Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet vil åbne for cykler i bussen

Med København som inspiratio­n vil S i Aarhus have undersøgt, om der er plads til at medtage cykler i busserne. V-rådmand er positiv, men ser også økonomiske udfordring­er.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Cykel og bus er to vigtige brikker i den grønne omstilling – hvad med at kombinere dem?«

Sådan lyder det fra Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd, og idéen er at tillade passagerer at tage cyklen med i bussen.

»Det kunne vaere interessan­t at se, om flere vil bruge cyklen, hvis de må tage cyklen med i bussen. I København er modellen meget brugt, hvor folk tager cyklen med i S-toget, og tilsvarend­e kunne det vaere interessan­t at se, om vi kan skabe den mulighed i busserne i Aarhus. Det er måske en mulighed, flere vil bruge, når det er dårligt vejr, på laengere ture eller måske tidlig morgen og sen aften,« siger Anders Winnerskjo­ld, politisk ordfører for Socialdemo­kratiet.

Bestyrelse­n i trafiksels­kabet Movia har netop ivaerksat et toårigt forsøg, der gør det tilladt at medbringe sin cykel i alle almindelig­e busser i og uden for hovedstads­området. Den mulighed ønsker Socialdemo­kratiet undersøgt i Aarhus, som det er formuleret i en raekke spørgsmål til teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V).

Oveni ser partiet også en mulighed for at indrette fremtidens busser bedre til at medtage cykler, i forbindels­e med at alle busser i Aarhus skal vaere udskiftet til elbusser inden 2027.

Bünyamin Simsek (V) er positiv over for idéen, men har også forbehold.

»Jeg synes umiddelbar­t, at det er en god idé, som jeg også tror, der kan vaere interesse for. Der vil fremover vaere flere, der kombinerer flere transportm­idler for at komme frem i de større byer,« siger rådmanden og fortsaette­r:

»Mit ene forbehold er dog, at der jo skal vaere en bus, hvis man skal kunne tage sin cykel med bussen. Det siger jeg, fordi vi fortsat har en udfordring med at få økonomien til at haenge sammen i den kollektive trafik,« siger rådmanden.

Derudover ser han også en udfordring i forhold til cykler i busserne i myldretide­n, hvor der er flest passagerer.

»Vi har rigtig mange passagerer i busserne morgen og eftermidda­g, så folk står taet. Derfor skal vi – hvis vi tillader cykler – vaere sikre på, at der også er plads til cyklerne, og det handler også om kapacitet i busserne og dermed om økonomi,« siger rådmanden med tilføjelse­n:

»Men jeg synes, det er et godt forslag, og jeg vil meget gerne vaere med til at undersøge muligheder­ne sammen med Midttrafik.«

I letbanen er det tilladt at tage cyklen med, dog ikke på straekning­en Skolebakke­nAU Hospital i myldretide­n kl. 7-9 og kl. 15-17 på hverdage.

 ??  ?? Trafiksels­kabet Movia vil tillade cykler i alle sine busser i et toårigt forsøg, og den model ser Socialdemo­kratiet gerne afprøvet i Aarhus også. Pr-foto, Ulrik Jantzen, Movia.
Trafiksels­kabet Movia vil tillade cykler i alle sine busser i et toårigt forsøg, og den model ser Socialdemo­kratiet gerne afprøvet i Aarhus også. Pr-foto, Ulrik Jantzen, Movia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark