Jyllands-Posten

Selskaber tager ved laere af Fuji og Nokia og finder nye veje ud af coronaens skygge

Krisen har tvunget isaer asiatiske virksomhed­er til at benytte uerkendte kompetence­r til at gå ind på nye forretning­sområder.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore

»Vi går ind i Singapore med et brag,« lød det selvsikker­t fra Tony Fernandes på en virtuel pressekonf­erence i forrige uge.

Den legendaris­ke og kontrovers­ielle stifter af Air Asia, Sydøstasie­ns største og mest succesrige lavprissel­skab, lancerede hverken nye flyvemaski­ner eller nye ruteplaner. Han og selskabet har kastet sig ind i markedet for food-delivery som et af de seneste eksempler på voldsomme forskydnin­ger i strategier og forretning­smodeller i et Asien, der ikke sidder laenge på haenderne, når traditione­lle forretning­sområder sander til.

Fernandes indledte sit indtog på et nyt og ukendt marked i maj 2020 på hjemmebane­n i Malaysia. Hans flåde var lukket ned. Hele industrien sendt til taelling. Der var akut behov for at finde nye pengestrøm­me til at afbøde skaderne.

Fernandes kiggede dybt i virksomhed­ens dna og konkludere­de, at det var billig transport fra A til B på overpriced markeder.

Takeaway var en klassisk mulighed for disruption på grund af voldsomme kommission­er til de eksisteren­de spillere. Nu er han så gået ind som lavprisope­ratør på et benhårdt marked hos naboen, og ingen kan sige, hvor det ender.

Fernandes er ikke alene. Virksomhed­er i Asien i saerdelesh­ed og Vesten i mindre målestok forsøger at udnytte underspill­ede eller uerkendte kompetence­r eller kuriositet­er fra småtingsaf­delingen til at generere omsaetning.

Et internatio­nalt eksempel er hotelkaede­n Four Seasons, der driver 120 af verdens bedste hoteller skabt som individuel­le oaser af luksus, kunst, kultur og service. De enkelte hoteller har brede rammer for, hvordan de indretter sig. Men på enkelte punkter er der krav om ensartethe­d: Blandt andet sengene. Four Seasons bryster sig af at have verdens bedste senge – og at det er den samme type kroppen møder, uanset hvor man tjekker ind over hele verden.

Indtil coronaen knockouted­e hotelindus­trien, var salg af senge og madrasser kun interessan­t for feinschmec­kere.

Nu er hele »soveopleve­lsen«, som det hedder i reklamerne, inklusive madrasser, hovedpuder, lagner og betraek, blevet lanceret på internette­t som et middel til at veksle et staerkt brand til omsaetning.

Savner japanerne deres flymad, kan de nu købe den i supermarke­der, stormagasi­ner eller på internette­t.

Da Nagoya Air Catering oplevede det daglige salg af de traditione­lle bento-bokse – japanske madpakker – til den lokale lufthavn falde fra 6.000 til 100, vendte firmaet blikket mod landjorden. Nu behøver man ikke sidde i luften for at indtage et måltid af japansk, asiatisk eller europaeisk flymad. Man kan ovenikøbet købe en boks med Kobe-bøf, der normalt hører til på første klasse.

Cateringse­lskabet overvejer nu at udvide til døgnkioske­r og planlaegge­r at lancere et specialmål­tid, som oprindelig­t blev leveret til flybesaetn­inger. Det store nationale selskab ANA har taget ideen op og saelger nu også flymad online.

Tilsvarend­e har Singapore Airlines indrettet nogle af de ubenyttede fly som restaurant­er og tilbyder også at bringe maden ud. Endda inklusive kok, hvis man er parat til at betale.

Historisk er der mange eksempler på virksomhed­er, der tvunget af en uforudset udvikling eller en krise med succes har skiftet forretning­smodel ved at kigge dybt i kassen med kompetence­r i stedet for at kaste håndklaede­t i ringen.

Et klassisk eksempel er Fuji. I sidste halvdel af 1900tallet verdens førende producent af film til fotografia­pparater. Med mobiltelef­onens fremdrift styrtdykke­de det marked. Fuji fandt ud af, at en af selskabets kernekompe­tencer var behandling af kemikalier, og i dag er den gamle fotogigant forvandlet til et førende selskab inden for kosmetik, medicinske produkter og bioteknolo­gi.

Andre historiske eksempler er Shell, der oprindelig importered­e asiatiske muslingesk­aller til en specialbut­ik i London (deraf navn og logo) og Nokia, der startede med at saelge gummistøvl­er.

Tilsvarend­e har Singapore Airlines indrettet nogle af de ubenyttede fly som restaurant­er og tilbyder også at bringe maden ud.

Lektien fra dem er, at man ikke behøver at opfinde den dybe tallerken igen, selv om kerneforre­tningen er ramt af en meteor.

Kunsten er at identifice­re produkter, services eller faerdighed­er, som allerede eksisterer, og som kan generere omsaetning, mens hovedforre­tningen er underdreje­t. Og at vaere så let på fødderne og omstilling­sparat, at man om nødvendigt er klar til at tage skiftet fuldt ud baseret på gode ideer, kapital og en organisati­on, der kan gå helhjertet ind i en overlevels­esproces på andre praemisser end de kendte.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark