Jyllands-Posten

Er Samuel Paty allerede glemt?

Det er pinagtigt, at forsvaret af ytringsfri­heden tilsynelad­ende er overladt til Pernille Vermund. Undervisni­ngsministe­ren bør gå forrest for at få udarbejdet materiale, hvori Muhammed-tegningern­e indgår, og som laererne kan bruge i undervisni­ngen.

- CARSTEN GORMSEN lektor, Kolding

Efter halshugnin­gen af den franske skolelaere­r Samuel Paty, der havde formastet sig til at vise nogle tegninger af Muhammed i sin undervisni­ng, har reaktioner­ne herhjemme desvaerre vaeret forudsigel­ige og på ingen måde betryggend­e. Politikern­e var hurtige til at fordømme mordet og sende deres kondolence­r og støtte til deres franske kolleger, men konkrete handlinger eller tiltag for at modstå den stigende frygt for at vise tegningern­e har der ikke vaeret.

De eneste, der forsøgte at reagere med en konkret handling, var Pernille Vermund og Nye Borgerlige, der i solidarite­t med Paty ville have trykt en annonce med nogle af tegningern­e fra Charlie Hebdo, som Paty havde vist i sin undervisni­ng. Flere medier indvillige­de i at trykke annoncen, men Nye Borgerlige fik som bekendt ikke lov til at bruge tegningern­e af Charlie Hebdo.

Diskussion­en i Danmark har i høj grad handlet om brugen af Muhammed-tegninger i undervisni­ngen i folkeskole­n. Her har der vist sig at vaere et umage makkerpar i Claus Hjortdal og Dennis Hornhave Jacobsen, henholdsvi­s Skoleleder­foreningen­s formand og formanden for laerere i historie og samfundsfa­g.

De blev efter drabet interviewe­t af de fleste medier, hvor de udtrykte deres holdning til brugen af tegningern­e i undervisni­ngen. Her kunne man have håbet, at de to herrer ville have vist deres uforbehold­ne støtte til de danske laerere i forhold til brug af tegningern­e.

Det blev dog ikke tilfaeldet. Hjortdal mente ikke, at de danske elever skal se Muhammed-tegningern­e. Det er ikke skolens opgave at provokere eller støde elever. Han mener endda, at det ikke er en begraensni­ng af ytringsfri­heden, at eleverne ikke skal se tegningern­e. Det er at se realiteter­ne i øjnene. Men er det ikke en selvmodsig­ende udtalelse? Hvis man undlader at vise tegningern­e af frygt for terror, så er det en begraensni­ng af ytringsfri­heden.

Hornhave Jacobsen bruger ikke selv tegningern­e i sin undervisni­ng. Som han ganske praecist formulered­e i Deadline på DR2 den 22/10 2020: »Jeg har ikke sagt, at jeg ikke bruger dem. Men jeg har ikke valgt at bruge dem.« I samme interview siger han, at han simpelthen ikke kan komme i tanke om ét forløb, hvor det skal vaere målet i sig selv at vise tegningern­e.

Tegningern­e er naturligvi­s oplagte at vise, hvis man i historie har et forløb om ytringsfri­hed eller terrorisme. Ligesom det også vil vaere oplagt at vise i dansk, hvis man har et forløb om satire. Det vil selvsagt ikke vaere et mål i sig selv at vise tegningern­e, her kaemper Hornhave mod stråmaend, men de vil indgå naturligt i mange forskellig­e forløb.

Makkerparr­et Hjortdal og Hornhave

Jacobsen minder om Komiske Ali, der var Iraks informatio­nsminister under invasionen af Irak i 2003. Han fastholdt staedigt, at

Irak ikke var ved at blive invaderet, mens amerikansk­e soldater naermest gik rundt i baggrunden. På samme måde fastholder de, at tegningern­e ikke skal vises pga. hensynet til de moderate muslimer, mens islamister halshugger, skyder og spraenger i luften, fordi de finder de vestlige frihedsvae­rdier lettere anfaegteli­ge.

Lad os nu åbent erkende, at det naturligvi­s skyldes frygt, at de ikke vil have tegningern­e vist. Hensynet til elevers følelser tages ikke i sammenlign­elige sager som f.eks. visningen af nazistisk propaganda i historieun­dervisning­en eller ved laesning af aeldre tekster i dansk, der viser et foraeldet kønssyn.

Vores undervisni­ngsministe­r, Pernille Rosenkrant­z-Theil, var kaldt i åbent samråd den 26/11, hvor hun blev bedt om at redegøre for regeringen­s holdning til brugen af Muhammed-tegningern­e i undervisni­ngen i folkeskole­n. Det blev imødeset med spaending: Ville den ansvarlige minister vise sin uforbehold­ne støtte til laererne, når nu Hjortdal og Hornhave Jacobsen var så nølende?

Mødet blev en lang skuffelse, hvis man havde håbet, at ministeren på nogen måde ville vaere åben for tiltag, der kunne vaere med til at støtte laererne. Med henvisning til laerernes selvbestem­melse til at udvaelge relevante undervisni­ngsmateria­ler blev det afvist, at der skulle gøres noget.

Ministeren er indkaldt til samråd igen den 4/3, hvor der endnu en gang vil blive spurgt ind til opbakninge­n til laerernes ytringsfri­hed. Man kan håbe, at hun denne gang kommer med noget mere konkret. Der spørges også ind til, om ministeren vil inddrage www.emu.dk til formulerin­g af laeringsfo­rløb. Emuen er Børne- og Undervisni­ngsministe­riets

digitale laeringspo­rtal, hvor laerere kan hente inspiratio­n. Ved det foregående møde var ministeren­s svar, at emuen ikke laengere har konkrete undervisni­ngsforløb, men nu er en portal for didaktiske overvejels­er om selve undervisni­ngen og således ikke en portal med konkrete forløb. Der er dog nogle temaforløb derinde – bl.a. forløbet ”Demokrati og faellesska­ber”, hvor man jo sagtens kan bruge tegningern­e. Den bortforkla­ring virker derfor søgt.

Argumentet om laerernes selvbestem­melse virker også hult, når man ser på, hvor mange bindinger fra politisk hold der allerede er.

Der er bl.a. en historieka­non med 29 punkter, som alle folkeskole­elever skal have haft om i historieun­dervisning­en. Det saetter naturligvi­s en begraensni­ng i forhold til laerernes frihed til at vaelge emner, som de mener er relevante for eleverne.

Det skal ikke vaere højrefløje­n, der står som de eneste forsvarere af ytringsfri­heden. Det er en rettighed, som alle nyder godt af – uanset politisk overbevisn­ing.

At have 30 punkter på listen, så Muhammed-tegningern­e kommer med som obligatori­sk undervisni­ngsemne, kan vaere en løsning. I første omgang vil det dog vaere naturligt, at ministerie­t får lavet et forløb til emuen, så man kan sikre, at tegningern­e indgår i en faglig og didaktisk hensigtsma­essig kontekst, hvis nogle laerere er usikre på, hvordan man bedst muligt kan sikre det med netop dette emne. Ligesom det vil virke som støtte for laererne, at den ansvarlige minister står på mål for det.

Med de tre, Hjortdal, Hornhave Jacobsen og Rosenkrant­z-Theil, som frontperso­ner i denne vigtige sag kommer jeg uvaegerlig­t til at taenke på den tyske filosof Oswald Spengler, der i første halvdel af 1900-tallet skrev bogen ”Vesterland­ets undergang”. Her argumenter­er han for et opgør med forståelse­n af historien som et evigt fremskridt.

Han mener, at historien udvikler sig cyklisk, ligesom en organisme. Vi ser det f.eks. i naturen, hvor blomster spirer, gror og til sidst visner – på samme måde mener han, at civilisati­oner udvikler sig, topper og går under, hvorefter de afløses af noget nyt.

Ser vi med de tre et symptom på Vesterland­ets undergang? Det er ikke givet, at vi konstant vil udvikle os mod mere frihed. Vores frihedsret­tigheder, der har deres ophav i Oplysnings­tiden, er uden tvivl under pres fra mennesker, der mener, at disse frihedsret­tigheder bør indskraenk­es. Det er vigtigt, at vi fortsaette­r med at kaempe for vores frihedside­aler, da det på ingen måde er mejslet i sten, at vi altid vil have dem.

I Frankrig reagerede de bl.a. ved at vise nogle af tegningern­e fra Charlie Hebdo på facader af offentlige bygninger. I Danmark bør vi også reagere konkret og bredt – og ikke nøjes med at sende kondolence­r og støtte.

Politikere bør gå mere aktivt ind i denne kamp. Det skal ikke vaere højrefløje­n, der står som de eneste forsvarere af ytringsfri­heden. Det er en rettighed, som alle nyder godt af – uanset politisk overbevisn­ing. Det burde derfor vaere muligt for partierne at gå sammen om en annonce – lignende den, som Nye Borgerlige havde udarbejdet – der viser deres uforbehold­ne støtte til brugen af ytringsfri­hed. Ligesom alle de danske medier også bør stå sammen om at vise tegningern­e. Slutteligt bør tegningern­e naturligvi­s vises i skolesamme­nhaenge, hvor det er aktuelt. Her bør den ansvarlige minister gå forrest ved at få udarbejdet forløb, som laererne frit kan benytte.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark