Jyllands-Posten

Brexitchok for danske fiskere

Briterne har fået mulighed for at frede nogle af de farvande, der er mest vaerdifuld­e for danske fiskere. Briterne viser nu, at de har taenkt sig at benytte den mulighed.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Brexit efterlader nu de danske fiskere med en uventet ekstraregn­ing.

Briterne har offentligg­jort planer om at indføre en fredning, som i praksis forbyder fiskeri på størstedel­en af Dogger Banke – et af de vigtigste fiskefarva­nde for danske industrifi­skere.

Fredningen kommer som et chok for de danske fiskere, der fik deres fremtidige fiskekvote­r i britiske farvande fastlagt i brexitafta­len fra den 24. december. De danske industrifi­skere henter 70 pct. af deres fangster i britiske farvande og blev i første omgang tildelt naesten uaendrede kvoter i brexitafta­len.

Nu viser det sig, at en del af kvoterne naeppe er det papir vaerd, de er skrevet på. De britiske myndighede­r er på vej med fredninger, som effektivt vil afskaere blandt andet de danske fiskere fra en stor del af de farvande, deres kvoter er knyttet til.

Således har det britiske miljø- og fødevaremi­nisterium sendt et forslag i høring om at frede en stor del af blandt andet Dogger Banke.

»Dogger Banke har traditione­lt vaeret vores største og vigtigste fiskeplads, så briternes plan om at forbyde fiskeri i store dele af området er en alvorlig bet for erhvervet,« siger Esben SverdrupJe­nsen, direktør i industrifi­skernes organisati­on, Danmarks Pelagiske Producento­rganisatio­n.

Briterne vil forbyde alt fiskeri, hvor trawlet berører havbunden, hvilket betyder stop for industrifi­skeri. Historisk har den lavvandede Dogger Banke vaeret en guldgrube for danske fiskere, som har hentet en stor del af deres fangster af tobis i dette farvand. Der er nu nervøsitet for, at briterne også lukker for fiskeri i farvandet ”Firth of Forth” naer Skotland. Dette område er også vigtigt for tobis-fiskeri.

Fiskemelsf­abrik i fare

»Det vil vaere saerdeles alvorligt, hvis danske industrifi­skere afskaeres fra fiskeri på Dogger Banke. Det kan reducere fangsterne så meget, at den ene af fiskemelsf­abrikkerne i Danmark kommer til at lukke,« advarer Jesper Juul Larsen, naestforma­nd i Danmarks Fiskerifor­ening.

Brexitafta­len gav danske fiskere ret til at fange fisk på Dogger Banke, men allerede nu – få måneder efter at aftalen blev indgået – er briterne ved at hegne området ind bag en fredning.

»Vi har haft årelange forhandlin­ger om brexit og fiskeretti­gheder, og få uger efter at det hele er forhandlet på plads, kommer briterne med dette. Det skriger til himlen,« mener Jesper Juul Larsen.

Fangsterne af tobis på Dogger Banke varierer fra år til år. I år er kvoterne skåret helt i bund, mens der andre år har vaeret et stort fiskeri. Der er også stor forskel på, hvor stor en del af fangsterne der ligger henholdsvi­s inden for og uden for den planlagte fredningsz­one på 12.300 kvadratkil­ometer.

På DTU Aqua betegner seniorfors­ker Ole Eigaard samlet set Dogger Banke som et »utroligt vigtigt område for danske industrifi­skere, der har størstedel­en af deres fangster af tobis i dette farvand.«

»Tobis er en meget stationaer art, der lever sit voksne liv omkring sandbanker på f.eks. Dogger Banke, som huser en meget stor andel af tobisbesta­nden i Nordsøen. Hvis dette område fredes, har de danske fiskere derfor meget begraensed­e muligheder for at kompensere ved at fange fiskene i andre områder,« vurderer Ole Eigaard.

Hos FF Skagen, der producerer fiskemel og fiskeolie, følges briternes planlagte fredning med bekymring.

»Det vil få saerdeles alvorlige konsekvens­er for vores tilførsler af råvarer. Vi har ikke mulighed for at kompensere ved at købe flere fisk hos fiskere, der driver fangst i andre farvande. Alle kvoter er udnyttet, og der er kamp om råvarerne,« siger adm. direktør Johannes Palsson, FF Skagen, der omsaetter for knap 3 mia. kr.

»Tydelig demonstrat­ion«

Fiskerieks­pert og rådgiver Mogens Schou, Aquamind, fastslår:

»Der er ikke nogen tvivl om, at briterne efter deres udtraeden af EU har ret til på egen hånd at frede Dogger Banke. Men hvis det aktivt begraenser EU’s fiskeri, kan EU kraeve kompensati­on i henhold til brexitafta­len.«

Mogens Schou har i flere årtier vaeret topembedsm­and i Fiskerimin­isteriet. Han betegner briternes planer om totalt forbud mod alle typer af fiskeri, hvor trawlene har bundkontak­t, som »temmelig ultimativt«. Man kan godt opretholde et miljømaess­igt forsvarlig­t industrifi­skeri, hvor man blot opstiller praecise vilkår for, hvordan det skal foregå, mener Mogens Schou.

»Hvis briterne indfører et fuldstaend­igt forbud mod fiskeri på Dogger Banke, kan det opfattes som et staerkt signal om, at man politisk vil levere på løftet fra brexitvalg­kampen om at »tage kontrollen over farvandene tilbage«. Man kan se det som en tydelig britisk demonstrat­ion af suveraenit­et,« vurderer Mogens Schou.

Det britiske forslag om fredning er i høring til den 28. marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark