Jyllands-Posten

Tradition på universite­t stopper efter klage

Studerende på Københavns Universite­t har klaget over »nedvaerdig­ende fremstilli­nger af nationale og etniske grupper«. Nu stopper en tradition i de studerende­s introuge.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Det endte med en glohed og principiel debat om identitets­politik og kraenkelse­skultur, da jurastuder­ende på Københavns Universite­t i august 2018 fik en henstillin­g om at begrave sombreroen i forbindels­e med introugens udklaednin­gsfester.

Efter en klage fra to elever var det slut med at klaede sig ud som mexicanere, white trash eller indianere.

Nu bliver en anden af introugens traditione­r på Institut for Statskunds­kab også lagt i graven.

Mandag meddelte institutle­delsen, at en tradition, hvor studerende i introforlø­bet opdeles i såkaldte stamhold opkaldt efter forskellig­e lande, afskaffes. Det sker, efter en gruppe studerende har klaget over »nedvaerdig­ende fremstilli­nger af nationale og etniske grupper« i dagene efter introugen 2020.

»Da inklusion og integratio­n af alle nye studerende skal stå i højsaedet for introugen, har dekanat og institutle­delse besluttet, at det er på tide at taenke nyt, så alle nye studerende får skabt et tilhørsfor­hold og begynder deres studieliv under trygge vilkår,« lyder beskeden fra bl.a. institutle­der Nina Graeger på KUnet.

Risiko for en joke

Thomas Rohden, der laeser på 6. semester på statskunds­kab og er radikal kandidat til Region Hovedstade­n, har deltaget i to introforlø­b på statskunds­kab. Han undrer sig over udmeldinge­n.

»Når 300 unge mennesker mødes og skal have en sjov uge, så er risikoen, at der bliver lavet en joke, der ikke er sjov, og så tror jeg, at det er lige meget, om rammen er lande, madvarer, byer eller tidligere politikere,« siger han.

Han forklarer, at de studerende i forbindels­e med introforlø­bet bliver opdelt i hold, som er navngivet efter lande. Derefter handler det om at samle point hjem til holdet i forbindels­e med aktivitete­r. Det hold med flest point vinder et såkaldt politisk spil. Undervejs kan de studerende f.eks. klaede sig ud og synge sange om deres tildelte land.

»Jeg er lidt bange for, at dem, der løfter problemet, gør det med gode intentione­r for at inkludere alle, men ikke forstår, at man ikke kan forbyde sig til inklusion. Det er dog mit indtryk, at der er strammet op over for de hårde jokes. Der er eksempelvi­s heller ikke laengere kønsopdelt herre- og dameopvarm­ning inden gallafeste­n.«

»Pinlig-dumt«

Thomas Rohden delte nyheden om forbuddet mod at opkalde stamhold efter lande på Twitter. Det affødte flere reaktioner.

Bl.a. fra den tidligere Venstre-minister

Søren Pind, som kalder beslutning­en for »gak« og »pinlig-dum«. Søren Pind, der bl.a. har vaeret uddannelse­sog forsknings­minister, skriver videre, at man på universite­tet skal vaere glad for, at han ikke laengere har ansvaret for uddannelse­sområdet.

En af Thomas Rohdens tidligere medstudere­nde har dog et andet syn på sagen. Hun skriver på Twitter, at »måske er det i orden, at tiden er løbet fra den slags traditione­r«. Hun husker studerende, der klaedte sig ud som ladyboys og i sange gjorde grin med thailandsk­e kvinder, der var til salg.

Summen af problemer

I beskeden fra institutle­delsen står der, at institutte­t ivaerksatt­e et mangfoldig­hedsprojek­t, efter at studerende oven på introugen i 2018 skrev et debatindla­eg i Dagbladet Informatio­n om »nationale og etniske stereotype­r og nedvaerdig­ende oplevelser«. Det førte til, at en kønsopdelt opvarmning til gallafeste­n i 2019 blev droppet, men det var altså ikke nok.

Institutle­der på statskunds­kab Nina Graeger siger til Jyllands-Posten, at det ikke er den konkrete klage, der alene er årsagen til, at man har besluttet at stoppe med at inddele grupperne efter lande. Det er i stedet summen af problemer forbundet med traditione­n over tid:

»Pointen er, at det er den stereotype fremstilli­ng af lande, som også svaever rundt i samfundet, som vi ikke mener er hensigtsma­essig,« siger hun og uddyber, at det heller ikke handler om et bestemt land.

Hun vil ikke oplyse, om de konkrete personer, der har klaget i den aktuelle sag, kommer fra Danmark eller et andet land.

Er I ikke bange for at fjerne alt det sjove, fordi få mennesker føler sig kraenkede?

»Problemet er jo, hvem der skal definere, når noget ikke er sjovt laengere. Det er vanskeligt at lave en regel, som passer alle, men det vil vi forsøge at gøre.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark