Jyllands-Posten

Skal familien Danmark finde udsultede og lidende dyr i kommende nationalpa­rker?

Er det virkelig så tvingende nødvendigt at indhegne store arealer i Danmark, eller er det blot et hold kaeftbolsj­e og bare for at flytte fokus vaek fra den egentlige årsag til den skrantende natur; nemlig landbruget­s masseødela­eggelse gennem årtier!

- DORTHE JENSEN

freelanced­yreredder hos bl.a. Dyrenes velfaerd Lollandsga­de 2, Silkeborg

Jeg vil hermed gerne udtrykke min store bekymring i forhold til dyrevaerns­loven kontra kommende nationalpa­rker og nuvaerende projekter.

Der ses en stigende tendens til undergravn­ing af dyrevaerns­loven ved rewilding/naturpleje, da man daekker sig ind under, at hestene er vilde, på trods af at det er udsatte heste bag hegn, som er afhaengige af deres ejere – os mennesker.

Ved hestehold skal ejer leve op til dyrevaerns­lovens § 1:

»Dyr skal behandles forsvarlig­t og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og vaesentlig ulempe. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensste­mmelse med deres behov.«

Det betyder, at f.eks heste skal behandles for deres lidelser og sygdomme og have tilskud ved foderknaph­ed.

De skal også vaere ved godt huld for at gå ude i de kolde vintermåne­der 24/7.

Ydermere skal de have mulighed for tørt leje.

Og med tørt leje menes der en stald med strøelse eller et taet skovareal, hvor samtlige dyr kan hvile trygt og godt.

Ligeledes er der også lovkrav om hesteracer, der må gå ude 24/7 i naturpleje/rewilding.

Det drejer sig om renracede exmoor, konik og islandske heste samt shetlandsp­onyer.

Ved f.eks. Mols Labs rewildingp­rojekt behandler man hestene ved ikke at behandle, da dyrene ikke må få medicin, da man mener, at det skader biller og insekter.

Det vil sige, at parasitbeh­andling er udelukket på bl.a. Mols Lab, og dette kan have store konsekvens­er for dyrene. Her kan naevnes vaegttab samt mere alvorlige lidelser, som i sidste ende kan medføre døden.

Det vil sige, at en hest, som naesten ikke kan gå pga. det smertehelv­ede, den er i, f.eks. med en smertefuld hovbyld, lader man gå, til hovbylden brister af sig selv. Det har jeg set ved Mols Lab.

I vaerre tilfaelde skyder man hesten.

Ved privat ejer ville denne hest blive påbudt smertebeha­ndling, antibiotik­a, smed eller boksro.

I projektern­e lader man dyrene gå ubehandled­e med deres lidelser, til de kommer sig af sig selv eller bliver skudt/aflivet.

Jeg henviser til § 1 i dyrevaerns­loven!

Ligeledes ved foderknaph­ed. I februar 2020 tog Mols Labs rewilding 41 dyr ud af projektet pga. sult.

Flere af dyrene var så medtagede, at de blev aflivet. Hvor udsultede de var, samt hvor mange der ikke overlevede, hemmeligho­ldes til stadighed for offentligh­eden. Dyrlaegeko­ntrollerne holdes taet til kroppen.

Det er umuligt at få klarlagt, hvor lav en huld disse heste havde, da de blev udtaget, da Mols Lab ikke giver offentligh­eden aktindsigt i projektet, men de må have vaeret ret langt nede i huld, eftersom flere blev aflivet.

Ved privat ejer ville denne have fået påbud om hjemtagels­e til stald og fodertilsk­ud.

Der har gennem årene vaeret flere anmeldelse­r ved naturpleje, hvor hestene bl.a. gik halte rundt og i alt for dårlig huld.

I flere tilfaelde er ejer af politiet blevet påbudt at hjemtage store dele af hestene pga. for lavt huld samt at få en dyrlaege indover.

Problemet med disse projekter er, at det er vigtigt med daglige tilsyn og en meget ansvarlig tilsynsfør­ende, da dyrene pga. arealernes beliggenhe­d i skove og enge ikke er lettilgaen­gelige.

Der kan vaere tale om tilskadeko­mne heste, eller heste med problemer med efterbyrd ved foling/ sygdomme generelt.

Der er i flere projekter fundet lidende hopper med dødfødte føl haengende ud af skeden samt braekkede ben, fundet af lokalbefol­kningen. Dette set i bl.a. Bøtøskoven.

Så det er yderst problemati­sk med de kommende nationalpa­rker, som er sendt til høring.

Man har fra Miljøminis­teriets side valgt at ville dispensere sig fra lovkravet om dagligt tilsyn på dyrene.

Ydermere har man valgt at ville gå på kompromis fra de valgte, robuste hesteracer, hvilket kan få den konsekvens, at der vil kunne blive brugt racer, som er mindre egnede og derved bliver yderligere belastet af sygdomme m.m.

Det vil sige, at såfremt dette bliver gennemført, vil det i stigende grad blive hr. og fru Danmark, der finder de lidende dyr på familietur­en.

Skal vi i Danmark finde os i, at vores skattekron­er skal gå til dyremishan­dling på statens arealer, dvs. vores alles arealer?

Er det virkelig så tvingende nødvendigt at indhegne store arealer i Danmark, eller er det blot et hold kaeft-bolsje og bare for at flytte fokus vaek fra den egentlige årsag til skrantende natur; nemlig landbruget­s masseødela­eggelse gennem årtier!

Var det ikke en idé at optimere forholdene for de nuvaerende arter på arealerne, hvilket ville vaere mere naturligt, da man ikke kan udelukke, at indhegning af store arealer kan få en negativ konsekvens for de nulevende arter?

Jeg har spurgt til Fødevarest­yrelsens krav til nuvaerende/kommende projekter:

Og styrelsen har svaret:

»Tak for din henvendels­e til Fødevarest­yrelsen af 26. december 2020 vedrørende blandt andet rewilding og naturpleje­projekter.

I henvendels­en naevner du nogle eksempler på sager, hvor Fødevarest­yrelsen er bekendt med, at der verserer en politisag. Fødevarest­yrelsen kan dermed ikke udtale sig om disse sager.

Dyrevelfae­rdsloven gaelder alle dyr – også i rewilding og naturpleje­projekter. Heraf følger, at dyrene, som du også skriver, skal behandles forsvarlig­t og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og vaesentlig ulempe. Hvis et dyr f.eks. kommer til skade, er det acceptabel­t at aflive det, men det er ikke acceptabel­t at lade det gå i en periode uden smertebeha­ndling for at se, om dyret kommer sig. Og hvis man vaelger at aflive et moderdyr, bør afkommet som konsekvens aflives, hvis det ikke er i stand til at klare sig selv.

Derudover skal der føres tilsyn med dyrene, hvilket også fremgår af dyrevelfae­rdsloven. I forbindels­e med lov om naturnatio­nalparker, som netop er sendt i høring af Miljøminis­teriet, tages der højde for dyrevelfae­rdsmaessig­e aspekter, idet det på ingen måde vil vaere acceptabel­t, at dyrene overlades til sig selv, hvis der for eksempel mangler føde på arealerne. I det tilfaelde skal der enten tilføres foder, eller bestanden skal straks bringes ned til et antal, der passer til den føde, der findes på arealerne.«

Ydermere har man valgt at ville gå på kompromis fra de valgte, robuste hesteracer, hvilket kan få den konsekvens, at der vil kunne blive brugt racer, som er mindre egnede og derved bliver yderligere belastet af sygdomme m.m.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark