Jyllands-Posten

Rentestign­ingerne bremses af centralban­kerne

Centralban­kernes supervåben kan snart blive aktiveret: Yield Curve Control.

- JAKOB VEJLØ chefstrate­g, Bankinvest finans@finans.dk

I de seneste uger er renterne steget maerkbart på obligation­er verden over. I sidste uge kulminered­e tendensen i USA, hvor den 10-årige statsrente kortvarigt nåede 1,6 pct.

I efteråret var niveauet 0,5 pct.

Det har tydeligvis vakt bekymring på aktiemarke­derne, hvor mange såkaldte vaekstakti­er er blevet presset alvorligt ned i kurs.

Et eksempel er Tesla, der er faldet 25 pct. fra toppen. Nogle af de højtflyven­de Nasdaq-aktier er nede med 40-60 pct.

Tendensen har vel at maerke også taendt alarmklokk­erne hos myndighede­rne.

I sidste uge var repraesent­anter fra amerikansk­e Federal Reserve og Den Europaeisk­e Centralban­k i medierne i et forsøg på at berolige markederne.

Den australske centralban­k har netop øget opkøbsprog­rammet for at presse rentenivea­uet ned.

Historien har vist os, at de store centralban­ker har overtaget, også når det gaelder fastlaegge­lsen af de laengere obligation­srenter i markedet.

Fra og med finanskris­en i 2008 har centralban­kerne i Europa og USA anvendt fire afgørende virkemidle­r i vaerktøjsk­assen: Meget lave officielle korte renter, massive opkøb af stats- og virksomhed­sobligatio­ner, store likviditet­sindsprøjt­ninger i banksystem­et og masser af kommunikat­ionssignal­er til markedet.

Det har alt sammen bidraget til at holde markedsren­terne nede.

Hvad vi endnu har til gode at se i Vesten er den såkaldte

“nukleare option“, nemlig YCC eller Yield Curve Control.

Bank of Japan valgte i

2016 simpelthen at definere, at den 10-årige rente på statsoblig­ationer ikke måtte afvige maerkbart fra 0 pct. Det er lykkedes at holde den målsaetnin­g.

I 2020 valgte Reserve

Bank of Australia at gå samme vej med et loft på renten på kortere statsoblig­ationer. Bank of Japan og Royal Bank of Australia har forpligtet sig til at købe principiel­t ubegraense­de maengder af obligation­er op i markedet, indtil rentenivea­uet kommer ned på målet igen.

I efteråret signalered­e Federal Reserve, at YCC ikke var på agendaen. Men de finansiell­e markeder ved godt, at YCC kan blive aktuelt, hvis rentestign­ingerne fortsaette­r i større omfang.

USA har nemlig allerede erfaring med dette: Under og efter Anden Verdenskri­g, i årene 1942-1951, holdt myndighede­rne renten på 20-årige statsoblig­ationer under 2,5 pct.

Med så slagkrafti­gt et våben i arsenalet, YCC, står vi i bund og grund i en transforma­tion, der handler om en gradvis centralban­kstyret normaliser­ing af rentenivea­uet over hele rentekurve­n.

Federal Reserves egen vurdering af et langsigtet normalt rentenivea­u ligger omkring 2,5 pct.

Vejen op mod det niveau bliver formodentl­ig langvarig. Og én ting er sikkert: Det bliver ikke op til markedskra­efterne at bestemme tempoet.

Til gengaeld har markedskra­efterne friere spil på aktiemarke­derne. Her peger pilen stadig op, støttet af centralban­kernes forsigtige rentepolit­ik og bedre vaekstudsi­gter. Hvis aktiekurse­rne mod forventnin­g skulle falde betydeligt, kan de vestlige centralban­ker skele mod Japan igen: Her har Bank of Japan nemlig købt aktier siden 2010.

Sig ikke, at centralban­kernes arsenal er udtømt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark