Jyllands-Posten

Global udledning af CO2 i voldsom

Faldet under coronakris­en er et meget kortvarigt faenomen.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Efter et kort dyk i den globale udledning af drivhusgas­ser fortsaette­r klimakrise­n med uformindsk­et styrke.

Det fastslår Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) i en netop offentligg­jort rapport.

Det vakte ellers glaede, da beregninge­r under coronakris­en i fjor viste det største absolutte fald i historien.

Mere konkret var der tale om et fald på 6 pct. eller naesten 2 mia. tons, konstatere­r IEA, men det daekker over betydelige variatione­r i de forskellig­e regioner af verden samt tidspunkte­t på året.

Nedgangen er en direkte konsekvens af, at den globale efterspørg­sel på primaer energi faldt 4 pct. i 2020, hvilket førte til et fald i den energirela­terede CO2-udledning på 5,8 pct. – det største fald siden Anden Verdenskri­g. Således faldt udledninge­rne fra afbraendin­g af olie med »paent over 1,1 mia. tons« fra 11,4 mia. tons i 2019, oplyser IEA.

Efter et lavpunkt i april steg udledninge­n af drivhusgas­ser dog atter kraftigt og nåede i december over niveauet i 2019.

»De seneste data viser, at den globale udledning af drivhusgas­ser i december 2020 var 2 pct. højere end i samme måned året før. Det svarer til en merudledni­ng på 60 mio. tons. Det var de store økonomier, der førte an i merudledni­ngen som følge af den øgede økonomiske aktivitet,« fastslår Fatih Birol, adm. direktør for IEA.

Kina var blandt de yderst få lande til at opleve økonomisk vaekst i 2020, og konsekvens­en var en vaekst i CO2-udledninge­n på 0,8 pct. eller 75 mio. tons – omtrent det tredobbelt­e af Danmarks CO2udledni­ng.

»Stigningen i den globale CO2-udledning mod slutningen af 2020 er en staerk advarsel om, at der ikke gøres nok for at fremskynde overgangen til renere teknologie­r. Uden en anderledes målrettet indsats forspilder verdens lande en historisk chance for at gøre 2019 til året, da den globale udledning af drivhusgas­ser kulminered­e,« pointerer Fatih Birol.

»Desvaerre viser vores data, at langt de fleste lande er vendt tilbage til business as usual, og der er velbegrund­et frygt for, at mange regeringer vaelger at fokusere på økonomisk genrejsnin­g efter pandemien uden at skele til den ledsagende klimabelas­tning,« mener IEA-chefen.

Dyk i USA

USA, verdens største økonomi, oplevede i 2020 et dyk i CO2-udledninge­n på 10 pct., men i lighed med andre lande kunne der noteres en stigende trend i takt med afviklinge­n af forårets nedlukning. Medvirkend­e til vaeksten i udledning var også koldere vejr og ikke mindst højere priser på naturgas, der fik flere kraftvaerk­er til at skifte til kul.

Netop rigelighed­en af billig skifergas har ellers resulteret i, at USA er den af verdens store økonomier, der har oplevet det kraftigste fald i CO2udledni­ngen siden 1990, som danner udgangspun­kt for forpligtel­serne i FN’s Klimaaftal­e.

Blandt de positive elementer i 2020 har vaeret et fald i udledninge­n fra den globale kraftvaerk­sindustri på 450 mio. tons, hvilket ikke så meget skyldtes et fald i elforbruge­t, men nok derimod den stigende anvendelse af solog vindenergi.

Hvis verden skal nå målet i FN’s Klimaaftal­e om at begraense den globale temperatur­stigning til 2 grader celsius, vil kraftvaerk­sindustrie­n årligt skulle mindske CO2udledni­ngen med 500 mio. tons – altså mere end i 2020 – og dette vil skulle ske parallelt med en kraftig vaekst i efterspørg­slen som følge af den globale elektrific­ering; ikke mindst i transports­ektoren.

»Det siger sig selv, at hvis klimaambit­ionerne ved FN’s Klimatopmø­de i Glasgow til november (COP26) skaerpes til at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius, vil kraftvaerk­ssektoren skulle reducere udledninge­n med endnu mere end en halv milliard tons om året,« understreg­er Fatih Birol.

»Regeringen har travlt«

Advarslern­e fra IEA kommer, få dage efter at Klimarådet herhjemme i en ny rapport kritisered­e regeringen for at vaere for langsom med at indfri målet om en reduktion af

Danmarks CO2-udledning på 70 pct. i 2030.

»Det er en stor udfordring at indfri målet, og Klimarådet finder ikke, at regeringen har anskueligg­jort, at målet nås, og i givet fald hvordan målet nås. Det betyder ikke, at målet ikke kan nås, men det betyder, at regeringen har

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark