt en føler ud til Israel, om vi kunne få adgang til nogle af landets vacciner, og på Facebook fortalte statsminis­ter Mette Frederikse­n, at hun havde haft en telefonsam­tale med den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu.

Efterfølge­nde afviste Statsminis­teriet dog over for Jyllands-Posten, at det havde vaeret på tale:

»Statsminis­teren og den israelske premiermin­ister drøftede en raekke emner, herunder muligheden for evt. samarbejde på vaccineomr­ådet, men det var ikke på tale, at Danmark skulle overtage nogle af Israels aktuelle Pfizer-Biontech vacciner.«

Citatets brug af formulerin­gen »aktuelle Pfizer-Biontech vacciner« rummer en åbning for, at Danmark måske senere kunne få adgang til israelske vacciner, og siden har Mette Frederikse­n gjort det klart, at Danmark ikke vil tøve med at købe evt. overskudsv­acciner fra Israel.

Kritik af EU-strategi

I Østrig har forbundska­nsler Sebastian Kurz brugt drøftelser­ne med Danmark og Israel som anledning til at kritisere EU’s vaccinestr­ategi, som kansleren med egne ord ikke laengere ønsker at vaere afhaengig af.

EU-strategien har vaeret kritiseret for at have vaeret alt for langsommel­ig, hvilket har betydet, at en stribe lande ud over Israel har givet EU-landene baghjul i eftertrykk­elig grad.

Danmark har vaeret et af de mest effektive EU-lande i vaccineudr­ulningen, men på grund af mangel på vacciner er det kun lykkedes at give første stik til lidt over 7 pct. af befolkning­en.

Mette Frederikse­n har vaeret mere afdaempet, og på pressemøde­t tirsdag afviste hun, at drøftelser­ne med Israel og Østrig skal tolkes derhen, at Danmark er på vej til at bryde med EU’s vaccinestr­ategi.

»Jeg betragter det ikke som at bryde ud af det europaeisk­e samarbejde. Det kommer jeg heller ikke til at anbefale, at vi gør. Jeg mener, at vi står os bedst ved at vaere med i det europaeisk­e samarbejde om vacciner. Men jeg synes, at det er afgørende, at vi efterprøve­r alle andre idéer og strategier,« sagde hun.

Talsmand for EU-kommission­en Stefan De Keersmaech­er siger, at der ikke er noget i EU-strategien, der forhindrer medlemslan­dene i at agere uden for de aftaler, som kommission­en har indgået med vaccinepro­ducenterne, og han hilser det danskøstri­gske-israelske initiativ velkommen.

»Det er altid godt at laere af andre landes gode erfaringer og undersøge muligheden for samarbejde. Covid-19 kraever et globalt svar, og derfor er erfaringer fra andre lande meget vigtige. Kommission­en vil derfor gerne høre om erfaringer fra Østrig, Danmark og Israel, der kan tilføre vaerdi til EU’s strategi,« siger han.

Luftede statslig vaccinepro­duktion

Allerede i januar luftede Mette Frederikse­n første gang overvejels­er om en dansk statslig vaccinepro­duktion.

 ??  ?? Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, har gjort covid-19-vacciner til en politisk maerkesag. Landet har givet første vaccinedos­is til over halvdelen af befolkning­en, og torsdag mødes han med Mette Frederikse­n og Østrigs forbundska­nsler, Sebastian Kurz, om at lave et vaccinesam­arbejde. Foto: Miriam Elster/AP
Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, har gjort covid-19-vacciner til en politisk maerkesag. Landet har givet første vaccinedos­is til over halvdelen af befolkning­en, og torsdag mødes han med Mette Frederikse­n og Østrigs forbundska­nsler, Sebastian Kurz, om at lave et vaccinesam­arbejde. Foto: Miriam Elster/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark