Jyllands-Posten

Minkavlere kan give stor gevinst til Sydbank

Erstatning­spakken til de tvangsnedl­ukkede minkavlere forventes at pynte maerkbart på Sydbanks regnskab i år.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Sydbank med hovedsaede i Aabenraa måtte se bundlinjen skrumpe i 2020 grundet større nedskrivni­nger. Men for 2021 forventes en kraftig fremgang efter opkøbet af Alm Brand Bank.

Sydbanks resultat dykkede med 6,3 pct. efter skat til 799 mio. kr. i 2020. Det skyldes primaert en aendring i nedskrivni­ngerne, som i 2020 lå på 47 mio. kr., men året før gav en indtaegt på 97 mio. kr., fordi der var tilbagefør­sler. En forskel på 148,5 mio. kr.

Banken adskiller sig fra de fleste konkurrent­er ved at have højere nettogebyr­indtaegter end nettorente­indtaegter. Den forskel blev forstaerke­t i 2020, hvor nettorente­indtaegter­ne faldt med 4,4 pct. til 1,6 mia. kr., mens nettogebyr­indtaegter­ne steg med 1,6 pct. til 1,9 mia. kr.

Samlet steg indtaegter­ne svagt, og da omkostning­erne samtidig faldt i 2020 – med 0,3 pct. – blev bankens resultat før nedskrivni­nger forbedret med 7 pct.

Sydbank kaemper dog stadig med relativt høje omkostning­er, idet omkostning­sprocenten (omkostning­erne i forhold til indtaegter­ne) udgør 70,3 pct. Her ligger konkurrent­erne Jyske Bank og Spar Nord på henholdsvi­s 60,7 og 63 pct.

Sydbank forventer at tjene 850 til 1.150 mio. kr. efter skat i 2021. Det er op til 351 mio. kr. eller 44 pct. bedre end i 2020.

Hovedforkl­aringen er, at Sydbank har opkøbt Alm. Brand Bank med 55.000 privatkund­er. Det betyder, at Sydbank forventer en »markant« stigning i indtjening­en i år. Udvidelsen af privatkund­ers betaling af negative renter og nye gebyrer forventes også at bidrage til en bedre indtjening.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, er sulten efter mere bankforret­ning, også gennem opkøb.

»Jeg har hele tiden sagt, at vi gerne vil vokse også gennem fusioner. Der er dog to forudsaetn­inger: Det skal vaere med Sydbank som fortsaette­nde bank, og det skal vaere venligsind­et,« siger Karen Frøsig med henvisning til, at begge parter skal have lyst til aegteskabe­t.

Hun vurderer, at fusionen, som trådte i kraft ved årsskiftet, er gået godt indtil videre.

»Men det er en lidt speciel situation, fordi vi ikke kan mødes med vores kunder og nye medarbejde­re fysisk. Normalt ville jeg jo fare rundt i hele landet for at besøge kunder og medarbejde­re, og så sidder jeg her på kontoret og blomstrer. Vi er i fuld gang med at kontakte de nye kunder, men har jo slet ikke nået dem alle endnu,« siger Karen Frøsig.

Gevinst fra minkbranch­en

Nedskrivni­ngerne forventes at vaere på et lavt niveau, og der kan måske komme en gevinst til banken fra det nedlukkede minkerhver­v. I regnskabet skriver Sydbank, at bankens udlån til minkerhver­vet forventes stort set at blive indfriet i sin helhed. Det kan føre til tilbagefør­sler af tidligere nedskrivni­nger på op til 150 mio. kr., påpeger Sydbank.

Banken forventer dog engangsomk­ostninger i stort set samme niveau – nemlig 150 til 175 mio. kr. Det skyldes arbejdet med at transforme­re Sydbank til en bedre bank, en aendring af samarbejde­t på forsikring­sområdet og omkostning­er til at integrere Alm. Brand Bank i Sydbank.

Det ville vaere forkert at tale om lønfest i Sydbanks direktion. Den øverste chef, Karen Frøsig, stiger med 100.000 kr. til 7 mio. kr. fra 2019 til 2020, mens bankdirekt­ør Bjarne Larsens løn ikke er steget en krone. De to øvrige direktions­medlemmer Jørn Adam Møller og Henning Dam har fået udbetalt hhv. 3,4 og 2,7 mio. kr.

Antallet af medarbejde­re steg med 12,6 pct. til 2.286. Det er en fremgang på 256, men det daekker over, at Sydbank

overtog 317 medarbejde­re fra Alm. Brand Bank. Renset for opkøbet var der dermed tale om en slankning af organisati­onen. Personaleu­dgifterne faldt da også med 53 mio. kr. til 1,58 mia. kr.

Bestyrelse­n foreslår at udbetale 4 kr. pr. aktie svarende til 30 pct. af årets resultat. Det er lidt mindre end i Danske Bank, som udlodder 38 pct. af årets overskud, men vaesentlig­t mere end i Vestjysk Bank, som ikke udlodder så meget som en krone i år, men først forventer at udbetale udbytte fra 2022.

Sydbanks formand, Lars Mikkelgaar­d-Jensen, er glad for at få lov til at forkaele aktionaere­rne lidt igen.

»Det er positivt, at vi efter et år, hvor udbytte blev annulleret og aktietilba­gekøbsprog­rammet blev stoppet før tid, atter kan udlodde til aktionaere­rne i form af udbytte,« siger han.

Bestyrelse­sformanden peger samtidig på, at banken tilfører aktionaere­rne langsigtet vaerdi gennem opkøbet af Alm. Brand Bank.

»Resultatet før skat i 2022 forventes forbedret i niveauet 200 mio. kr. Efter erhvervels­en af Alm. Brand Bank og efter udlodninge­n på 238 mio. kr. er banken fortsat velkapital­iseret,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

Banker venter bedre tider for kerneforre­tningen Side 6-7

 ??  ?? Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, har senest fået 55.000 privatkund­er fra Alm. Brand Bank, som banken er i fuld gang med at integrere. Men Aabenraa-banken er sulten efter flere opkøb. Foto: Sydbank
Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, har senest fået 55.000 privatkund­er fra Alm. Brand Bank, som banken er i fuld gang med at integrere. Men Aabenraa-banken er sulten efter flere opkøb. Foto: Sydbank

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark