Jyllands-Posten

Banker venter bedre

Bankerne stoppede blødningen i 2020, og for i år er forventnin­gen stigende nettorente­indtaegter. Det skyldes ikke mindst, at privatkund­er i stadig større stil betaler negative renter.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

For de danske banker var 2020 et skelsaette­nde år pga. coronakris­en, som betød en firedoblin­g af nedskrivni­ngerne.

Det viser en analyse af de 10 største danske bankers regnskaber, som JyllandsPo­sten har foretaget.

2021 forventes dog at blive et vendepunkt, lyder det fra flere bankeksper­ter og aktieanaly­tikere, som JyllandsPo­sten har talt med.

Det er isaer den gradvise indførsel af negative renter til privatkund­er, der vil bidrage positivt til udviklinge­n i nettorente­indtaegter­ne.

I 2020 lykkedes det de største banker at saette en stopper for den årelange nedgang, og i år forventes stigende nettorente­indtaegter.

»Bankerne bevaeger sig i en retning nu, hvor der er en forhåbning om, at presset på nettorente­indtaegter­ne ophører og måske endda for første gang i mange år vil stige lidt i 2021 i sektoren som helhed,« siger Thomas Eskildsen, aktieanaly­tiker i Handelsban­ken.

Den vurdering bakkes op af Nordnets aktieekspe­rt.

»Jeg tror, at vi kommer til at se stigende nettorente­indtaegter i 2021, hvilket er noget, som bankerne har ventet på i årevis. Det er virkelig et vendepunkt,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

Det skyldes den lavere graense for, hvornår private skal betale negative renter. Per Hansen forventer, at den graense fortsat vil falde, mens renten generelt vil stige.

Samtidig vurderer han, at flere banker i år vil indføre en såkaldt rentemargi­nal, som betyder, at kunderne skal betale lidt mere end den rente, som bestemmes af Nationalba­nken, og som i øjeblikket ligger på minus 0,65 pct.

Derudover vil udfasninge­n af hjaelpepak­kerne, der blev indført med nedlukning­en af Danmark, ifølge Handelsban­ken medføre øget udlån til erhverv og dermed stigende renteindta­egter.

Ser frem til en vending

Nordea og Handelsban­ken har mange kunder i Danmark, men oplyser ikke selvstaend­ige regnskabst­al for Danmark. Hvis man ser bort fra de to, faldt nettorente- og gebyrindta­egterne med 0,4 pct. til 59,3 mia. kr. i landets 10 største banker i 2020.

Medregnes Nordea og Handelsban­ken, var der tale om en fremgang på 0,4 pct.

Sydbanks nettorente­indtaegter faldt fortsat i 2020, men bankens topchef ser frem til, at det vender i år.

»Jeg vil dog ikke kalde det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark