Jyllands-Posten

Lars Løkkes projekt er et raes mod bunden

Den tidligere statsminis­ter henviser til sin gamle helhedspla­n fra 2016, når han fremfører nogle af sine nye synspunkte­r. Problemet er, at ingen vil have den plan. Hverken dengang eller nu.

- NIELS FUGLSANG europaparl­amentsmedl­em (S) og medlem af EU-Parlamente­ts skattelyud­valg

Danmarks tidligere statsminis­ter har meldt sig ud af Venstre og har oprettet et netvaerk, der måske kan blive til et nyt politisk parti. »Deler du den danske drøm?« spørger Løkke på sin hjemmeside. »Et samfund, hvor flid, dygtighed og engagement kan rykke os langt.«

Tja, det lyder fint for mig. Men måske også lige intetsigen­de nok. For alle kan vel tilslutte sig det slogan. Hvad gemmer der sig bag Løkkes overskrift­er?

Hvis nogen befandt sig i den vildfarels­e, at projektet handler om at finde en ny progressiv midte i dansk politik, kan de godt tro om igen. Løkkes ”nye” idéer ligner til forvekslin­g den samme ulighedssk­abende politik, som han altid har stået for, og det er svaert at se, hvordan de skal kunne danne bro over midten af dansk politik.

Vi fik et varsel forleden, da den tidligere statsminis­ter satte sig til tasterne på Twitter. Her mente Løkke, at Holland kan overtage pladsen som Europas finanscent­rum, efter at brexit har gjort London mindre interessan­t for investorer. I Amsterdam handles der nu med flere aktier end i London, og en raekke store virksomhed­er flytter ansatte og omsaetning over vandet til Holland.

Løkke mindede sine mange tusinde følgere om, at Holland har »nogle bedre erhvervspo­litiske rammevilkå­r«, end Danmark kan tilbyde, og at vi derfor kunne lade os inspirere ved at justere »kapitalbes­katning m.v.« for at blive lige så attraktive som Holland.

Ja, Holland er attraktivt for både finanssekt­oren, hvis aktivitete­r enten beskattes meget lidt eller slet ikke, og multinatio­nale selskaber, der laver specialaft­aler med den hollandske regering om saerligt lave skatteproc­enter. Under praesident Obama udpegede USA Holland som et skattely, og i dag fører

EU-Kommission­en sager mod landet for at undergrave EU’s indre marked ved at lave konkurrenc­eforvriden­de specialaft­aler.

De erhvervspo­litiske rammevilkå­r, som Løkke mener, vi skal lade os inspirere af, koster hvert år Europas statskasse­r – inklusive Danmark – milliarder af kroner og euro i tabte skatteindt­aegter, når virksomhed­er flytter deres overskud til Holland for at undgå at betale skat.

Årligt er der ifølge internatio­nal forskning tale om knap 47 mia. euro i profit, som bliver flyttet fra andre EU-lande til Holland. Samtidig indtager Danmark regelmaess­igt førsteplad­sen i Verdensban­kens opgørelse over, hvilke EUlande der er mest attraktive at drive forretning i.

I andre sammenhaen­ge har Løkke henvist til den helhedspla­n, hans regering foreslog i 2016, som et eksempel på den midtsøgend­e politik, han mener, der er brug for. Problemet er bare, at der ikke er nogen, der vil have Løkkes helhedspla­n. Hverken opposition­en eller Dansk Folkeparti så perspektiv­er i den, dengang Løkke sad på statsminis­terposten.

Måske fordi det hurtigt stod klart, at hvis man ikke ønsker et mere ulige samfund, så udgjorde Løkkes idéer om at saenke skatten for dem, der har mest, og haeve pensionsal­deren for folkepensi­onisterne ikke nogen god plan.

Når man pakker Løkkes slogans ud, ligner de ikke noget seriøst bud på en bro over midten af det politiske rum. De ligner snarere et raes mod bunden. Løkkes drøm handler om at løbe hurtigst i det kapløb, der eksisterer mellem lande, som forsøger at tiltraekke multinatio­nale selskaber ved at saenke skatter og afgifter mest muligt.

Mon ikke, at det er på tide med nogle lidt mere ambitiøse drømme, hvor vi tror på, at investerin­ger i faellesska­bet kan vaere en styrke frem for en byrde i den nye verdensord­en, vi hastigt er på vej ind i?

 ??  ?? Kunne Lars Løkke ikke vaere lidt mere ambitiøs, når han fremlaegge­r idéer i sit nye politiske projekt? spørger Niels Fuglsang. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Kunne Lars Løkke ikke vaere lidt mere ambitiøs, når han fremlaegge­r idéer i sit nye politiske projekt? spørger Niels Fuglsang. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark