Jyllands-Posten

»Det har vaeret 12 måneder uden ret meget andet end arbejde og søvn«

Kathrine Forsberg har som topchef i den danske del af Atea leveret en turnaround. Men succesen har haft en pris.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

En lørdag i januar 2020 ringede Kathrine Forsbergs telefon. Det var Ateas øverste koncernche­f, Steinar Sønsteby, som tilbød hende jobbet som topchef med en bunden opgave. Der skulle praesenter­es en turnaround i løbet af de to første kvartaler.

Jobtilbudd­et kom uventet og forventnin­gerne var høje, konstatere­r Kathrine Forsberg. Hun fik et døgns tid til at taenke over det.

Kathrine Forsberg havde ikke overvejet, at hun kunne blive den naeste topchef i Atea Danmark, da hun i juni 2018 kom til virksomhed­en efter en årraekke hos TDC.

Efter få måneder blev Kathrine Forsberg en del af Ateas direktion. Den øverste chef var Morten Felding. Han havde med succes bragt it-virksomhed­en gennem det stormvejr, der var affødt af en skandale. Atea havde i en årraekke bestukket ansatte i Region Sjaelland og blev i 2018 idømt en bøde på 10 mio. kr.

Da de økonomiske resultater udeblev under Morten Feldings ledelse, blev det i stedet op til Kathrine Forsberg at få forretning­en på ret kurs.

»Min puls røg et øjeblik helt op på 180. Holy shit, en opgave at få. Det var overvaelde­nde. Men der gik ikke ret laenge, før jeg taenkte: Ja, det kan jeg godt,« siger Kathrine Forsberg, der har vaeret topchef i et år.

Midt i coronakris­en med omlagte forretning­sgange og forandrede kundekrav er Atea lykkedes med at vende den økonomiske udvikling. Og da Kathrine Forsberg praesenter­ede regnskabet for sit første år som topchef, var det blandt andet med et 4. kvartal, hvor det økonomiske resultat var fordoblet i forhold til året før.

Søgte job som rektor

»Det har vaeret 12 måneder uden ret meget andet end arbejde og søvn. Jeg har i hvert fald ikke haft tid til at løbe en maraton, og der har heller ikke vaeret ret meget hjemmebag.«

Kathrine Forsbergs karriere baerer praeg af, at hun når, hvad hun saetter sig for.

Som dengang hun som nyslået cand. merc. fra Copenhagen Business School ledte efter et job, hvor hun kunne bruge sin uddannelse, men samtidig få fornuftige arbejdstid­er, så der blev plads til at få familie.

»Jeg kan sgu da undervise,« taenkte hun, hvorefter hun søgte og fik et job som underviser på handelsgym­nasiet Niels Brock i København.

Et år senere manglede gymnasiet en rektor, og Kathrine Forsberg fik et lille puf fra kolleger, der mente, at hun skulle søge. Hun siger selv, at hun søgte med en 28årigs oplevelse af at kunne klare alting. De naeste fem år var hun rektor for gymnasiet. Det var en enorm ledelsesma­essig udfordring.

Hendes privatliv stod heller ikke stille. Fra 1993 til 1998 fik hun og hendes mand, Nikolaj Forsberg, der er selvstaend­ig, fire af deres fem børn.

»Man skal få de børn, man gerne vil have. Jo, der var noget at se til, men jeg syntes også, at det var hyggeligt. Jeg har altid syntes, at familie var dejligt,« siger hun og tilføjer:

»Men det er vigtigt at sige: Jeg smører hverken en madpakke eller rører en støvsuger. Så havde det aldrig kunnet haenge sammen.«

Der er hjaelp i hverdagen

Familien har fået hjaelp til hverdagen.

De bor ved siden af Kathrine Forsbergs foraeldre i Charlotten­lund, og så har de haft au pair.

I de år, da børnene var små, var Kathrine Forsbergs primaere fokus i hjemmet samvaeret med børnene. Resten

var der andre, der klarede.

Kathrine Forsberg ser sig selv som en rollemodel – også for sine egne tre døtre.

»Jeg har vist dem, at man godt kan vaere mor og chef. Men børnene laerer også, at det kommer med en pris, da der er fravalg, når man laver et sådant tilvalg,« siger hun.

Børnene er mellem 18 og 27 år, og kun den yngste datter, der går i 2.g, bor endnu hjemme.

 ??  ?? Fra 1993 til 1998 fødte Kathrine Forsberg fire af sine fem børn. Børnene er nu mellem 18 og 27 år. Foto: Carsten Snejbjerg
Fra 1993 til 1998 fødte Kathrine Forsberg fire af sine fem børn. Børnene er nu mellem 18 og 27 år. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark