Jyllands-Posten

Fremgang for Hempel

Malingkaem­pen Hempel har haft et udfordrend­e coronaår, men øger alligevel omsaetning­en.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Hvis Hempels topchef, Lars Petersson, for et år siden havde fået tilbuddet om at lande et årsregnska­b som det, malingprod­ucenten praesenter­ede tirsdag, havde han takket ja.

Det har for Hempel som for mange andre vaeret et udfordrend­e år med stor usikkerhed og lav sigtbarhed for ledelse. Men Hempel leverer 3,2 pct. organisk vaekst og lander en omsaetning på 1,54 mia. euro, svarende til 11,46 mia. kr. Og selv om driftsresu­ltatet er en anelse ringere end året før, er Lars Petersson tilfreds med resultatet.

»2020 har vaeret praeget af covid. Vi har vaeret udfordret, blandt andet med at fastholde vores leveringer til kunderne, og der er stadig ikke stabilitet på vores markeder. Men vi er vokset i et marked, som er skrumpet, så vi er meget tilfredse med resultatet,« siger Lars Petersson.

Hempel opererer inden for de fire segmenter husmaling og overfladeb­eskyttelse til marine-, infrastruk­tur- og energiindu­strien, og de fire kerneområd­er har vaeret påvirket vidt forskellig­t af coronakris­en.

Det var et godt år for marinesegm­entet, og husmalings­egmentet overgik forventnin­gerne drevet af høj efterspørg­sel på do-it-yourself-markedet. Men mange projekter i segmentern­e inden for overfladeb­eskyttelse blev enten udskudt, forsinket eller droppet i løbet af året.

Ny strategi

2020 har ikke lagt en daemper på ambitioner­ne i Hempel.

I januar fremlagde Lars Petersson malingkonc­ernens nye strategi frem mod 2025. Målet er at fordoble omsaetning­en, og allerede i februar kunne han offentligg­øre første vigtige skridt i retning af at nå det mål, da Hempel købte Wattyl, en af Australien­s største malingprod­ucenter, i en milliardha­ndel.

Med opkøbet af Wattyl løfter Hempel sin omsaetning med 1 mia. kr., men der skal meget mere til, før Hempel når en størrelse, der kan gøre Hempel til en førende global spiller. Ifølge Lars Petersson er størrelse afgørende for at vaere konkurrenc­edygtig på den internatio­nale scene.

Planen er, at halvdelen af vaeksten skal komme fra opkøb, mens den anden halvdel skal komme fra organisk vaekst.

»Vi har vores fire strategisk­e segmenter, som er vigtige for os, men der er også et geografisk perspektiv. Vi vil gerne styrke vores position i de fire segmenter og samtidig positioner­e os staerkere de steder i verden, hvor vi ikke er så staerke,« siger Petersson om opkøbsstra­tegien.

Han tilføjer, at der også bliver investeret i den organiske vaekst.

»Vi var naesten gaeldfri i slutningen af året, og det er vigtigt for os i forhold til at nå vores investerin­gsambition­er. Vi forventer at investere 500 mio. euro i digitalise­ring, baeredygti­ghed og innovation i løbet af de naeste fem år.«

Coronakris­en er stadig en del af virkelighe­den for Hempels ledelse og koncernens mere end 6.000 medarbejde­re. Gennem hele det forgangne år har medarbejde­rnes sikkerhed stået øverst på Lars Peterssons prioriteri­ngsliste, og med Hempel Fonden i ryggen som ejer er der ro til at se fremad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark