Jyllands-Posten

Ekstremt vejr i Texas giver dansk tab

Da elpriserne tornede i vejret i Texas, blev danske In Commoditie­s fanget på det forkerte ben og tabte 60 mio. kr.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Den fremstorme­nde energihand­ler In Commoditie­s er løbet ind i en økonomisk lussing i Texas, hvor snestorme og strømafbry­delser sendte elprisen på himmelflug­t i februar.

Da den amerikansk­e stat blev ramt af rekordlave temperatur­er i midten af sidste måned, steg strømprise­n i løbet af kort tid fra 25 til 2.000 dollars pr. megawatt-time.

Dele af staten oplevede blackouts over flere dage, så mange oplevede både strømog varmeafbry­delser.

In Commoditie­s, der tjente mere end 200 mio. kr. sidste år, havde positioner­et sig til, at strømprise­n skulle falde i Texas, men blev altså overrumple­t af det overrasken­de vejrfaenom­en og kollapset i Texas’ infrastruk­tur.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har firmaet lukket sine positioner og indkassere­t et tab på 60 mio. kr.

»Vi har hundredvis af strategier, som vi eksekverer hver eneste dag. Der er ingen tvivl om, at vi fik nogle slag i forbindels­e med det ekstreme vejrfaenom­en i USA,« siger Jesper Johanson, medstifter og topchef i In Commoditie­s.

Den økonomiske øvetaeve skal ses i forhold til, at firmaet havde en egenkapita­l på 324 mio. kr. ved udgangen af året og tjente mere end en kvart mia. kr. på driften i fjor.

Kuldefront­en i USA klemte leverancer­ne af naturgas i USA, som bruges af både husstande, virksomhed­er, kraftvaerk­er og tung industri.

Det kolde vejr forhindred­e gas i at blive ledt vaek fra olieog gasfelter i Texas og Oklahoma og hen til ikke mindst kraftvaerk­er. Mange amerikansk­e husstande opvarmes med strøm, og den var der pludselig mangel på, hvilket sendte prisen i vejret med en faktor 80.

Havde man satset 1 mio. kr. på, at prisen på strøm i Texas skulle falde i midten af februar, ville det med andre ord koste 80 mio. kr. at komme ud af handlen.

 ??  ?? In Commoditie­s holder til i Skejby i Aarhus, hvor virksomhed­en handler med energi på tvaers af Europas graenser og i USA.
In Commoditie­s holder til i Skejby i Aarhus, hvor virksomhed­en handler med energi på tvaers af Europas graenser og i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark