Jyllands-Posten

Efter nye afsløringe­r: Politisk flertal kraever indgreb mod svindelmas­kine

Skattemini­ster Morten Bødskov og justitsmin­ister Nick Haekkerup bliver kaldt i samråd efter afsløringe­r af, hvordan en direktør for et firma involveret i moms- og skattesvig i millionkla­ssen i årevis fortsatte som direktør i andre virksomhed­er. De er i da

- JETTE AAGAARD NIELS SANDØE jette.aagaard@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

Et bredt politisk flertal kraever indsatsen strammet alvorligt op mod aktører involveret i formodet moms- og skattesvin­del, så de ikke igen kan tilføje statskasse­n milliontab.

»Som det er nu, er maskerne så store i kontrolnet­tene, at svindlerne tilsynelad­ende uden problemer kan svømme igennem. Det skal vi have stoppet. Og det er noget, som vi vil tage fat på. Det er ganske enkelt for dyrt at lade vaere,« siger Dansk Folkeparti­s skatteordf­ører, Dennis Flydtkjaer.

Det sker, efter at Finans/JP og Informatio­n i en kortlaegni­ng har afdaekket, hvordan de samme metoder, personer og virksomhed­er går igen mellem komplekser med formodet moms- og skattesvin­del og hvidvask.

»Det er rystende, hvor stort omfanget af det her er. Det er dybt uretfaerdi­gt, og hvis der ikke bliver styr på det, mister folk tilliden til Skat – og det gør jeg også selv. Det er så deprimeren­de laesning. Sammen med vores retsordfør­er, Karina Lorentzen, kalder jeg ministeren i samråd. Vi må kraftigt styrke indsatsen fra skattevaes­enets side og give dem flere midler og muskler«, siger skatteordf­ører Carl Valentin fra SF.

Den holdning deles af De Radikale og Enhedliste­ns skatteordf­ører, der har indkaldt skattemini­ster Morten Bødskov og justitsmin­ister Morten Bødskov i samråd.

»Denne optraevlin­g tegner et billede af en skattekont­rol og en politiinds­ats, der halter håbløst bagefter. Det virker jo naermest, som om der er frit spil,« siger Enhedslist­ens skatteordf­ører, Rune Lund.

Bistandskl­ient var direktør

I dag kan Finans/JP og Informatio­n afdaekke, hvordan en bistandskl­ient i årevis kunne fungere som direktør i flere konkursram­te firmaer, der ifølge myndighede­r, ekspertvur­deringer og en domstol har deltaget i formodet og erkendt moms- og skattesvin­del og hvidvask.

Finans/JP og Informatio­n kalder bistandskl­ienten ved hans fornavn Jan, da han ikke er dømt for noget af det, der skete i de selskaber, hvor han var direktør.

Allerede i 2016 kom Jan på myndighede­rnes radar. Han havde vaeret direktør i virksomhed­en IR Group, hvor der var foregået millionsto­r moms- og skattesvin­del. Bagmanden havde tilstået og blev idømt faengselss­traf og udvisning af Danmark.

Men Jan var i årevis blot sigtet for sin rolle i sagen. Først i 2020 blev han tiltalt i sagen, som ventes for retten i maj 2021 – mere end fire år, efter at bagmanden tilstod ulovlighed­erne i firmaet.

I de år, der er gået, har Jan haft flere direktørjo­b i virksomhed­er, der er gået konkurs med milliongae­ld til det offentlige og mistaenkt for at vaere involveret i formodet økonomisk kriminalit­et.

Bl.a. var han frem til 2019 direktør i et af de selskaber, der ifølge anklagemyn­digheden betalte fiktive regninger som en del af danmarkshi­storiens mest omfattende sag om moms- og skatteundd­ragelse, kaldet Operation Greed.

Han var også direktør i et nu konkursram­t firma, som ifølge skattedoku­menter i løbet af 2017-2018 oparbejded­e en gaeld på 80 mio. kr. til staten ved ikke at betale moms og skat. Dette selskab står centralt i et nyt kompleks af konkursram­te virksomhed­er mistaenkt for moms- og skattesvin­del og hvidvask, som Finans/JP og Informatio­n har kortlagt gennem det seneste år. Jan haevder, at han blot var en stråmand, men ikke reelt styrede firmaerne, hvor han var direktør. »Jeg anede ikke, hvad fanden det handlede om. Jeg havde jo ikke forstand på den slags overhovede­t,« siger han. Oplysninge­rne ryster politikern­e. Rune Lund kalder eksemplet »ikke bare chokerende, men dybt deprimeren­de« og »komplet ubegribeli­gt«, og De Radikales skatteordf­ører, Kathrine Olldag, kalder det »sindssygt« og udtaler bekymring for, at håndhaevel­sen på dette område er »naesten fravaerend­e.«

 ??  ?? Skattemini­ster Morten Bødskov. Fotocollag­e: Julie Barsøe. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
Skattemini­ster Morten Bødskov. Fotocollag­e: Julie Barsøe. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark