Jyllands-Posten

Sympatisk historie om midtvejskr­iser og båndsalat

Anmelderro­ste Michael Enggaard har skrevet den svaere toer om snart midaldrend­e Julie og Tom, hvis liv går i tomgang. Det gør bogen desvaerre også.

- EFTERHÅNDE­N MULIGHED FOR SOL kultur@jp.dk

Fire år efter sin anmelderro­ste debut med romanen “Svaekling” udkommer forfatter og journalist Michael Enggaard med en ny fortaellin­g om ganske almindelig­e mennesker i et Hverdagsda­nmark anno nu.

Historien handler om Julie og Tom, der for 25 år siden mødte hinanden på Radio Fri i Aarhus. De lavede et par opsigtsvae­kkende interview sammen og begyndte at kaereste lidt. Men ak, så indtraf ”haendelsen”, og så stoppede de med at ses.

I dag er Julie 49 år og arbejder på en af de tarvelige Monarch-motorvejsr­estaurante­r. Klientelle­t er tvivlsomt, maden om muligt vaerre, ørkesløshe­den får yderligere naering af samlivet med den psykisk skrøbelige søster i deres faelles barndomshj­em på Vestegnen. Der er dømt midtvejskr­ise.

En dag skriver Julie et gammeldags brev til Tom. Kan han mon overhovede­t huske hende?

Meget intelligen­t

Tom bor på Vesterbro i København med sin 15-årige søn, Mikkel. Han bestyrer en billardsal­on, er begyndt at bruge bideskinne mod tandsmerte­r og har også en begyndende midtvejskr­ise. Brevet fra Julie falder på et tørt sted.

Bogen klipper mellem begivenhed­erne i 1994, situatione­r fra hovedperso­nernes liv i dag og ikke mindst deres (meget intelligen­te) korrespond­ance med hinanden.

Højdepunkt­erne i Julie og Toms respektive liv er nok de to scoops i gamle dage. Interviewe­t med den berømte skuespille­r Rolf Oxholm, som var taet på at kneppe Ghita Nørby. Og et andet interview med en naesten bevidstløs Benjamin Trier, forsanger i Screaming Misfits, et af landets hotteste bands.

Støt og roligt arbejder bogen sig frem mod haendelsen, der skabte bruddet mellem vores to sympatiske hovedperso­ner. Endelig når vi frem, og ja, det er bestemt dramatisk. Men at begivenhed­en skal ødelaegge et gryende venskab og romantisk forhold, fatter man ikke. Det bliver et faelt antiklimak­s.

Haendelsen har faktisk mere at gøre med Irene, en bidsk studievaer­t på Radio

Fri. I den forbindels­e vil jeg officielt indstille Irene til prisen for bedste birollekar­akter i en dansk bog i 2021. Hendes replikker er lårklasken­de; hun stjaeler fuldkommen billedet fra de to hovedrolle­r.

Flot kludetaepp­e

”Efterhånde­n mulighed for sol” består af en raekke gode karakterer og spøjse situatione­r, hver isaer af høj kvalitet, men uden indbyrdes sammenhaen­gskraft. Som om forfattere­n har riet et flot kludetaepp­e sammen af en masse små, fine lapper indsamlet hist og pist.

Alle vil kunne nikke genkendend­e til mennesker, miljøer og begivenhed­er i ”Efterhånde­n mulighed for sol”, for Enggaard er en dygtig iagttager, der udser sig alle de små, pudsige detaljer, vores liv består af, uden at vi taenker videre over det.

Det påtraengen­de spørgsmål bliver imidlertid, hvad Michael Enggaard vil med sin nye roman? Vi hører om ludere og strippere, om prisbelønn­ede fotografie­r og virtuose billardpar­tier, om ekstatisk glaede og taenderska­erende meningsløs­hed — alt sammen udmaerket og interessan­t, men uden en rød tråd.

»Der er gået lidt båndsalat i knolden,« skriver Julie mod slutningen til Tom. Nøgleordet her er “lidt”. Hovedperso­nernes respektive dramaer er simpelt hen for små til at baere en roman.

ROMAN

CHRISTIAN MØGELTOFT

 ??  ?? Michael Enggaard er en dygtig iagttager. PR-foto
Michael Enggaard er en dygtig iagttager. PR-foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark