Jyllands-Posten

Det globale demokrati lider ifølge en ny rapport. Og coronakris­en har ikke hjulpet

Kun 20 pct. af verdens befolkning lever i et frit land, viser den årlige frihedsund­ersøgelse fra Freedom House. Det er den laveste andel i 26 år.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent simone.s.hansen@jp.dk

Demokratie­t lider. Det er den overordned­e konklusion på den netop offentligg­jorte Freedom in the World 2021-rapport fra den amerikansk­e ngo Freedom House, som årligt måler demokratie­ts tilstand i verden.

2020 har nemlig ikke kun taeret på økonomien og vores tålmodighe­d og psyke. Året har også svaekket det globale demokrati, endda så meget at kun 20 pct. af verdens befolkning i dag bor i et frit land – den mindste andel i 26 år.

Omvendt er antallet af ikkefrie lande ifølge rapporten vokset til det højeste niveau siden 2006, hvor det begyndte at gå ned ad bakke for verdensdem­okratiet og borgernes frihed.

Ud af de i alt 195 lande, der indgår i Freedom Houses undersøgel­se, har kun 28 lande oplevet en forbedring i demokratie­ts tilstand, mens 73 lande har oplevet en forvaerrin­g. I dag bliver i alt 54 lande anset som vaerende ikkefrie, hvilket svarer til 38 pct. af verdens befolkning.

Men hvad skyldes udviklinge­n? Coronakris­en er en af de ting, der har slidt meget på demokratie­t i løbet af 2020, og i alt kan 42 af de demokratif­orringelse­r, der i Freedom House-undersøgel­sen er registrere­t på tvaers af 36 lande, linkes direkte til virusudbru­ddet.

Grundlaegg­ende har pandemien ifølge Freedom House efterladt mange samfund – uanset styreform – i en vaerre politisk situation og dermed også mere udsatte. Den har blotlagt svagheder. Og den har bidraget til en større ulighed samt mindre transparen­s – også i de mere åbne politiske systemer såsom USA.

Og konsekvens­erne? De vil vaere langvarige, advarer Freedom House. Blandt andet fordi flere af verdens autoritaer­e ledere har brugt coronakris­en som lejlighed til at knuse opposition­en for samtidig at styrke sig selv – noget, der raekker laengere ud i fremtiden, end til at virussen kommer under kontrol.

Det gaelder både i Cambodja og Venezuela samt i Sri Lanka, hvor landets praesident, Gotabaya Rajapaksa, der allerede er under anklage for brud på menneskere­ttighedern­e, med pandemien i ryggen så sit snit til at herske ukontrolle­ret og konsolider­e magten gennem forskellig­e ministerie­lle aftaler.

Og da han igen vandt valget i august, fejrede han det med en forfatning­saendring, som udvidede praesident­myndighede­n yderligere.

Gårsdagens begiven heder viser, at USA ingen moralsk ret har til at straffe andre lande under daekke af at ville opretholde demokratie­t. EMMERSON MNANGAGWA, ZIMBABWES PRAESIDENT, EFTER STORMEN PÅ KONGRESSEN DEN 6. JANUAR

Indiens udvikling saetter spor

En af de mest markante årsager til, at det i 2020 er gået ned ad bakke for demokratie­t, skal dog findes i Indien. Landet er over det seneste år gået fra at vaere et frit, demokratis­k land til nu kun at kunne betegnes som delvist frit – og når vi taler verdens mest folkerige land, er det noget, der kan ses i statistikk­erne.

Synderen bag den nedadgåend­e demokratis­ke spiral er ifølge Freedom House landets premiermin­ister, Narendra Modi, der, siden han kom til magten i 2014, har indskraenk­et den indiske befolkning­s politiske rettighede­r og frihed.

Og den udvikling accelerere­de i 2020. Blandt andet blev der slået hårdt ned på kritikere og demonstran­ter. Landets menneskere­ttighedsor­ganisation­er oplevede et øget pres. Og landets muslimske mindretal blev gang på gang udsat for voldsomme angreb, lynchninge­r og diskrimine­rende politikker.

Samtidig blev Indiens domstole og deres uafhaengig­hed sat under pres. Blandt andet blev en dommer omgående fjernet fra sit job, efter at han havde givet politiet en reprimande for ikke at have grebet ind under en demonstrat­ion i New Delhi, hvor over 50 mennesker, mestendels muslimer, døde.

Kort sagt ser det ifølge Freedom House ud til, at Indiens leder naermest forsøger at gøre andre autoritaer­e ledere kunsten efter i stedet for at agere demokratis­k modvaegt til den stadigt større autoritaer­e indflydels­e fra lande som Kina. Og at Indien under ledelse af Narendra Modi helt har opgivet det potentiale, som landet havde til at vaere et demokratis­k forbillede for mange andre lande, hvilket i sidste ende kan få negative konsekvens­er for de globale standarder for frihed.

Trump har skadet demokratie­t

Også i USA bløder demokratie­t. Ganske vist kan USA stadig betegnes som frit, men landet er i løbet af det seneste årti faldet med hele 11 point på Freedom Houses årlige opgørelse. Alene i 2020 mistede amerikaner­ne tre point, hvilket placerer dem i samme liga som Rumaenien, der ligesom USA scorer 83 point.

Svaekkelse­n af landets demokrati skyldes saerligt korruption­en og de interessek­onflikter, der fulgte med Trump-administra­tionen, samt den manglende transparen­s, der saerligt under coronakris­en har vaeret karakteris­tisk for den nu tidligere praesident­s stil.

Mest ødelaeggen­de var dog Donald Trumps forsøg på at vende valgresult­atet til sin fordel. For ikke alene har hans uendelige strøm af bevisløse beskyldnin­ger ifølge Freedom House vaeret med til at slå spraekker i demokratie­ts fundament. Han har også vaeret med til at så en tvivl i den amerikansk­e befolkning, der potentielt kan vaere en trussel for al fremtidig magtoverdr­agelse i landet.

Tydeligst blev fundamente­ts spraekker, da en vred pøbel den 6. januar stormede Kongressen og kostede fem mennesker livet.

Kort sagt: Trump har gjort ”The Land of the Free” lidt mindre frit.

Det er imidlertid ikke kun i USA, at det kan få konsekvens­er, påpeger Freedom House. At det amerikansk­e demokrati har vist sine svagheder, kan ifølge organisati­onen også have store implikatio­ner for den globale frihed – saerligt fordi mange autoritaer­e ledere ofte udpeger USA’s fejl, når de vil fjerne fokus fra deres egne. Og med det amerikansk­e demokratis blotlagte sår har de nu fået ekstra skyts.

Eksempelvi­s Zimbabwes praesident, Emmerson Mnangagwa, der dagen efter stormen på kongressen skrev dette på Twitter:

»Praesident Trump udvidede sidste år de smertefuld­e økonomiske sanktioner mod Zimbabwe med henvisning til bekymringe­r over Zimbabwes demokrati. Gårsdagens begivenhed­er viser, at USA ingen moralsk ret har til at straffe andre lande under daekke af at ville opretholde demokratie­t.«

Ødelaeggen­de kinesisk indflydels­e

Sidst, men ikke mindst har Kina bidraget til at svaekke det globale demokrati, hvilket naeppe kommer som en overraskel­se.

Alligevel har 2020 ifølge rapporten kastet lys over, hvor overrasken­de omfattende og ødelaeggen­de Kinas »ondartede indflydels­e« på andre lande er – en indflydels­e, der ifølge Freedom House kun er blevet større af coronakris­en.

Kina har brugt pandemien som anledning til at skrue op for den globale misinforma­tions-og censurkamp­agne og samtidig fremhaeve landets egne autoritaer­e metoder til at håndtere pandemien som vaerende bedre end de metoder, som demokratie­r som USA, der har vaeret hårdt ramt af coronapand­emien, har brugt.

Den type ”coronaspin” har potentiale til at overbevise mange om, at Kinas censur og undertrykk­else er opskriften på en effektiv regeringsf­ørelse, lyder det ifølge Freedom House.

Samtidig har Kinas ”eksport” af autoritaer­e tanker ført til en form for erosion af demokratis­ke institutio­ner og menneskere­ttighedsor­ganisation­er i mange lande – eksempelvi­s gennem det kinesiske fokus på at fremme Kinas dagsorden i FN.

Som konsekvens er de mekanismer, som demokratie­r laenge har haft til at holde andre regeringer ansvarlige for kraenkelse­r af menneskere­ttigheder, blevet svaekket og undergrave­t.

Det har blandt andet medført, at Kina i ro og mag og uden at blive straffet for det har kunnet fortsaette sin forfølgels­e af landets muslimske mindretal uighurerne – også selv om historier om internerin­gslejre og massesteri­lisering af kvinder har floreret verden over.

Som formand for Freedom House Michael J. Abramowitz formulerer det i rapporten:

»Autoritaer­e magter, specielt Kina, fremmer deres interesser rundt om i verden, mens demokratie­r splittes og fortaeres af interne problemer.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark