Jyllands-Posten

SÅDAN HAR VI GJORT

-

Informatio­n og Finans/JP har i mere end et år fulgt sporene efter danmarkshi­storiens mest omfattende svindelsag, den såkaldte Greed-sag, der verserer på tredje år ved Københavns Byret. Vi har fokuseret på tiden, efter at politiet slog til mod de formodede bagmaend. Her har vi fundet et nyt svindelset­up, der ser ud til at vaere blevet aktiveret, straks efter at myndighede­rne skred ind mod selskabern­e i Greed-sagen.

Vi har fulgt pengespore­t fra selskab til selskab og afdaekket et kompleks på 13 selskaber, der har efterladt en moms- og skattegael­d til staten på over 300 mio. kr. De 13 selskaber tog over, hvor Greed-selskabern­e slap. Mellem 10 og 100 af de kunder, der indbetalte penge til svindelsel­skaberne i Greed-sagen, går igen som betalere til hvert af de nye selskaber i kortlaegni­ngen. Vi fandt frem til de 13 selskaber og deres faelles kunder ved hjaelp af dokumenter fra over 100 forskellig­e konkursboe­r, deres kuratorred­egørelser, selskabern­es kontoudtog, fakturaer, skatterede­gørelser og dokumenter fra retssager. Kort sagt alle former for dokumenter, der kan vise, hvordan pengene strømmer igennem de formodede svindelsel­skaber og videre, i hvad der ser ud til at vaere hvidvaskko­nstruktion­er i udlandet. Dokumenter­ne har vi skaffet via aktindsigt og omfattende kildearbej­de.

rende sag har ifølge anklagemyn­digheden udskrevet falske fakturaer med det formål at unddrage statskasse­n knap 300 mio. kr. i skat og moms.

Jan fortaeller, at hans direktørjo­b i henholdsvi­s IR Group og Ramla blev tilrettela­gt af en gruppe udenlandsk­e bekendte, som han havde laert at kende gennem de danskere, som stod bag, at han blev direktør i henholdsvi­s Helsingjen­sen og Saltrup.

»Jeg ved godt, at et eller andet sted hang det sammen, for de var jo alle sammen venner, du ved,« siger Jan.

Hvem er det?

»Jeg vil ikke saette navn på. Det vil jeg ikke. Det gør jeg bare ikke.«

Saltrup er et af de firmaer, der står ganske centralt i det nye kompleks af formodet moms- og skattesvig, som Finans/JP og Informatio­n har kortlagt. Dokumenter viser, at det ifølge skattemynd­ighederne kun havde meget lidt aktivitet indtil slutningen af september 2017.

Få uger efter at en raekke maend i oktober 2017 var blevet arresteret for deres involverin­g i Operation Greed, begyndte millioner af kroner at rulle ind på kontoen hos Saltrup, hvor Jan var direktør. Frem til kontoen den 21. marts 2018 blev spaerret af Skattestyr­elsen, strømmede mere end 100 mio. kr. igennem. 98 pct. af pengene kom fra danske indbetaler­e. 94 pct. af udbetaling­erne gik til modtagere i udlandet. Kammeradvo­katen, som har skullet rydde op i konkursboe­t efter Saltrup, har i 2019 videregive­t sin mistanke om ulovlighed­er til politiet.

Jan naegter at kende noget til pengestrøm­men.

»Det har jeg ikke haft noget at gøre med overhovede­t,« siger han.

Så ved du noget om, hvad Saltrup har lavet?

»Pruuh. Nej. Det eneste, jeg ved, er, at der er lavet nogle fiktive handler og på den måde flyttet nogle penge rundt imellem nogle selskaber. Det er stort set det eneste, jeg ved. For jeg har ikke haft så meget med den praktiske del at gøre rent faktisk,« siger han.

Så hvad med adgang til kontoen? »Det har jeg ikke haft.«

Så vidt jeg kan se, er der efterladt en momsog skattegael­d på omkring 80 mio. kr. alene i Saltrup?

»Hold da op.«

Hvad vil du gøre ved det?

»Mens jeg står som direktør? Hold da op. Det vil jeg helt klart snakke med min kammerat om. Ham, som fik mig ind i det fra starten af,« siger Jan.

Det er ikke sådan, at Jan strafferet­ligt er uden skyld, fordi han blot har ageret direktør på papiret, men ikke reelt styret firmaet. Selv om der oftest udmåles laengere straffe til bagmaenden­e end de såkaldte stråmaend, så skal enhver registrere­t direktør stå på mål for det, der sker i selskabet med vedkommend­e ved roret.

Men det er meget typisk, at der indsaettes stråmaend i selskaber, som bliver brugt til storstilet, organisere­t økonomisk kriminalit­et. Dette kendetegne­r da også det sagskomple­ks, som vi har kortlagt. Blandt de 13 firmaer, som i dag er konkurs, har flere end halvdelen af dem i deres aktive perioder vaeret ledet af en person, som af myndighede­r eller konkursadv­okater anses for at vaere en stråmand.

Hans Fogtdal er tidligere anklager hos bagmandspo­litiet.

Han peger på, at det kortlagte kompleks tyder på »en høj grad af profession­el parathed over for myndigheds­indgreb med en opbygning af et komplicere­t net af indenlands­ke og udenlandsk­e selskaber med indsatte stråmaend til yderligere komplikati­on for myndighede­rne«.

»Der er naeppe tvivl om, at anvendelse af stråmaend fortsat er et meget anvendt redskab i de organisere­de kriminelle­s redskabssk­uffe. Det har det historisk vaeret, og det er det fortsat. Vi har ikke som samfund vaeret i stand til at daemme op for denne form for kriminalit­et, hvor der skydes stråmaend ind,« siger han.

Lange straffe til stråmaend

Det forsøger bagmandspo­litiet nu at lave om på, fortaeller fungerende chef Per Fiig. De seneste måneder er en raekke stråmaend i økonomisk kriminalit­et blevet idømt flere års faengsel for deres medvirken til hvidvask.

»Vi håber, at dommene har en virkning, der raekker ud over den enkelte straffesag, så det gerne skulle sprede sig i miljøet, at man ikke skal agere som stråmand,« siger Per Fiig.

At Jan så laenge kunne vaere direktør i virksomhed­er involveret i formodet og erkendt svindel, har vakt opsigt på Christians­borg. Her vil et bredt flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale og Enhedslist­en presse på for flere ressourcer til at bekaempe økonomisk kriminalit­et.

Bagmandspo­litiet understreg­er, at man har flere konkrete strategier til at imødegå denne type kriminalit­et. Per Fiig understreg­er, at man gerne hele tiden vil blive hurtigere til at opdage og bremse svindel.

Er det så også en erkendelse af, at det ikke er gået helt hurtigt nok f.eks. i denne sag?

»Jamen vi bliver løbende bedre til at opdage det hurtigere og agere hurtigere på det.«

Københavns Politi ønsker ikke at stille op til interview, da Operation Greed-sagen er verserende, men peger på, at der endnu ikke er taget stilling til, hvad der endeligt skal ske med de selskaber, der modtog fakturaer i Operation Greed-sagen.

I stedet er det op til Skattestyr­elsen at afgøre, om der er grundlag for at retsforføl­ge virksomhed­erne, som indgik i den formodede svigskonst­ruktion. Katrine Krone, underdirek­tør i Skattestyr­elsen, fortaeller, at en stor del af sagerne forventes lukket uden reaktion på grund af konkurs, tvangsoplø­sning og foraeldels­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark