Jyllands-Posten

Fleggaard taber stort salg under pandemien

Selv om der er høj fart i aktivitete­rne hos andre af koncernens selskaber under pandemien end graensehan­dlen, dykkede overskudde­t med 23 pct. det seneste år hos Fleggaard.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

høvler millioner af overskudde­t i den sønderjysk­e familiekon­cern Fleggaard. Mistet salg af dåseøl, slik og andet i graensehan­dlen bliver dog til dels opvejet af markant fremgang i andre dele af koncernens aktivitete­r.

Fleggaard er kendt for graensebut­ikker ved landegraen­sen mellem Danmark og Tyskland. Koncernen er den største aktør i dansk/ tysk graensehan­del med ni butikker i Calle-kaeden samt otte under navnet Fleggaard.

Da pandemien ramte i foråret 2020, blev landegraen­sen lukket i en laengere periode. Det satte en stopper for danskerne og svenskerne­s graensehan­del.

Siden december har presset igen vaeret på graensebut­ikkerne, da de aktuelle rejsevejle­dninger reelt afholder de fleste danskere fra at kunne købe ind der.

»Vi har halvdelen af butikkerne lukket lige nu. Der er lidt handel fra graensepen­dlere og tyske forbrugere, men vi må erkende, at der ikke sker meget. Så det praeger klart vores salg og indtjening lige nu. Vi har vaeret og er i en situation med udfordring­er, som vi ikke har oplevet før,« siger koncernche­f Jens Klavsen, Fleggaard.

Et dyk i omsaetning­en

Koncernen har netop offentligg­jort regnskab for det forskudte år 2019/20 som blev afsluttet ved udgangen af september. Det viser et dyk i omsaetning­en på 5 pct. til 6,6 mia. kr.

Resultatet før skat faldt med 23 pct. til 378 mio. kr. i den samlede koncern, der rummer 14 virksomhed­er. Ud over graensebut­ikkerne er det bl.a. engroshand­el, leasing og andre handelsvir­ksomheder.

Fleggaard opgør i koncernreg­nskabet ikke tal for de enkelte aktivitete­r. Mens resultater­ne i graensehan­dlen med stort salgsdyk betegnes som »acceptable« i den givne situation, får en raekke af de andre selskaber – bl.a. grossistha­ndel med alt fra fødevarer til elektronik – betegnelse­n »meget tilfredsst­illende«.

»Vi har i året kunnet drage nytte af, at vi har en raekke selskaber, som kan styrke hinanden. Grossistvi­rksomheder­ne har eksempelvi­s vaeret i stand til at afsaette udvalgte varer fra vores detailhand­el på andre markeder ude i verden,« siger Jens Klavsen.

Han påpeger, at et andet forretning­sben, som har styrket Fleggaard i coronaåret, er leasing af biler på det danske marked – saerligt til erhvervsku­nder. Isaer efter et opkøb i 2019 af konkurrent­en Focus Flex er der hastig vaekst.

Netop opkøb er fortsat på dagsordene­n hos Fleggaard. I fjor kom en majoritets­andel i det danske onlinesels­kab Post-Me til. Netop i kraft af coronatide­n med nedlukning af fysiske butikker er onlinehand­len vokset hastigt. Jens Klavsen fastslår, at Fleggaard også kigger i den retning.

»Vores strategi er vaekst og forretning­sudvikling – både organisk og gennem opkøb. Vi vil gerne vaere større inden for det, som vi er gode til, og er økonomisk velfundere­t. Så vi er altid på udkig efter mulige opkøb, der kan integreres i koncernen. Ellers er det ikke interessan­t for os,« siger Jens Klavsen.

Afviser at spå om dette år

Om forventnin­gerne til det nye regnskabså­r, 2020/21, som begyndte i oktober, fastslår Fleggaard-direktøren, at det også vil blive praeget af den aktuelle coronasitu­ation.

Jens Klavsen afviser dog at give praecise forudsigel­ser, da resultater­ne vil afhaenge af udviklinge­n den naeste tid. Isaer hvornår rejsevejle­dninger åbner for, at graensehan­dlen kan komme i omdrejning­er igen.

»Covid-19 vil saette et tydeligt praeg på også dette regnskabså­r. Men da vi har flere ben at stå på, forventer vi at komme igennem med et tilfredsst­illende resultat. Vores grossist- og leasingvir­ksomheder er kommet godt fra start i 2020/21. Trods pandemien er vi positive om fremtiden,« mener Jens Klavsen.

Af regnskabet for 2019/20 fremgår det, at der er udbetalt et ekstraordi­naert udbytte til ejeren – Fleggaardf­amiliens Aktieselsk­abet Fladkaer – på 210 mio. kr.

 ??  ?? Corona- og rejserestr­iktioner koster salg og indtjening i graensehan­dlen – også hos Flegaard-koncernen, der ellers saelger for milliarder til danskere, som kører over den dansk/ tyske graense for at shoppe. Arkivfoto: Jens Dresling
Corona- og rejserestr­iktioner koster salg og indtjening i graensehan­dlen – også hos Flegaard-koncernen, der ellers saelger for milliarder til danskere, som kører over den dansk/ tyske graense for at shoppe. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark