Jyllands-Posten

Støttepart­ier kritiserer Mette Frederikse­ns vaccinefli­rt med Israel, men hun ignorerer det

Statsminis­teren vil ikke lade den voksende kritik af Israels politik over for palaestine­nsere stoppe hende i at købe vacciner med hjem.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent NIKOLAJ RYTGAARD JESPER KONGSTAD udland@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n rammer direkte ind i en politisk giftig debat om Israels overskudsv­acciner, når hun på torsdag rejser til Jerusalem sammen med den østrigske kansler, Sebastian Kurz. Israel har opbygget så store ekstra lagre, at premiermin­ister Benjamin Netanyahu kontrovers­ielt planlagde at foraere titusinder af doser vaek for at belønne allierede lande kloden rundt.

Beslutning­en blev mandag blokeret af Israels statsadvok­at, fordi Netanyahu ikke har rådført sig med nogen – hverken regeringen­s støttepart­ier, udenrigsmi­nisteriet, forsvarsmi­nisteriet, sundhedsmi­nisteriet eller efterretni­ngstjenest­en.

Ikke desto mindre har afsløringe­n pustet til kritikken af Israel for ikke at hjaelpe palaestine­nsere i de besatte områder. For mens Israel er det land i verden, der har vaccineret den største andel af sine borgere, er der stadig kun nogle få tusinder ud af de 5 mio. mennesker i Gazastribe­n og på Vestbredde­n, der har fået de nødvendige to skud i armen. Kritikere har kaldt det vaccineapa­rtheid.

I Danmark har det fået regeringen­s støttepart­ier til at lange ud efter Mette Frederikse­n, der forud for rejsen har tilbudt Netanyahu at købe landets overskyden­de vacciner.

Det skal Danmark ikke gøre, så laenge palaestine­nserne ikke er blevet vaccineret, fastslår SF-formand Pia Olsen Dyhr.

»Danmark har i mange år kaempet for en fredelig tostatsløs­ning mellem Palaestina og Israel, og Netanyahus ageren skaber større skår mellem de to befolkning­sgrupper frem for at danne bro,« siger Pia Olsen Dyhr og kraever, at statsminis­teren under besøget kritiserer Israel for de manglende vacciner til palaestine­nserne.

En diplomatis­k sejr

Også Enhedslist­ens politiske ordfører, Mai Villadsen, mener, at det er en skaendsel, at den israelske regering opfører sig på den måde, og insisterer på, at Mette Frederikse­n skal tage emnet op med Netanyahu.

»At det internatio­nale samfund forholder sig så passivt 5.000 doser – de to lande har begge lovet at følge i tidligere praesident Donald Trumps fodspor og flytte deres ambassader fra Tel Aviv til Jerusalem, hvilket er en diplomatis­k sejr for Netanyahu.

Men den israelske premiermin­ister sagde i sidste uge til avisen Hayom, at han var i kontakt med 30 lande – i Europa bl.a. Tjekkiet og Ungarn – om at give vaccine vaek.

Lagre af vaccinedos­er

Det er muligt, fordi Israel kun vaccinerer sine borgere med Pfizer, hvilket betyder, at opkøbte maengder fra andre producente­r reelt er i overskud. Hvor mange ved dog kun regeringen.

Netanyahus hemmelighe­dskraemmer­i om det personlige vaccinedip­lomati har udløst vrede blandt hans koalitions­partnere. Den palaestine­nsiske udenrigsmi­nister, Riyad al-Maliki, har stemplet det som »politisk afpresning« at kraeve diplomatis­ke tjenester til gengaeld for vacciner. Men i den konservati­ve sikkerheds­taenketank Begin-Sadat Center for Strategic Studies forsvarer direktør Efraim Inbar premiermin­isteren.

»Det er en billig pris for at få nogen til at flytte deres ambassade, og interessen fra lande som Danmark viser, at Israel har ramt rigtigt her,« siger Inbar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark