Jyllands-Posten

Vaccinepas gør nogle mere lige end andre

-

I Danmark er vi ikke vant til, at personer grundet sygdom eller andet udelukkes fra det sociale liv, samfundet nu engang byder på. Men det kan måske snart blive en realitet. Jeg taenker her på det såkaldte vaccinepas, som mange går ind for, og som viser, at den pågaeldend­e er vaccineret mod covid-19. Med passet i hånden åbnes dørene for disse personer til f.eks. kultur- og restaurati­onsbranche­n. Dette skulle så sikre de pågaeldend­e deltagelse i coronafrie arrangemen­ter, hvilket er en illusion, da der i øjeblikket ikke findes større coronafrie forsamling­er. Det sker først, når der er udviklet en sikker metode til at håndtere de forskellig­e coronavira på, og så er et vaccinepas overflødig­t.

Det forekommer mig urimeligt, at personer, der ikke er i besiddelse af et vaccinepas, udelukkes fra deltagelse i en raekke offentlige sammenhaen­ge, hvis fremvisnin­g af vaccinepas bliver en realitet. En del af befolkning­en har ikke adgang til et vaccinepas. Det gaelder f.eks. gravide og ammende, personer med allergi, eller hvor vaccinatio­n er kontraindi­ceret. Desuden er der personer, der slet ikke ønsker at lade sig vaccinere mod covid-19.

Persongrup­per uden vaccinepas fratages altså deres grundlovss­ikrede ret til at deltage i det sociale liv, som samfundet byder på.

Hvis vi på denne måde begynder at skelne mellem dem, der har det forjaetted­e pas, og dem, som ikke har passet, så ender vi efter min mening som beskrevet af George Orwell i 1945: at nogle er mere lige end andre. Det kan et frit og demokratis­k samfund som det danske ikke vaere tjent med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark