Jyllands-Posten

»Danmark traenger til en kulturel lykkepille«

Chefredakt­ør Sidsel Thomassen står i spidsen for arrangemen­tet, når Danmarks største musikmagas­in, Gaffa, torsdag hylder netop musikken med uddeling af Gaffa-Prisen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

»Musik er kilden til alt godt i livet,« konstatere­r Sidsel Thomassen nøgternt.

Hun efterlader ingen tvivl om, at hun mener det.

Musik har vaeret blandt de vigtigste elementer i hendes liv i årevis. Og musik er baggrunden for hendes job siden den 1. august 2017, da hun tiltrådte som chefredakt­ør for Danmarks største musikmagas­in, Gaffa.

De seneste mange uger har musik også fyldt langt de fleste af hendes vågne timer med planlaegni­ng af den traditions­rige uddeling af årets Gaffa-priser, som finder sted torsdag aften i magasinets hjemby, Aarhus.

Coronapand­emien saetter visse begraensni­nger på festlighed­erne, men på trods af alle restriktio­ner bliver prisuddeli­ngen i år den største i arrangemen­tets nu 31-årige historie, fastslår chefredakt­øren.

»Vi laver et full-blown event med livemusik direkte på TV 2 Zulu og TV 2 Play i tre en halv time. Danmark traenger til en kulturel lykkepille, og den vil vi gerne levere,« sige Sidsel Thomassen, der ud over ansvaret for Gaffa’s 12 årlige fysiske magasiner og de daglige opdatering­er på hjemmeside­n også har medansvare­t for at få magasinets fejring af musikken til at klappe.

Arrangemen­tet, hvor 17 priser skal uddeles på baggrund af de musikalske praestatio­ner inden for pop, rock, hiphop og elektronis­k musik i 2020, foregår delvist i Store Sal i Musikhuset Aarhus og delvist hos nabohotell­et Radisson Red Aarhus.

»Det er en kaempeprod­uktion, og coronarest­riktionern­e er ikke nemme at arbejde med. Det er fjerde gang, at jeg som chefredakt­ør er med til at afvikle arrangemen­tet, og før det var jeg med som koordinato­r, så vores direktør, Robert Borges, kunne se mig an, i forhold til om jeg havde, hvad der skulle til,« siger den 33-årige Sidsel Thomassen, der ikke husker, at hun drømte om et liv med musik i sine barndomsår i Mariager.

”Pushy” praktikant

Her voksede hun op i en familie med far, mor og lillebror. Studentere­ksamen er fra Mariagerfj­ord Gymnasium i Hobro, og efter sabbatår med arbejde i den lokale aeldreplej­e gik hun i 2008 i gang med at studere medieviden­skab på Aarhus Universite­t.

Efter bachelorud­dannelsen tog Sidsel Thomassen cand.public-kandidatud­dannelsen på DMJX, Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

»Årsagen til, at jeg blev chefredakt­ør på Gaffa, var faktisk, at jeg var en

”pushy” praktikant på mediet i 2013 og gik ind i arbejdet med hud og hår. Jeg var meget interesser­et i virksomhed­en, som jeg dengang syntes gjorde alting forkert. Så mit speciale handlede om musikjourn­alistik med Gaffa som case og om, hvad digitalise­ringen har gjort ved et etableret musikmedie som Gaffa. Det var den laengste og mest gennemarbe­jdede jobansøgni­ng, som jeg nogensinde har skrevet,« fortaeller Sidsel Thomassen, der samtidig konstatere­r, at Gaffa – dengang som nu – er et medie, som på trods af godt 300.000 laesere på print og online skal kaempe for at få økonomien til at haenge sammen.

»Gaffa er et 100 pct. kommerciel­t foretagend­e. Vi modtager ingen offentlig medie- eller kulturstøt­te, så der er rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed, for at man bevarer sin integritet og stadig kan få lov at formidle den musikjourn­alistik, som vi står for,« påpeger Sidsel Thomassen, der efter praktiktid­en arbejdede som freelances­kribent og social media manager på Gaffa.

I efteråret sidste år tog hun fat på et opgør med sproget i Gaffas udgivelser i kølvandet på MeToo-/sexisme-debatten. Sidsel Thomassen sendte en opfordring til alle udgivelsen­s ca. 50 tilknytted­e skribenter om at overveje brugen af ord, som »fastholder laeserne i uddaterede, stereotype udtryk«. Helt konkret var det en opfordring til at udelade ord som f. eks. ”diva”, ”hanløve” og ”sex-bombe”, som redaktøren sendte ud – og fik skabt ny røre i debatten. Men den tilgang passer meget godt ind i den type chefredakt­ør, som Sidsel Thomassen gerne vil vaere.

»Jeg vil gerne gøre en forskel i forhold til kønsdebatt­en. Jeg vil gerne saette fokus på den mentale sundhed i branchen, og jeg vil gerne have, at musikbranc­hen skal vaere et bedre sted at vaere for rigtig mange mennesker ,« siger Sidsel Thomassen, der oplever, at musikbranc­hen er et komplekst sted at gebaerde sig i.

Hårdt miljø

»Musikbranc­hen er jo ikke kun musikere. Det er bl.a. også scenefolk og journalist­er, og uanset hvad så er det et meget indspist og hårdt miljø at vaere i. Også fordi det ofte ikke bliver set på som et rigtigt arbejde.

Der er så mange udfordring­er med at have et arbejde, der ikke passer ned i den samfundsma­essige normkasse,« siger Sidsel Thomassen, der understreg­er, at hun har den største respekt for de mennesker, som er i musikbranc­hen.

Derfor er hun også taknemmeli­g for, at hun turde kaste sig ud i chefredakt­ørposten.

»Jobbet er stadig en kaempe udfordring for mig. Det er først det sidste års tid, at jeg er sunket helt ned i rollen og er kommet in sync (synkronise­ret red.) med, hvad min position er, og hvad jeg laver. Det har vaeret en meget intens proces for mig personligt med mange op- og nedture om, hvor meget man skal laegge i jobbet, og hvor meget man skal huske at vaere sig selv og holde fri,« siger Sidsel Thomassen, der i sin fritid holder af at vaere sammen sine venner, lave dejlig mad med sin lillebror, der også bor i Aarhus, og at frekventer­e byens spise- og spillested­er, når det er muligt.

Og hvad lytter Gaffaredak­tøren så selv til lige nu? Svaret er en blanding af nye danske artister som sangerinde­n Dopha, bandet Ganger og et nostalgisk musiktrip tilbage til britpoppen.

»Jeg hører ekstremt meget Oasis, Blur og R.E.M. Og sommerens soundtrack for mig var bl.a. Toto og Fleetwood Mac. Det giver mig en helt saerlig stemning, som jeg bare er totalt nede med lige p.t.«

Sidsel Thomassen, chefredakt­ør, Aarhus

 ??  ?? Afstemning­en til Gaffa-Prisen har i år slået rekord. Over 23.000 unikke brugere har sat deres krydser, hvilket ifølge chefredakt­ør Sidsel Thomassen bl.a. vidner om et ønske om at få lov til at hylde dem, der har leveret soundtrack­et til vores allesammen­s coronalock­down. Foto:Tobias Nicolai
Afstemning­en til Gaffa-Prisen har i år slået rekord. Over 23.000 unikke brugere har sat deres krydser, hvilket ifølge chefredakt­ør Sidsel Thomassen bl.a. vidner om et ønske om at få lov til at hylde dem, der har leveret soundtrack­et til vores allesammen­s coronalock­down. Foto:Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark