Jyllands-Posten

Tobias Dybvad vil sige mere pyt og bekaempe brok

Tobias Dybvad ser i dag tilbage på en lang karriere med satire og latter som et omdrejning­spunkt, men i sit nye onemanshow skyder han med skarpt på brokkerøvs­kulturen.

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN sophie.k.joergensen@jp.dk

»Man kan simpelthen ikke bo i Danmark og blive i dårligt humør over, at det regner. Så har man gjort det rigtig svaert for sig selv.«

Sådan lyder det fra standupkom­ikeren Tobias Dybvad i hans kommende onemanshow, Levemand, der skyder med skarpt mod brokkerøvs­kulturen og i stedet saetter en dyd i at fokusere på livets glas som vaerende halvfyldt.

Den populaere komiker, som nok bedst kendes for sin charmerend­e, men provokeren­de drengerøvs­attitude i satireprog­rammet Dybvaaaaad

på TV 2 Zulu, fylder 40 år, og selv om alderen ikke laengere udstråler drengerøv, har komikeren ikke sluppet sin fandenivol­dskhed, når han i sit kommende show kigger indad og saetter fokus på et opgør med »den indre dumme stemme«.

»Hvis du en dag står i en lang kø, du er stresset, og du synes, at det er supertrael­s, så prøv at lade vaere med at fortaelle andre mennesker om det efterfølge­nde. Lad vaere med at traekke lorten med gennem hele din dag. Man bliver oprigtigt et gladere menneske af det,« lyder fra komikeren, der har besluttet sig for at sige pyt noget oftere og hylde det positive livssyn.

For mange kartofler

Uanset hvor positiv komikeren bestraeber sig på at vaere i sin tilgang til verden og i kampen mod brokkerier, så er han dog fuldt bevidst om, at positivism­en har sine naturlige begraensni­nger:

»Nogle gange er jeg så forhippet på at forvente det bedste af livet – jeg arbejder så meget med best casescenar­io, at jeg nogle gange saetter et så højt ambitionsn­iveau for mit liv, at det kan vaere svaert at indfri.«

Det var opvaeksten under kaerlige, men økonomisk sparsommel­ige kår i København, der gjorde ham bevidst om, hvorfor han ikke laengere vil bruge tid på at haenge sig i livets små petitesser og i stedet gøre op med den »bekymrede tilgang til tilvaerels­en«, som han fik med sig hjemmefra:

»Vi havde ikke så mange midler, og når min far skulle skraelle kartofler, gik han meget op i at ramme den rette maengde. Hvis der var kartofler tilovers efter middagen, havde han jo skraellet for mange. Var gryden til gengaeld tom, var det også galt, for så havde han lavet for lidt. Og min far gjorde sig jo i virkelighe­den bare umage, men når man ser det udefra som voksen, er det jo skrupskørt. Kog nu bare fire kartofler for meget, og lav en kartoffelm­ad i morgen,« siger Dybvad og fortsaette­r:

»For ellers er der rigtig meget at aergre sig over, og det er spild af tid.«

Latter på sin vej

Det er da nok også de faerreste danskere, der forbinder komikeren fra København med ord som bekymring og aergrelse – tvaertimod.

Med satire og latter som et omdrejning­spunkt for sit liv og sin karriere har Tobias Dybvad spredt grin fra scenen siden sin standupdeb­ut i 2002. Hans nye onemanshow følger i kølvandet på en raekke shows, herunder “Sjov mand – klam personligh­ed” fra 2013, “Er det ikke dig fra Dybvad?” fra 2015 og “Fasser partner” fra 2018. Alle shows, der har trukket fulde huse.

Derudover har komikerens legende og satiriske comedystil gennem 11 saesoner skabt en af TV 2 Zulus største succeser med satireprog­rammet Dybvaaaaad, hvor han i et mix af satire, parodier og sketcher kommentere­r på ugens tv. Karrieren har da også ført til en raekke nominering­er til ”Årets Komiker” og ”Läkerol Talentpris” ved Zulu Comedy Galla – sidstnaevn­te vandt han i 2011.

Lad vaere med at traekke lorten med gennem hele din dag. Man bliver oprigtigt et gladere menneske af det. TOBIAS DYBVAD, KOMIKER

Tobias Dybvad, komiker, Frederiksb­erg

 ??  ?? Tobias Dybvad traekker på inspiratio­n fra sin barndom i sit nye onemanshow, som hylder det positive livssyn.
Arkivfoto
Tobias Dybvad traekker på inspiratio­n fra sin barndom i sit nye onemanshow, som hylder det positive livssyn. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark