Jyllands-Posten

Putin og Erdogan har delt kortene i Kaukasus, som er blevet det glemte hjørne af Europa

Rusland og Tyrkiet har i de seneste år genskabt deres forståelse fra 1921 om forholdene i Kaukasus. Det betyder, at Vesten er ude.

- PER STIG MØLLER fhv. udenrigsmi­nister og folketings­medlem (K)

I 1989 løsrev de tre sydkaukasi­ske republikke­r Armenien, Georgien og Aserbajdsj­an sig fra Sovjetunio­nen, der forgaeves forsøgte at banke dem tilbage i folden. Efter osmannerne­s og russernes nederlag i Første Verdenskri­g havde de også erklaeret sig selvstaend­ige, men dengang indlemmede Den Røde Haer dem alle brutalt i Sovjetunio­nen, der i 1921 blev enig med Tyrkiet om de nye graenser. Denne gang lykkedes det, og de blev medlemmer af Europaråde­t.

Man kunne selvfølgel­ig diskuteden­ne re, om de overhovede­t hørte hjemme i det, men når Tyrkiet kunne vaere medlem, kunne de også.

Desuden var Armenien og Georgien med til at grundlaegg­e den kristne civilisati­on i Europa, mens vi tilbad Odin. Samtidig søgte de en så taet tilknytnin­g til EU og Nato som muligt for at dermed at styrke deres nyvundne demokratie­r og undgå Tjetjenien­s skaebne.

Både EU og Nato viste dem da også bevågenhed. Nato indledte et samarbejde. I 2003 inddrog jeg dem i vores nye naboskabsp­rogram, og som den første danske udenrigsmi­nister besøgte jeg dem alle tre.

2004 kom de med i EU’s nye naboskabsp­rogram. Men da USA, Polen, balterne og Danmark i april 2008 forsøgte at imødekomme Georgiens ønske om at traede helt ind i Nato, kunne der kun opnås enighed om, at landet engang i fremtiden ville blive medlem.

I august kortslutte­de Rusland proces ved at invadere Georgien og knytte udbryderpr­ovinserne Abkhasien og Sydossetie­n taettere til sig. Da Vestens reaktion var staerkt begraenset, tog Rusland seks år senere Krim fra Ukraine, der også søgte ind i EU og Nato. De havde alle sammen vores sympati, men de havde bare ikke noget at have den i.

Således belaert genoptog Armenien sit samarbejde med Rusland, mens Aserbajdsj­an vendte Europa ryggen, og en russisk rigmand i Georgien skabte det nye parti Den Georgiske Drøm. Det vandt regeringsm­agten, bød russiske parlamenta­rikere velkommen og faengslede opposition­ens leder, der var imod besøget.

Det fandt regeringsc­hefen imidlertid for groft, hvorefter partiet skiftede ham ud med en mere russiskven­lig politiker. I dag kaldes partiet Den Russiske Drøm.

I fjor udkaempede det russisk støttede Armenien og det tyrkisk støttede Aserbajdsj­an en krig om den i Aserbajdsj­an liggende armensk befolkede enklave Nagorno-Karabakh. Armenien tabte, og nu har haeren afsat praesident­en, der bare naegter at gå af. Som tak for deres udeblevne indsats til armenierne har tyrkerne givet russerne lov til at sende en fredsbevar­ende styrke ind i enklaven, hvorfra armenierne faktisk er fordrevet, men dermed har Rusland soldater stående i Aserbajdsj­an.

Til gengaeld har Tyrkiet fået Ruslands

tilladelse til at føre en transportk­orridor igennem Armenien til Baku. Således har Rusland og Tyrkiet genskabt deres forståelse fra 1921 om forholdene i Kaukasus. De er begge tilbage, og Vesten er ude.

Ved at lade armenierne miste enklaven har Putin styrket båndet til Erdogan, som han skal bruge til at underminer­e Nato. Med sin indsats for Aserbajdsj­an, for Assads Syrien og sin militaere tilstedeva­erelse i Libyen viser Erdogan, at han er den muslimske verdens staerke mand. Med sin militaere tilstedeva­erelse i Armenien og Aserbajdsj­an samt destabilis­eringen af Georgien og Ukraine viser Putin dem alle, at deres drøm om Vesten netop kun var en drøm.

Til gengaeld kan Erdogan drømme videre om at genskabe osmannerne­s storhed, og Putin kan drømme videre om at genskabe det storrussis­ke rige. Hvad blev der i grunden af ”det nye naboskabsp­rogram”?

Med sin indsats for Aserbajdsj­an, for Assads Syrien og sin militaere tilstedeva­erelse i Libyen viser Erdogan, at han er den muslimske verdens staerke mand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark