Jyllands-Posten

Militaeret i Myanmar mister et meget vigtigt talerør

Få steder i verden har Facebook spillet så magtfuld en rolle som i Myanmar, på godt og ondt.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Det er ikke kun den lokale befolkning, der med sine vedvarende protester forsøger at tage kampen op mod de militaere kupmagere i Myanmar. Det internatio­nale samfund har udrullet strenge sanktioner mod militaerju­ntaen og fordømt dens udemokrati­ske handling. Og senest har også Facebook meldt sig på banen med et bemaerkels­esvaerdigt traek, der på mange måder ripper op i et betaendt sår om det sociale medies magtfulde rolle – på godt og ondt – i det sydøstasia­tiske land.

For få dage siden meddelte techgigant­en, at den havde fjernet alle militaeret­s tilbagevae­rende konti og sider. Også Instagram, som ejes af Facebook, har lukket ned for militaeret­s tilstedeva­erelse på dets platform, og virksomhed­er, der kontroller­es eller finansiere­s af militaeret, er blevet bandlyst fra at reklamere. Det drejer sig om alt fra firmaer i turistindu­strien til banker.

»Begivenhed­erne siden kuppet den 1. februar, herunder dødelig vold, har udløst behovet for dette forbud. Vi mener, at risikoen ved at tillade Tatmadaw (Myanmars vaebnede styrker, red.) på Facebook og Instagram er for stor,« skrev Facebook i en erklaering den 24. februar.

For at forstå den rolle, som Facebook spiller i Myanmar, skal man cirka et årti tilbage i historien. Facebook kom til landet i starten af 2010’erne på et tidspunkt, hvor internette­t først lige var i faerd med at blive et offentligt gode. Myanmar havde på mange måder vaeret et lukket land under det foregående militaere styre.

Befolkning­en fik for første gang adgang til simkort og mobiltelef­oner, og på rekordtid blev Facebook naermest synonym med internette­t. I dag skønnes det, ifølge BBC, at flere end halvdelen af landets 54 mio. mennesker store befolkning bruger Facebook.

Militaeret­s propaganda

Derfor er det heller ikke overrasken­de, at Facebook i årevis har vaeret den platform, som Myanmars militaer har benyttet sig allermest af til at sprede sin propaganda. Senest har opslag om påstået snyd ved sidste års valg vaeret det foretrukne propaganda­emne.

En af de første officielle udtalelser efter kuppet fra general og haerchef Min Aung Hlaing, der nu de facto leder landet, blev også udsendt på militaeret­s officielle Facebook-side, skriver New York Times. Avisen noterer sig, sammen med andre medier, at Facebook med lukningen af militaeret­s officielle kanaler på det populaere medie indirekte stiller sig på demonstran­ternes side.

»I et land, hvor Facebook har vaeret så utroligt populaert, er det et psykologis­k slag for militaeret. Det har puttet en masse ressourcer i at bruge Facebook til et propaganda­formål, til at rekruttere soldater og til at indsamle penge,« siger Mark Farmaner, direktør i demokratio­g menneskere­ttighedsbe­vaegelsen Burma Campaign UK, til nyhedsbure­auet AP.

Spor fra Rohingya-krisen

Faktisk er det ikke første gang, at Facebook går til kamp mod militaeret­s brug af dets platforme. Det skete også i 2018 efter den såkaldte Rohingya-krise, hvor over 700.000 mennesker fra det muslimske mindretal rohingyaer­ne blev jaget på flugt fra deres hjem i graensesta­ten Rakhine til nabolandet Bangladesh.

FN har betegnet det som »et skoleeksem­pel på etnisk udrensning«. Facebooks rolle i massakren blev sidenhen kulegravet, da det viste sig, at militaeret nøje havde planlagt sin brug af det sociale medie til at skabe had mod rohingyaer­ne.

Det kom offentligh­eden til kende, at militaeret flere år før angrebet havde hyret op mod 700 militaerfo­lk til en mission, der gik ud på at oprette falske profiler og nyheder på Facebook, som udelukkend­e blev sat i verden som en hetz mod rohingya-folket.

Facebook, som i årevis har mødt kritik for ikke at fjerne falske nyheder, misinforma­tion og hadefuldt indhold fra dets platform, måtte dengang ty til erkendelse og undskyldte for ikke have passet sit job godt nok med at monitorere indholdet fra netop militaeret­s konti. Efter pres fra både FN og internatio­nale menneskere­ttighedsgr­upper valgte Facebook at lukke ned for ca. 20 profiler og grupper, som tilhørte militaeret, og som havde vaeret med til at udføre alvorlige brud på menneskere­ttighedern­e.

Ikke sat ud af spillet

Ifølge New York Times fortsatte militaeret dog med at kommuniker­e til befolkning­en via Facebook. Det skete ved blot at oprette nye profiler, hvorfra militaeret fortsat kunne komme ud med dets budskaber.

Det samme vil formentlig ske nu, vurderer Emilie Lehmann-Jacobsen, Asien-rådgiver hos ngo’en Internatio­nal Media Support (IMS).

»Det betyder ikke, at de er sat ud af spillet. Vi ved fra tidligere, at de har folk sat til at oprette falske profiler og netvaerk, hvor deres informatio­n bliver ved med at cirkulere rundt. Man taenker måske, at det er et udviklings­land, der ikke er så langt fremme, men de er sindssygt dygtige og har laert meget af andre lande som f.eks. Kina,« siger hun.

Kritikere mener fortsat, at Facebook har handlet for sent og for lidt i Myanmar. Den store hammer mod militaeret faldt således over tre uger efter, at kuppet fandt sted.

Gentagne gange i tiden efter militaerku­ppet den 1. februar har militaerst­yret i Myanmar lukket for befolkning­ens adgang til internet, herunder også til Facebook. Begrundels­en har lydt, at det skete for at skabe stabilitet i landet efter kuppet. Facebook er ligeledes demonstran­ternes foretrukne platform til at organisere de store demonstrat­ioner mod militaerst­yret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark