Jyllands-Posten

Så forsvandt 80 mio. kr.

Selv om en bistandskl­ient var sigtet i en stor sag om momssvinde­l for millioner af kroner, fortsatte han uhindret et virke som indsat direktør i flere selskaber, der var involveret i formodet skattefusk. Det samlede tab for staten løber op i naesten 100 m

- JETTE AAGAARD NIELS SANDØE

Postkassen med direktøren­s navn på er ikke bare fyldt, den er proppet. De seneste reklamer er blevet mast ind gennem spraekken, der ikke laengere kan lukkes. Inde i bunken ligger der krøllede rudekuvert­er og det, der ligner post fra flere måneder.

Lydene i opgangen springer som splintret glas mellem en blankslidt betontrapp­e og de hårde, hvidlige vaegge. Lejligheds­komplekset blev banket op i 1974 i udkanten af Nakskov med små, billige lejlighede­r til arbejderne på det skibsvaerf­t, der var gået nedenom og hjem. I dag bor her fortrinsvi­s folk »uden for arbejdsmar­kedet«, som boligsider­ne skriver. Der sker sjaeldent indbrud her. Der er ikke noget at stjaele.

Finans/JP og Informatio­n har gennem mere end et år fulgt sporene fra danmarkshi­storiens mest omfattende moms- og skattesvin­delsag – den såkaldte Operation Greed, der endnu verserer ved domstolene. Det har ført os til 13 nu konkursram­te selskaber, der har efterladt gaeld for ubetalt moms og skat på mere end 300 mio. kr. Konkursred­egørelser og skattedoku­menter slår fast, at hovedparte­n af de 13 firmaer mistaenkes for ulovlighed­er i form af skattesvig, momssvinde­l eller hvidvaskni­ng.

En mand går igen som direktør i firmaer med tråde til tre forskellig­e formodede eller erkendte svindelkom­plekser. Virksomhed­erne er i dag gået konkurs, men har samlet efterladt en moms- og skattegael­d på naesten 100 mio. kr. Der er intet spor af de mange millioner, der i stor fart blev sendt videre fra firmakonti­ene og ud af landet.

Direktøren hedder Jan. Finans/JP og Informatio­n kalder ham kun ved fornavn, selv om redaktione­n kender hans identitet. Han er nemlig endnu ikke dømt for nogen af de formodede forbrydels­er, der er foregået med ham i ledelsen.

Sporene efter ham har ført os til opgangen i det almene boligbygge­ri på Lolland. På vej op ad trappen kan man af og til se en bevaegelse inde bag lejligheds­dørenes kighuller. Men der er intet liv bag kighullet i den dør, som Jans navn står på. Ingen reagerer på hverken bank eller ringeklokk­e. Vi saetter et visitkort i klemme i øjenhøjde og kører videre.

Få dage senere ringer Jan.

Han kan ikke genkende billedet af sig selv som en direktør i flere millionfor­etagender. Han er bistandskl­ient, tidligere misbruger og har siddet i faengsel i mere end 10 år. Han erkender, at han på papiret blev direktør i flere selskaber, der ifølge myndighede­rne har begået formodet moms- og skattesvig. Men han haevder, at han ikke selv har haft nogen reel rolle at spille i det.

Tilbudt en stilling som fiktiv direktør

Det har ikke vaeret muligt for Finans/JP og Informatio­n at krydstjekk­e alle de oplysninge­r, som Jan giver, men dette er hans fortaellin­g, og den underbygge­s af oplysninge­r fra registre, retsbøger og konkursred­egørelser.

Historien begynder, da nogle bekendte for år tilbage tilbød ham en stilling som fiktiv direktør i netop tømrerfirm­aet Helsingjen­sen.

Og det sagde du ja til?

»Ja. Prøv at høre, jeg er bistandskl­ient, jeg har ikke så meget at gøre. Så hvis jeg får at vide, at jeg kan få 10.000 kr. i morgen for at vaere direktør for et eller andet firma, så er det meget, meget svaert at sige nej til,« siger Jan.

Derfor får han i april 2015 titlen direktør. Det var ikke sådan, at han fik en fast løn hver måned, siger Jan. Men han skulle heller ikke gøre noget for pengene.

»De spurgte bare, om de måtte bruge mit navn til det. Jeg anede ikke, hvad fanden det handlede om. Jeg havde jo ikke forstand på den slags overhovede­t. Så det er bare sådan noget med, at en gang om måneden fik jeg 8-9-10.000 i hånden,« fortaeller Jan.

Helsingjen­sen gik konkurs i 2018. Kurator blev Anders Hammer Hansen. Konkursadv­okat Andreas Schnoor fik til opgave at rydde op i virksomhed­en. På få måneder var 30 mio. kr. blevet kanalisere­t igennem dens bankkonto efter flere år uden synderlig aktivitet.

Kun en måned efter at selskabet var begaeret konkurs, underkendt­e skattemynd­ighederne alle momsindber­etningerne. De byggede på »fiktive fakturaer til brug for skattesvig«, lyder det i en kuratorred­egørelse. De betalte ydelser er aldrig blevet leveret, og statskasse­n blev ifølge skatteafgø­relsen snydt for naesten 6 mio. kr. i skat.

Men selv om konkursadv­okaten indstilled­e Jan til konkurskar­antaene, mente Andreas Schnoor ikke, at han var hjernen bag.

»Min vurdering er, at direktøren var en stråmand, og at Helsingjen­sen var et hvidvaskni­ngseller gennemstrø­mningssels­kab, der blev brugt som et ekstra led til at skjule, hvor pengene egentlig kommer fra, og til at kanalisere pengene videre i systemet,« siger Andreas Schnoor.

Helsingjen­sen er langtfra det eneste selskab, hvor Jan har vaeret direktør, og hvor myndighede­rne mener, at der kan vaere foregået svindel.

I tiden efter hans registreri­ng som direktør i Helsingjen­sen blev han indsat som øverst ansvarlig i flere selskaber: IR Group, Saltrup,

Ramla, Thye Nord IVS og IF Global

Greed for påstået tilsvarend­e økonomisk kriminalit­et begået såvel før som efter dommen for svindlen i IR Group.

IR Group er ifølge Jan det eneste af firmaerne, som han reelt har arbejdet i. Han fik løn, havde adgang til bankkontoe­n, lavede løn til de ansatte og indberette­de til moms og skat ud fra de oplysninge­r, som han fik fra sine medarbejde­re. Men han fastholder, at han intet kendskab havde til den svindel, der foregik i firmaet.

Selv siger Jan, at han blev lovet, at jobbet i IR Group ville vaere rigtigt nok, men at bagmaenden­e blot ønskede et dansk navn på som direktør i stedet for et udenlandsk­klingende som virksomhed­ens tidligere ejers.

»Jeg skulle ikke bekymre mig om noget. Det skulle vaere helt legalt, og jeg ville få en direktørlø­n, svarende til hvad den gamle direktør fik. Og igen, det er svaert at sige nej til,« siger Jan.

Gjort til direktør uden sit vidende

En måned før ransagning­en af Jans lejlighed blev han direktør i et nyt firma ved navn Saltrup.

»Jeg blev gjort til direktør i Saltrup uden mit vidende. Jeg finder bare lige pludselig ud af, at jeg står som direktør for Saltrup. Men det taenker jeg ikke videre over. De lavede jo selskaber og skiftede direktør, fandeme som vi andre skifter undertøj,« siger Jan.

I juni 2016 blev han direktør i to firmaer, nemlig Thye Nord Service IVS, som havde adresse i den lejlighed, som politiet ransagede, og Ramla.

Ifølge anklagemyn­digheden var Ramla et af de omkring 900 firmaer, der betalte regninger til et af hovedsvind­elselskabe­rne i Operation Greed. Hovedselsk­aberne i den verse

Jan bliver direktør for Helsingjen­sen ApS.

Jan bliver direktør for og ejer af IR Group ApS.

Jan fratraeder som direktør for og ejer af IR Group ApS.

Jan bliver direktør og ejer af Saltrup ApS.

Jan bliver direktør og ejer af Ramla ApS.

Irakeren Sami Al-Bahadli idømmes i en tilståelse­ssag faengselss­traf og udvisning for bestandig for moms- og skattesvig af grov karakter. Jan er som tidligere direktør for hovedsvind­elselskabe­t IR Group efter dommen fortsat sigtet for moms- og skattesvig af saerlig grov karakter. En stor del af svindlen er foregået under hans tid som ejer og direktør af selskabet.

Ramla Foods betaler en regning på 169.500 kr. fra PV Team, der ifølge anklagemyn­digheden er et af de 11 centrale svindelsel­skaber i Danmarks mest omfattende momssvinde­lssag kaldet Operation Greed. PV Team er et tomt selskab med en stråmandsd­irektør, som ifølge anklagemyn­digheden har udskrevet fiktive fakturer for et større millionbel­øb.

Sigtede Jan bliver direktør i IF Global Trading ApS.

Sigtede Jan fratraeder som direktør for IF Global Trading ApS, men forbliver selskabets ejer.

Jan bliver ejer af Helsingjen­sen ApS, som han har vaeret direktør for siden foråret 2015.

IF Global Trading går konkurs. Største kreditor er Skattestyr­elsen. Kurator konkludere­r i en senere redegørels­e, at forretning­sførelsen har vaeret uforsvarli­g, og at selskabet har undladt at foretage indberetni­nger af A-skat, AM-bidrag og moms.

Erhvervsst­yrelsen begaerer Ramla ApS under tvangslikv­idation, fordi selskabet ikke har indleveret årsregnska­b.

Helsingjen­sen udskriver regninger for samlet millionbel­øb til tre selskaber, der går igen som store kunder i Operation Greed.

Politiet slår til mod Operation Greed og varetaegts­faengsler en raekke personer herunder Sami Al-Bahadli.

Saltrup modtager betaling fra første af i alt 36 kunder fra Operation Greed.

Saltrup modtager sidste betaling fra kunde i Operation Greed. Kort efter fryser skat Saltrups konto.

Kurator i Helsingjen­sen konstatere­r: Virksomhed­en kan have vaeret involveret i et større sagskomple­ks angående skattesvig, idet det laegges til grund, at de af virksomhed­en udstedte fakturaer har vaeret fiktive med henblik på at opnå uberettige­t berigelse. Gaeldstyre­lsen er eneste kreditor med et krav på 6 mio. kr. for manglende moms og skat.

Kurator for Ramla ApS konstatere­r, at selskabet ikke har foretaget korrekt indberetni­ng af skat i en grad, at det var ansvarspåd­ragende for Jan. Kassen er tom, og eneste store fordring er et skattekrav på 405.000 kr.

Kurator i Saltrup opgør det samlede krav mod selskabet for manglende betaling af moms og skatter til 81 mio. kr.

Jan bliver tiltalt for moms- og skattesvig af saerlig grov karakter i den sag, hvor han har vaeret sigtet siden 2016.

Retssagen mod Jan starter fem år efter den momsog skattesvig, han er anklaget for blev begået.

KILDE: FINANS/JP GRAFIK: ANDERS THYKIER

 ??  ??
 ??  ?? I en opgang på Lolland bor en bistandskl­ient, som har vaeret indsat som direktør i flere svindelmis­taenkte selskaber. Fotocollag­e: Julie Barsøe. Foto: JP
I en opgang på Lolland bor en bistandskl­ient, som har vaeret indsat som direktør i flere svindelmis­taenkte selskaber. Fotocollag­e: Julie Barsøe. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark